Αγιορείτικος Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα και πατάτες

Tips

Εθιμικά την 25η Μαρτίου τρώμε μπακαλιάρο, καμωμένο με πολλούς τρόπους. Εμείς ετοιμάσαμε αγιορείτικο μπακαλιάρο με πατάτες και δαμάσκηνα δια χειρός Κώστα Γεωργατζά. Οι μοναχοί του Αγίου Όρους χρησιμοποιούν πολύ τα αποξηραμένα φρούτα, τα αρωματικά, τα μπαχαρικά. Έτσι απολαμβάνουν το γεύμα τους, που έχει ψάρι την ημέρα του Ευαγγελισμού και εξαιρείται της νηστείας της Σαρακοστής.

Χρόνος παρασκευής 35 λεπτό / Εύκολη

Αγιορείτικος Μπακαλιάρος με δαμάσκηνα και πατάτες

Από τον διακεκριμένο Κώστα Γεωργατζά, executive chef

Υλικά για 4 άτομα

4 φιλέτα παστού μπακαλιάρου ξαρμυρισμένα, 180 γρ. το καθένα
60 – 80 ml. ελαιόλαδο

4 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

400 ml ζωμό λαχανικών

20 γρ. πελτέ ντομάτας

1 ξυλάκι κανέλας Κεϋλάνης

1 δαφνόφυλλο

300 γρ. δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι, κομμένα σε κομμάτια

300 γρ. πατάτες, κομμένες σε κύβους

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο  πιπέρι

Τρόπος παρασκευής

Σε βαθύ τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον πελτέ για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε την κανέλα, τη δάφνη και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά.

Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα.

Τότε προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και τον μπακαλιάρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και ρίχνουμε το πιπέρι.

Μαγειρεύουμε για άλλα 10 λεπτά.

Σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο τηγανίζουμε τους κύβους πατάτας μέχρι να ροδίσουν

Σερβίρουμε σε πιάτο τα κομμάτια μπακαλιάρου, τους κύβους πατάτας, περιχύνουμε με τη σάλτσα, πασπαλίζουμε με κρεμμύδια crispy.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !