Τροφές που ανακουφίζουν από τους πόνους της οστεοαρθρίτιδας

Tips

Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια κοινή πια ασθένεια των αρθρώσεων, που καταστρέφει ή δημιουργεί βλάβη στους χόνδρους της σπονδυλικής στήλης, των δαχτύλων, των γονάτων, του ώμου, του αστραγάλου. H πολύωρη καθιστική εργασία, η συνεχής χρήση υπολογιστή και η έλλειψη άσκησης δημιουργούν προβλήματα.  Οι πόνοι είναι κάποιες φορές δυνατοί και η σωματική άσκηση γίνεται επιτακτική. Tα αναλγητικά και τα αντιφλεγμονώδη προσφέρουν πρόσκαιρη μείωση του πόνου. Υπάρχουν όμως τροφές που συνιστώνται γιατί πραγματικά ανακουφίζουν από τους πόνους. Άλλωστε πάντα η τροφή μας μπορεί να γίνει το φάρμακό μας. Η ισορροπημένη διατροφή και ο έλεγχος του βάρους ελαφρύνουν την κατάσταση.

Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές;

Οι ξηροί καρποί

Τα Ω3 λιπαρά οξέα δρουν σαν αντιφλεγμονώδη. Πρέπει λοιπόν να εντάξουμε τους ξηρούς καρπούς καθημερινά στη διατροφή μας για να ανακουφιστούν οι πόνοι των αρθρώσεων.

Όλοι οι ξηροί καρποί και οι σπόροι που είναι ελαιούχοι έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα όπως τα Ω3.

Από τους ξηρούς καρπούς πρώτη επιλογή αποτελούν τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και ακολουθούν οι υπόλοιποι.

Μάλιστα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ελαιούχοι σπόροι όπως είναι οι κολοκυθόσποροι, ο λιναρόσπορος, ο ηλιόσπορος  και άλλοι έχουν την ιδανική αναλογία Ω3 λιπαρών οξέων και είναι τόσο ωφέλιμα και απαραίτητα για τον οργανισμό μας.

Το λάχανο

Το λάχανο ξεχειλίζει από βιταμίνες Β1, Β6, C, Κ, σίδηρο και μαγγάνιο, αλλά και αντιοξειδωτικά. Θα πρέπει να το εντάξουμε στη διατροφή μας τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα όταν η οστεοαρθρίτιδα βρίσκεται σε έξαρση.

Έτσι το λάχανο σε σαλάτα, με καρότο, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο είναι βάλσαμο για την περίπτωση.

Επίσης τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το κόκκινο λάχανο ενδείκνυνται αφού έχουν την ίδια σύνθεση.

Το τζίντζερ

Ήταν ένα από τα μυστικά της κινεζικής ιατρικής και της αγιουβέρδα, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Το τζίντζερ είναι αντιφλεγμονώδες και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Πρόκειται για μπαχαρικό θησαυρό και σύμμαχο μας στην ανακούφιση από τους πόνους.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τζίντζερ βοηθά στη διέγερση της χολής, διευκολύνει την πέψη, συμβάλει στη μείωση των πονοκεφάλων και της ναυτίας.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σαν μπαχαρικό σε φαγητά, γλυκά αλλά και στο τσάι είναι μια χαρά και δίνει μια εξωτική πινελιά.

Καλύτερα είναι να επιλέγουμε φρέσκο τζίντζερ και να το τρίβουμε ή να το ψιλοκόβουμε εμείς. Μόνο σε κάποιες περιπτώσεις μπορούμε να χρησιμοποιούμε αφυδατωμένο.

Ο κουρκουμάς

Ένα ξεχωριστό μπαχαρικό πολύ υγιεινό, με χρώμα λαμπερό και άρωμα. Οι πολυφαινολικές χρωστικές του έχουν εξαιρετικές αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.

Έτσι ο κουρκουμάς συμβάλει στον περιορισμό της δυσκαμψίας, αλλά και του πόνου στις αρθρώσεις. Καλύτερα είναι να επιλέγουμε φρέσκο κουρκουμά και όταν δεν υπάρχει τότε να καταλήγουμε στο αποξηραμένο μπαχαρικό.

Τα κεράσια

Ένα φρούτο αγαπημένο που ξεχειλίζει αντιοξειδωτικά. Οι ανθοκυαμίνες χαρίζουν αντιοξειδωτικά οφέλη. Βέβαια τα κεράσια τα βρίσκουμε εύκολα από το τέλος της άνοιξης και τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού. Τους υπόλοιπους μήνες μπορούμε να αναζητήσουμε το χυμό τους. Οι αθλητές τον επιλέγουν γιατί ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις.

Πρέπει να τα εντάξετε στη διατροφή σας.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !