Μους σοκολάτα με φράουλες

Τα μυστικά των Chef

Η καλύτερη συνταγή «δια χειρός» κ. Πρέσβη

Κάθε κουταλιά πλημμυρίζει το στόμα γλύκα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα το motto « κύριε Πρέσβη μας κακομαθαίνετε», γιατί μια από τις ωραιότερες μους, την απόλαυσα προσκεκλημένη στην πρεσβευτική κατοικία, σε πρόσφατο ταξίδι μου στο εξωτερικό.

Ο Πρέσβης «ξεχνιέται» με τη μαγειρική και προβάλει με τον καλύτερο τρόπο τον γαστρονομικό μας πολιτισμό, στη κομβική χώρα που υπηρετεί με επιτυχία. Στα επίσημα δείπνα κατευθύνει τους μάγειρες ώστε τα ελληνικά προϊόντα να εκφράζονται άψογα. Για τους φίλους του μαγειρεύει ο ίδιος, εκτός πρωτοκόλλου.

Η συνταγή δική του από την εποχή που υπηρετούσε στο Παρίσι.

Πάντως διαχρονικά η μους σοκολάτας είναι από τις πιο αγαπημένες γλυκές γεύσεις. «Κλείνουν» υπέροχα ένα δείπνο ή διανθίζουν κάποιες όμορφες προσωπικές στιγμές.

Ευχαριστώ για την υποδοχή σας, τις συμβουλές σας, το συναρπαστικό δείπνο και την συνταγή σας κύριε Πρέσβη.

Μους σοκολάτας με φράουλα, μαστίχα και φύλλα δυόσμου
Υλικά για 2

200 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα

2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι

3 ασπράδια από φρέσκα αυγά

1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 φλιτζάνι παχύρευστη κρέμα γάλακτος χτυπημένη με βανίλια

Για το φινίρισμα

80 γρ. κουβερτούρα σοκολάτα τριμμένη

2 φράουλες μεγάλες

6 φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου

1 κ.σ. λικέρ μαστίχας

Τρόπος παρασκευής 

Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα 50 γρ. από τη σοκολάτα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Κόβουμε και τα υπόλοιπα 150 γρ. σοκολάτας και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί.

Μόλις λιώσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε καθαρό και εντελώς στεγνό βαθύ μπολ χτυπάμε τα ασπράδια δυνατά από δεξιά προς τα αριστερά, μέχρι να γίνουν μαρέγκα χωρίς να είναι σφικτή.

Τότε προσθέτουμε τη ζάχαρη λίγη λίγη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα.

Ρίχνουμε μια μεγάλη κουταλιά μαρέγκας στη χλιαρή πλέον λιωμένη σοκολάτα.

Ανακατεύουμε απαλά με την μαρίζ.

Προσθέτουμε και το κονιάκ και ανακατεύουμε.

Όλο το μείγμα σοκολάτας το αδειάζουμε στην υπόλοιπη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις ανακατεύουμε  με την μαρίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Τέλος, προσθέτουμε στο μείγμα τα 2/3 της τριμμένης σοκολάτας και τη χτυπημένη κρέμα. Ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Αφήνουμε να παγώσει για 2 ώρες στο ψυγείο.

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα τη μους προσεκτικά και τη βάζουμε και πάλι στο ψυγείο.

Τη βγάζουμε 15 λεπτά πριν την σερβίρουμε.

Τελευταία στιγμή, κόβουμε λεπτές φετούλες μια φράουλα σε κάθε πιάτο και τις συναρμολογούμε όμορφα.

Ραντίζουμε με το λικέρ μαστίχας.

Πασπαλίζουμε με τρίμα σοκολάτας μπίτερ την μους.

Στην άκρη του πιάτου βάζουμε τη φράουλα και τα φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρουμε τους καλεσμένους μας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !