Τα μυστικά για ένα επιτυχημένο και υγιεινό μπάρμπεκιου

Tips

Το μπάρμπεκιου είναι συνήθως το hit του καλοκαιριού και της ραστώνης. Χαρίζει γέλιο, στιγμές ξέγνοιαστες, μουσικές και χορούς που απολαμβάνουμε με την παρέα της οικογένειας ή φίλων.

Αφού εφοδιαστούμε με τον κατάλληλο εξοπλισμό, γάντια, κουτάλες και μεγάλες πιατέλες ξεκινάμε…

Τελικά το μπάρμπεκιου είναι και πιο υγιεινό αφού δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καθόλου λίπη.

Εμείς θα σας δώσουμε συμβουλές πώς να είναι το γεύμα σας ή το δείπνο σας πιο ελαφρύ και υγιεινό.

Έτσι θα το χαρείτε και εσείς και κάποιες φίλες που μπορούν να ακολουθούν κάποια διατροφή μια που το καλοκαίρι όλοι προσέχουμε το σώμα μας.

Η επιλογή των υλικών είναι καθοριστική.

Το κρέας είναι καλύτερα να έχει χαμηλά λιπαρά επιλέγοντας τα ανάλογα κομμάτια. Προτιμάμε φιλέτο, κοτόπουλο ή μοσχαρίσιες μπριζόλες και τρίτη επιλογή μας είναι οι χοιρινές.

Προσπαθούμε να αποφύγουμε λιπαρά λουκάνικα και επεξεργασμένες τροφές.

Τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τα ψητά χταπόδια και τα καλαμάρια είναι ότι καλύτερο νόστιμα και καλοκαιρινά, όπως και τα σουβλάκια γαρίδας ή σολομού.

Από λαχανικά προτιμάμε για ψητά τις πιπεριές όλων των χρωμάτων, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.

Αποφύγετε να συντροφεύσετε τις γεύσεις της φωτιάς με τηγανιτές πατάτες ή τηγανιτά κολοκύθια, που είναι βέβαια νόστιμα αλλά όχι ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Φτιάξτε τις δικές σας σαλάτες που θα συντροφεύσουν αρμονικά τις μπριζόλες ή τα ψάρια ή ακόμα και τα ψητά λαχανικά.

Μια ιδέα είναι να φτιάξτε τη δική σας σάλτσα ταρτάρ ή σάλτσα ντομάτας με ελιές ή ακόμα και πέστο και ξεχάστε εντελώς τη μαγιονέζα και άλλες κρεμώδεις σάλτσες.

Επιλέξτε ένα τυρί κρεμώδες ή σάλτσα γιαουρτιού με μπόλικο μάραθο ή άνηθο, προσθέστε μια πινελιά μουστάρδας και πασπαλίστε ότι θέλετε με σχοινόπρασο και μπόλικο φρέσκο χυμό λεμονιού.

Η ρίγανη πρέπει να μπαίνει μετά το ψήσιμο για να μην πικρίζει.

Ένα από τα μυστικά για υγιεινό μπάρμπεκιου είναι να βάλετε το κρέας ή το ψάρι να ψηθεί στη σχάρα, αρκετά ψηλότερα από τα κάρβουνα. Έτσι τα λίπη που πέφτουν στα κάρβουνα και που δημιουργούν τοξικό καπνό, δεν θα επηρεάζουν την ποιότητα του κρέατος αφού θα είναι ψηλά και δεν θα διαποτίζονται από τον καπνό.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !