Μήπως συνηθίζετε να τρίβετε συχνά τα μάτια σας; Σταματήστε τώρα

Tips

Το τρίψιμο των ματιών μας είναι σύνηθες για πολλούς από εμάς και μέχρι τώρα μπορεί να τη θεωρούσατε αθώα… κάθε άλλο όμως.

Η κακή και επιζήμια συνήθεια ξεκινά από την βρεφική και παιδική ηλικία. Συχνά βλέπουμε μικρά παιδιά να τρίβουν τα μάτια τους δυνατά ακόμα και με τις γροθιές τους.

Πριν αποκτήσουν αυτή τη συνήθεια πρέπει με κάθε τρόπο να τα αποτρέψουμε

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτό το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση του κερατοειδούς και να αναπτύξει αστιγματισμό ή μυωπία.

Τα μάτια είναι κουρασμένα, ερεθισμένα ή ξηρά και νομίζετε ότι ένα δυνατό τρίψιμο με τα χέρια σας καθαρά ή λιγότερο καθαρά θα χαρίσει ανακούφιση.

Μην το ξανακάνετε…  Πρόσφατες μελέτες του περίφημου νοσοκομείου της Βοστώνης “Εye and ear” έχουν δείξει ότι το τρίψιμο των ματιών  αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του κερατόκωνου, μιας νόσου του κερατοειδούς. Όπου ο κερατοειδής χάνει το σχήμα του θολωτού φακού και παίρνει αυτό του κώνου. Ένα πολύ πιο ανομοιόμορφο σχήμα από έναν φακό, που οδηγεί σε διασπορά των ακτίνων φωτός.

Αυτή η παραμόρφωση είναι μόνιμη και θα απαιτήσει είτε τη χρήση φακών επαφής, γυαλιών ή χειρουργικές επεμβάσεις για την επισκευή της.

Ο κερατοειδής επίσης υφίσταται τριβή στα βλέφαρα, που μπορεί να οδηγήσει σε μικρορωγμές.

Άρα το τρίψιμο των ματιών είναι μακροπρόθεσμα μια επικίνδυνη πρακτική.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο κερατόκωνος μπορεί να δημιουργηθεί σε νεαρά άτομα για διάφορους λόγους όμως το τρίψιμο των ματιών φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου.

Μπορεί να επηρεαστούν και τα δύο μάτια ή το ένα.

Γιατί όμως νοιώθουμε ανακούφιση όταν τρίβουμε τα μάτια;

Mε το τρίψιμο των ματιών το δακρυϊκό υγρό, που ρόλος του είναι να υγραίνει το μάτι, διαχέεται οπότε το μάτι γίνεται πιο υγρό, βλέπουμε πιο καθαρά και ανακουφιζόμαστε…

Σκεφθείτε αν τα μάτια μας είχαν ενσωματωμένα νεύρα τότε θα πονούσαμε με τις μικρές ή μεγαλύτερες παραμορφώσεις που δημιουργεί στα μάτια μας το τρίψιμο και έτσι αυτομάτως θα το σταματούσαμε…

Ποιες είναι οι εναλλακτικές αντί να τρίβουμε τα μάτια μας;

Kάποιοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να τρίβουν τα μάτια τους με την πρώτη ενόχληση.

Εμείς αντιπροτείνουμε να τα ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρα μερικές φορές. Έτσι το μάτι σας θα υγρανθεί αφού θα «ξεπλυθεί» από το δακρυϊκό υγρό, οπότε η ενόχληση θα σταματήσει. Μπορείτε επίσης να βάλετε αν έχετε κάποιες σταγόνες φυσικού ορού που βοηθούν στην αποκατάσταση της ξηρότητας του ματιού.

Αν η ενόχληση επιμένει τότε τρίβετε ελαφρά το περίγραμμα του ματιού χωρίς να τρίβετε με δύναμη το κέντρο και το πλάι, έχοντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι έτσι θα ανακουφιστείτε.

Όμως θα πρέπει να καταλάβετε ότι θα πρέπει να σταματήσετε άμεσα πριν επιβαρυνθεί η όρασή σας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !