Παστίτσιο μούρλια

Tips

Μια γευστική δημιουργία ταυτόσημη με την ελληνική κουζίνα νόστιμη και νοσταλγική. Το παστίτσιο είναι αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους και πρωτοστατεί στις οικογενειακές συνάξεις.

Εμείς σας δίνουμε και μια super συνταγή για την μπεσαμέλ, αλλά για μεγαλύτερη ευκολία και μείωση του χρόνου, μπορούμε να πάρουμε και έτοιμο μείγμα από το super market.

Xρόνος παρασκευής  1 ώρα και 20 λεπτά  / Μέτριας Ευκολίας

Παστίτσιο μούρλια

Από την Νατάσσα Χατζηαρβανίτη, Αθήνα

Υλικά για 4-6  άτομα

500 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο

200 γρ.  κεφαλογραβιέρα, τριμμένη

Για τον κιμά

900 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, περασμένο μια φορά

100 ml. ελαιόλαδο

2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1 καρότο, ψιλοτριμμένο

Λίγο φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

450 γρ. ντοματάκια κονκασέ ή 3 φρέσκιες ψιλοκομμένες ντομάτες

1 ποτήρι κρασί λευκό μοσχοφίλερο ή ασύρτικο

1 κ.γ. ζάχαρη

1 κανέλα ξυλάκι

1 φύλλο δάφνης

Αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο

100 γρ.  αλεύρι, κοσκινισμένο

100 γρ. κεφαλογραβιέρα

1 λίτρο φρέσκο γάλα

1 πρέζα γαρίφαλο, σε σκόνη

1 πρέζα μοσχοκάρυδο,

Αλάτι θαλασσινό

Λευκό πιπέρι

Για το πασπάλισμα

150 γρ. τυρί γραβιέρα τριμμένη

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο

Τρόπος παρασκευής

Πρώτα ετοιμάζουμε τον κιμά.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον σε όλη την επιφάνεια.

Τον αφήνουμε να σιγοψηθεί από την μια πλευρά και τότε  ανακατεύουμε για να ψηθεί και από την άλλη, στο σύνολο θα χρειαστούν 6-8 λεπτά. Αυτό είναι ένα από τα μυστικά της επιτυχίας του κιμά, δεν πρέπει να τον ανακατεύουμε συνεχώς.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το καρότο και σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γίνουν διάφανα.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα, το ξύλο κανέλας, τα πιπέρια, το αλάτι και ανακατεύουμε

Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 10 λεπτά.

Βγάζουμε το ξύλο κανέλας και αφήνουμε τον κιμά για άλλα 10 λεπτά, να σιγοβράσει σε σκεπασμένη κατσαρόλα ανακατεύοντας για να μην «πιάσει».

Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα λίγο το γάλα χωρίς να «κάψει».

Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις για να μην σβολιάσει.

Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και ανακατεύουμε και πάλι καλά μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. Συνεχίζουμε μέχρι να δέσει και να αποκτήσει η μπεσαμέλ βελούδινη υφή.  Ρίχνουμε στο τέλος και το μοσχοκάρυδο, το γαρίφαλο, την κεφαλογραβιέρα και το πιπέρι.

Παράλληλα βράζουμε τα μακαρόνια al dente, 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία.

Τα σουρώνουμε καλά να φύγει όλο το νερό και τα βάζουμε σε ταψί, που έχουμε αλείψει με ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με μπόλικο τυρί και ρίχνουμε σιγά σιγά τον κιμά.

Στρώνουμε την επιφάνεια και περιχύνουμε τον κιμά με την μπεσαμέλ και στρώνουμε την επιφάνειά της.

Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και αν θέλουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά.

Αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει χωρίς να το σκεπάσουμε και κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !