Μήπως συνηθίζετε να τρίβετε συχνά τα μάτια σας; Σταματήστε τώρα

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Το τρίψιμο των ματιών μας είναι σύνηθες για πολλούς από εμάς και μέχρι τώρα μπορεί να τη θεωρούσατε αθώα… κάθε άλλο όμως.

Η κακή και επιζήμια συνήθεια ξεκινά από την βρεφική και παιδική ηλικία. Συχνά βλέπουμε μικρά παιδιά να τρίβουν τα μάτια τους δυνατά ακόμα και με τις γροθιές τους.

Πριν αποκτήσουν αυτή τη συνήθεια πρέπει με κάθε τρόπο να τα αποτρέψουμε

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτό το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση του κερατοειδούς και να αναπτύξει αστιγματισμό ή μυωπία.

Τα μάτια είναι κουρασμένα, ερεθισμένα ή ξηρά και νομίζετε ότι ένα δυνατό τρίψιμο με τα χέρια σας καθαρά ή λιγότερο καθαρά θα χαρίσει ανακούφιση.

Μην το ξανακάνετε…  Πρόσφατες μελέτες του περίφημου νοσοκομείου της Βοστώνης “Εye and ear” έχουν δείξει ότι το τρίψιμο των ματιών  αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του κερατόκωνου, μιας νόσου του κερατοειδούς. Όπου ο κερατοειδής χάνει το σχήμα του θολωτού φακού και παίρνει αυτό του κώνου. Ένα πολύ πιο ανομοιόμορφο σχήμα από έναν φακό, που οδηγεί σε διασπορά των ακτίνων φωτός.

Αυτή η παραμόρφωση είναι μόνιμη και θα απαιτήσει είτε τη χρήση φακών επαφής, γυαλιών ή χειρουργικές επεμβάσεις για την επισκευή της.

Ο κερατοειδής επίσης υφίσταται τριβή στα βλέφαρα, που μπορεί να οδηγήσει σε μικρορωγμές.

Άρα το τρίψιμο των ματιών είναι μακροπρόθεσμα μια επικίνδυνη πρακτική.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι ο κερατόκωνος μπορεί να δημιουργηθεί σε νεαρά άτομα για διάφορους λόγους όμως το τρίψιμο των ματιών φαίνεται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου.

Μπορεί να επηρεαστούν και τα δύο μάτια ή το ένα.

Γιατί όμως νοιώθουμε ανακούφιση όταν τρίβουμε τα μάτια;

Mε το τρίψιμο των ματιών το δακρυϊκό υγρό, που ρόλος του είναι να υγραίνει το μάτι, διαχέεται οπότε το μάτι γίνεται πιο υγρό, βλέπουμε πιο καθαρά και ανακουφιζόμαστε…

Σκεφθείτε αν τα μάτια μας είχαν ενσωματωμένα νεύρα τότε θα πονούσαμε με τις μικρές ή μεγαλύτερες παραμορφώσεις που δημιουργεί στα μάτια μας το τρίψιμο και έτσι αυτομάτως θα το σταματούσαμε…

Ποιες είναι οι εναλλακτικές αντί να τρίβουμε τα μάτια μας;

Kάποιοι άνθρωποι έχουν συνηθίσει να τρίβουν τα μάτια τους με την πρώτη ενόχληση.

Εμείς αντιπροτείνουμε να τα ανοιγοκλείνετε τα βλέφαρα μερικές φορές. Έτσι το μάτι σας θα υγρανθεί αφού θα «ξεπλυθεί» από το δακρυϊκό υγρό, οπότε η ενόχληση θα σταματήσει. Μπορείτε επίσης να βάλετε αν έχετε κάποιες σταγόνες φυσικού ορού που βοηθούν στην αποκατάσταση της ξηρότητας του ματιού.

Αν η ενόχληση επιμένει τότε τρίβετε ελαφρά το περίγραμμα του ματιού χωρίς να τρίβετε με δύναμη το κέντρο και το πλάι, έχοντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι έτσι θα ανακουφιστείτε.

Όμως θα πρέπει να καταλάβετε ότι θα πρέπει να σταματήσετε άμεσα πριν επιβαρυνθεί η όρασή σας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !