Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά, είναι εξαιρετική επιλογή για μονοήμερη εκδρομή ή διήμερη.
Το Αίγιο θα σας εντυπωσιάσει
Ένας τόπος απόλυτης ομορφιάς, με εκλεκτά γεννήματα της γης, προϊόντα και φιλόξενους ανθρώπους.
Ένα ξεχωριστό ανάγλυφο που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Δαντελωτές ακρογιαλιές, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, φαράγγια, εννέα ποταμούς, λίμνη, υδροβιότοπους, περιοχές Natura, μοναστήρια και εκκλησιές σφηνωμένες στους βράχους, υπεραινώβιες ελιές, ορεινούς αμπελώνες, σταφίδες, αρώματα τριαντάφυλλου, λεμονιού και γεύσεις εκπληκτικές.
Ένας τόπος που τα έχει όλα. Άλλωστε το κλίμα και η ιστορία της έχουν συμβάλει στη δημιουργία ιδιαίτερης γαστρονομικής ταυτότητας που αποτελεί σημαντικό πολιτιστικό στοιχείο.
Στην παραλία
Στην παραλία του Αιγίου θα ξαποστάσετε και θα πιεί τον καφέ σας δίπλα στον ιστορικό πλάτανο του Παυσανία, που πέρασε από εδώ χιλιάδες χρόνια πριν, και σήμερα ο πλάτανος αποτελεί μνημείο της φύσης.
Η παραλία ένα μοναδικό σκηνικό. Περπατήστε στην παραλιακή ζώνη, το νοσταλγικό κομμάτι της πόλης, έναν τόπο έμπνευσης. Εδώ γυρίστηκαν πλάνα των επικών ταινιών του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ο Μελισσοκόμος και ο Θίασος.
Σταθήκαμε στις παλιές πέτρινες σταφιδαποθήκες με τις ράγες του τραίνου … που στέκουν εκεί να θυμίζουν τα βαγονέτα ξέχειλα με σταφίδες που φόρτωναν καραβιές. Ο σιδηροδρομικός σταθμός με το εμβληματικό του κτήριο, θυμίζει το χθες και ο πέτρινος φάρος στέκει στην άκρη του λιμανιού, που σήμερα έχει ψαρόβαρκες, γλάρους και κάποια πιτσιρίκια, που μυούνται στο ψάρεμα.
Στην Αλυκή των φλαμίνγκο
Η γαλάζια εκκλησιά του Αι Νικόλα, σας δείχνει το δρόμο για την Αλυκή, τον αγαπημένο μου υδροβιότοπο.
Εδώ θα θέλετε να μείνετε ώρες παρατηρώντας τα φλαμίνγκο, τους φτερωτούς άρχοντες της Αλυκής, που είναι τόσο χαριτωμένοι και εδώ ξεχειμωνιάζουν. Τρέφονται με φύκια και γαριδούλες. Είναι πουλιά μονογαμικά και γεννούν μόνον ένα αυγό, το χρόνο, που το κρύβουν στην κορυφή ενός λοφίσκου από χώμα ή στις καλαμιές. Οι γονείς παράγουν στον φάρυγγά τους ένα πολύ θρεπτικό κόκκινο «γάλα» και ταΐζουν το νεοσσό, τους δύο πρώτους μήνες ζωής τους. Τα φλαμίνγκο φιλτράρουν την τροφή τους, κοιμούνται με το ένα πόδι, και ζουν σε πολυάριθμες αποικίες. Τα χρώματά τους ροζ, ασπρόμαυρο, αλλά και ολόλευκο.
Οι παπίτσες μπερδεύονται στα πόδια τους, οι χελώνες λιάζονται και οι γλάροι πετούν αδιάφορα. Ένα γεράκι εποπτεύει τη λίμνη και καιροφυλακτεί, για το μεζέ. Μια αρμονία ζηλευτή, χρώματα μοναδικά και ήχοι της φύσης. Φανταστείτε ότι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα στην πόλη. Μήπως να μετοικήσουμε, όλοι οι φιλόζωοι…
Η πόλη
Το Αίγιο είναι από τις αρχαιότερες πόλης της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Όλες οι εποχές της ελληνικής ιστορίας αντιπροσωπεύονται στο Αίγιο.
Η αρχιτεκτονικής της ιδιαίτερη και ο περίφημος αρχιτέκτονας Τσίλερ το 1890, εδώ δημιούργησε τον Ναό της Φανερωμένης και των Εισοδίων, την κλειστή αγορά Αιγίου, που σήμερα είναι Αρχαιολογικό μουσείο.
Το 1857 ο αρχιτέκτονας Κάλκος δημιούργησε το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, ένα κτήριο μοναδικής ομορφιάς, που σήμερα φιλοξενεί το ψηφιακό μουσείο, αφιερωμένο στη Μυστική συνέλευση της Βοστίτσας και στον αγώνα της ελληνικής επανάστασης, το μουσείο μουσικών οργάνων, εκθέσεις και εκδηλώσεις.
Η εκκλησία της Παναγιάς Τρυπητής, που είναι πολιούχος του Αιγίου είναι ένα ακόμα σημαντικό μνημείο. Η τέχνη και ο πολιτισμός ήταν ανέκαθεν συνυφασμένοι με την Αιγιάλεια.
Αυτές τις ημέρες το «Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια» σας ταξιδεύουν και σας δίνουν την δυνατότητα να γνωρίσετε τον τοπικό αμπελώνα. Συμμετέχουν σχεδόν όλα τα οινοποιεία της περιοχής με ανοιχτές πόρτες… και η είσοδος είναι δωρεάν.
Στους ηλιόλουστους λόφους με τους θαλασσινούς και βουνίσιους αέρηδες και το εξαιρετικό μικροκλίμα οι αμπελώνες γεννούν κρασιά υψηλής ποιότητας, που χαρακτηρίζονται ως κρασιά Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ΠΓΕ Πλαγιές της Αιγιάλειας. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι ροδίτης, λαγόρθι, σιδερίτης, μαύρο καλαβρυτινό, μοσχάτο.
Η διάσημη μαύρη σταφίδα Αιγίου, Βοστίτσα ΠΟΠ, να θυμίσουμε ότι το Αίγιο τον Μεσαίωνα λεγόταν Βοστίτσα. Οι σταφίδες λιάζονται νωχελικά και ξεχωρίζουν για το υπέροχο άρωμα, την γεμάτη χυμώδη γεύση της και το άγγιγμα ευεξίας που μας χαρίζουν, αφού ξεχειλίζουν από βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και ευγενή σάκχαρα…. Είναι η απόλυτη υπερτροφή και παράγεται με απόλυτα φυσικές διαδικασίες. Εδώ συσκευάζεται και εξάγεται το 80% της εγχώριας παραγωγής.
Οι ελιές μεγαλώνουν ιδανικά και έτσι το ελαιόλαδο και οι ελιές είναι υψηλής ποιότητας. Τα λεμόνια έχουν μοναδικό άρωμα και πλούσιο χυμό όπως και τα πορτοκάλια. Η κτηνοτροφία καλά κρατεί και τα παραδοσιακά γιαούρτι και η φέτα που δοκιμάσαμε από υπερσύγχρονο τυροκομείο μας εξέπληξαν ευχάριστα. Γεύση ανεβαστική και αυθεντική.
Στη Μονή Ταξιαρχών
Λίγο έξω από την πόλη, μετά από μια πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα σε ορεινούς ελαιώνες, αμπελώνες και ποτάμια θα φθάσετε στην Μονή Ταξιαρχών.
Εδώ γίνεται καλλιέργεια ροζ αρωματικού τριαντάφυλλου, που χαρίζει από τα ροδοπέταλα του το ωραιότερο γλυκό κουταλιού, τη ροδοζάχαρη. Στη μονή οι φιλόξενοι μοναχοί μας φίλεψαν ροδοζάχαρη και καφέ και μας ξενάγησαν στην εκκλησία, στο κρυφό σχολειό τους και στην κάβα με τα μεγάλα βαρέλια τους.
Απέναντι θα δείτε τη Ιερά Μονή Οσίου Λεοντίου, σφηνωμένη στα βράχια, και μπορείτε επίσης να την επισκεφθείτε. Ενδείκνυται για φωτογραφίσεις μοναδικές.
Η Αιγιάλεια είναι περιοχή με μεγάλο θρησκευτικό ενδιαφέρον και η ανάπτυξη θρησκευτικού τουρισμού είναι must.
Πολλές επιλογές ανάλογα με τη διάθεση και το διαθέσιμο χρόνο.
Να συνεχίσουμε για τη λίμνη Τσιβλού, τη Ζαρούχλα και τα ορεινά χωριά της πέτρα σε τοπία μοναδικής ομορφιάς.
Να επισκεφθούμε το αρχαίο θέατρο της Αιγείρας.
Να πάρουμε τον οδοντωτό από το Διακοπτό μέχρι τα Καλάβρυτα για καφέ, λουκουμάδες ή φαγητό απίθανο, ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού μοναδικής ομορφιάς. Θεωρείται από τις ωραιότερες διαδρομές τραίνου στην Ευρώπη.
Πώς θα πάμε;
Mε αυτοκίνητο, τραίνο προαστιακό, λεωφορείο
Πού θα μείνετε;
Yπάρχουν πολλά ξενοδοχεία δείτε στην booking.com
To Amario Suites Hotel είναι ολοκαίνουργο πάνω στη θάλασσα με εξαιρετικό πρωινό και εξυπηρέτηση.
Φαγητό
Μέσα στην πόλη πολλές επιλογές και καλές τιμές.
«Στην Κουζίνα» πολύ καλό φαγητό με εξαιρετική πρώτη ύλη.
Lemon Tree, δημιουργική κουζίνα, μικρό και ατμοσφαιρικό.
Τί δοκιμάζουμε;
Σταφίδες Bostitsa ΠΟΠ
Γλυκό Ροδοζάχαρη, πέταλα τριαντάφυλλου
Γιαούρτι παραδοσιακό, κρέμες, ρυζόγαλο από τον Κόμη
Αναψυκτικά Κρίνος
Ούζο Κέφι
Κρασιά τοπικά
Λεμόνια Αιγίου
Μανταρίνια, Πορτοκάλια
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα