Αγιορείτικος Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα και πατάτες

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Εθιμικά την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο, καμωμένο με πολλούς τρόπους. Εμείς ετοιμάσαμε αγιορείτικο μπακαλιάρο με πατάτες και δαμάσκηνα δια χειρός Κώστα Γεωργατζά. Οι μοναχοί του Αγίου Όρους χρησιμοποιούν πολύ τα αποξηραμένα φρούτα, τα αρωματικά, τα μπαχαρικά. Έτσι απολαμβάνουν το γεύμα τους, που έχει ψάρι την ημέρα του Ευαγγελισμού και εξαιρείται της νηστείας της Σαρακοστής.

Χρόνος παρασκευής 35 λεπτό / Εύκολη

Αγιορείτικος Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα και πατάτες

Από τον διακεκριμένο Κώστα Γεωργατζά, executive chef

Υλικά για 4 άτομα

4 φιλέτα παστού μπακαλιάρου ξαρμυρισμένα, 180 γρ. το καθένα
60 – 80 ml. ελαιόλαδο

4 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

400 ml ζωμό λαχανικών

20 γρ. πελτέ ντομάτας

1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης

1 δαφνόφυλλο

300 γρ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε κομμάτια

300 γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο  πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον πελτέ για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα.

Τότε προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τον μπακαλιάρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και ρίχνουμε το πιπέρι.

Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο τηγανίζουμε τους κύβους πατάτας μέχρι να ροδίσουν

Σερβίρουμε σε πιάτο τα κομμάτια μπακαλιάρου, τους κύβους πατάτας, περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με κρεμμύδια crispy.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Κριθαρότο με γαρίδες

Μια νοσταλγική γευστική δημιουργία της θαλασσινής κουζίνας που ξυπνά αναμνήσεις. Είναι νόστιμο και πολύ χορταστικό… Το πιο νόστιμο κριθαρότο το δοκιμάσαμε στην Πρέβεζα με...

Πως αντιμετωπίζουμε τα καλοκαιρινά μικροατυχήματα φυσικά;

To καλοκαίρι ευνοεί κάποιες άτυχες στιγμές όπως είναι τσιμπήματα ή μικροατυχήματα αλλά και κάποιες γαστρεντερίτιδες ή εγκαύματα από τον ήλιο ή το barbeque. Eμείς όμως...

Tορτίγιες με Σολoμό, κατίκι Δομοκού και iceberg

Μια λιχουδιά passé partout… για τη θάλασσα, το μπαλκόνι, το γραφείο, το πρωινό. Ένα snack για όλες τις ώρας, που αρέσει πολύ. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε...

Γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα

Μια θαλασσινή γευστική δημιουργία, παρεΐστικη που καλεί να την μοιραστούμε … Το νοσταλγικό καλοκαιρινό φαγητό ζητά καψαλισμένο ψωμί για «βούτες» ατελείωτες και ούζο… Η Πρέβεζα...

Γαρίδες μαρινάτες

Μια γευστική δημιουργία που αρέσει πολύ και γίνεται πολύ εύκολα. Απλά το μαρινάρισμα με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού θέλει κάποιες ώρες για να «περάσει» το...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !