Pastéis de Nata

Tips

To αστέρι της πορτογαλικής ζαχαροπλαστικής, που έχει κατακτήσει την Ευρώπη. Μια φωλίτσα σφολιάτα με ψημένη αρωματική κρέμα γαλατένια του ονείρου.

Το γλυκάκι έχει τη δική του ιστορία. Το διασημότερο μέρος για να τα απολαύσετε είναι η Fábrica de Pastéis de Belém, λίγο έξω από τη Λισαβόνα στην συνοικία Santa Maria de Belém. Η ιστορία, «θέλει» τους μοναχούς της Μονής Αγίου Ιερώνυμου στο Belem, πρώτοι να φτιάχνουν τα γλυκάκια, που μοίραζαν σαν ευλογία, γιατί είχαν πολλούς κρόκους, που περίσσευαν από το κολάρισμα και τη λεύκανση των ρούχων και των εργόχειρων όπου χρησιμοποιούσαν ασπράδι αυγών. Μετά τη Επανάσταση του 1820, τα μοναστήρια στην Πορτογαλία έκλεισαν και οι μοναχοί πούλησαν τη συνταγή στο τοπικό ζαχαροπλαστείο, που πραγματικά θησαύρισε… και ακόμα οι ουρές για ένα ζεστό pastéis de Belém είναι τεράστιες. Εμείς εξασφαλίσαμε την αυθεντική συνταγή για εσάς

Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Εύκολη

Pastéis de Nata  

Yλικά για 12 pasteis

1 μεγάλο αυγό

2 κρόκοι αυγών, μεγάλοι

115 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 κ.σ. κορν φλάουρ

400 ml γάλα πλήρες

2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας

1 φύλλο έτοιμη σφολιάτα

Τρόπος παρασκευής

Λαδώνουμε ελαφρά τη φόρμα για 12 μάφιν και προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 200ο C, στον αέρα.

Σε κατσαρόλα πλατιά βάζουμε τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε με το σύρμα καλά.

Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα και να πάρει βράση.

Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε την κρέμα σε γύαλινο ή κεραμικό μπολ και καλύπτουμε με μεμβράνη την επιφάνεια της κρέμας για να μην σχηματιστεί πέτσα και αφήνουμε να κρυώσει.

Κόβουμε το φύλλο σφολιάτας σε δύο κομμάτια και τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο.

Τυλίγουμε σφιχτά τη ζύμη από την κοντή πλευρά σε ρολό και κόβουμε σε 12 ίσα μέρη.

Σε μια επιφάνεια πασπαλισμένη με αλεύρι απλώνουμε κάθε κομμάτι περίπου 10 εκατοστά και το βάζουμε στη φόρμα για μάφιν ένα σε κάθε γουβίτσα. .

Ρίχνουμε σε κάθε κομμάτι φύλου σφολιάτας ένα κουτάλι γεμάτο κρέμα και βάζουμε στο φούρνο τη φόρμα μάφιν.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C στην αρχή και μετά κατεβάζουμε στους 180ο C, στον αέρα για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της κρέμας.

Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί για 5 λεπτά και μετά τα βγάζουμε σε μια σχάρα για να χλιάνουν και να μείνει το φύλλο τραγανό.

Τρώγονται στο λεπτό….

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !