Τα μυστικά για ένα επιτυχημένο και υγιεινό μπάρμπεκιου

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το μπάρμπεκιου είναι συνήθως το hit του καλοκαιριού και της ραστώνης. Χαρίζει γέλιο, στιγμές ξέγνοιαστες, μουσικές και χορούς που απολαμβάνουμε με την παρέα της οικογένειας ή φίλων.

Αφού εφοδιαστούμε με τον κατάλληλο εξοπλισμό, γάντια, κουτάλες και μεγάλες πιατέλες ξεκινάμε…

Τελικά το μπάρμπεκιου είναι και πιο υγιεινό αφού δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε καθόλου λίπη.

Εμείς θα σας δώσουμε συμβουλές πώς να είναι το γεύμα σας ή το δείπνο σας πιο ελαφρύ και υγιεινό.

Έτσι θα το χαρείτε και εσείς και κάποιες φίλες που μπορούν να ακολουθούν κάποια διατροφή μια που το καλοκαίρι όλοι προσέχουμε το σώμα μας.

Η επιλογή των υλικών είναι καθοριστική.

Το κρέας είναι καλύτερα να έχει χαμηλά λιπαρά επιλέγοντας τα ανάλογα κομμάτια. Προτιμάμε φιλέτο, κοτόπουλο ή μοσχαρίσιες μπριζόλες και τρίτη επιλογή μας είναι οι χοιρινές.

Προσπαθούμε να αποφύγουμε λιπαρά λουκάνικα και επεξεργασμένες τροφές.

Τα ψάρια και τα οστρακοειδή, τα ψητά χταπόδια και τα καλαμάρια είναι ότι καλύτερο νόστιμα και καλοκαιρινά, όπως και τα σουβλάκια γαρίδας ή σολομού.

Από λαχανικά προτιμάμε για ψητά τις πιπεριές όλων των χρωμάτων, τα κολοκύθια, τις μελιτζάνες, τα κρεμμύδια και τις ντομάτες.

Αποφύγετε να συντροφεύσετε τις γεύσεις της φωτιάς με τηγανιτές πατάτες ή τηγανιτά κολοκύθια, που είναι βέβαια νόστιμα αλλά όχι ωφέλιμα για τον οργανισμό.

Φτιάξτε τις δικές σας σαλάτες που θα συντροφεύσουν αρμονικά τις μπριζόλες ή τα ψάρια ή ακόμα και τα ψητά λαχανικά.

Μια ιδέα είναι να φτιάξτε τη δική σας σάλτσα ταρτάρ ή σάλτσα ντομάτας με ελιές ή ακόμα και πέστο και ξεχάστε εντελώς τη μαγιονέζα και άλλες κρεμώδεις σάλτσες.

Επιλέξτε ένα τυρί κρεμώδες ή σάλτσα γιαουρτιού με μπόλικο μάραθο ή άνηθο, προσθέστε μια πινελιά μουστάρδας και πασπαλίστε ότι θέλετε με σχοινόπρασο και μπόλικο φρέσκο χυμό λεμονιού.

Η ρίγανη πρέπει να μπαίνει μετά το ψήσιμο για να μην πικρίζει.

Ένα από τα μυστικά για υγιεινό μπάρμπεκιου είναι να βάλετε το κρέας ή το ψάρι να ψηθεί στη σχάρα, αρκετά ψηλότερα από τα κάρβουνα. Έτσι τα λίπη που πέφτουν στα κάρβουνα και που δημιουργούν τοξικό καπνό, δεν θα επηρεάζουν την ποιότητα του κρέατος αφού θα είναι ψηλά και δεν θα διαποτίζονται από τον καπνό.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !