Το γλυκό που σερβίρεται σε όλα τα νησιά και σηματοδοτεί τις καλοκαιρινές γιορτές. Έχει άρωμα πορτοκαλιού και γίνεται εύκολα.
Στην Άνδρο έχει άρωμα λεμονιού, αφού το λεμονάκι του φημίζεται, στη Λέρο την πασπαλίζουν με ινδοκάρυδο, ενώ στην Κω έχει άρωμα πορτοκαλιού.
Την απολαύσαμε στη ορεινή Ζιά ατενίζοντας το ηλιοβασίλεμα που είναι μοναδικό με συναρπαστική θέα στο νησί.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Εύκολο
Πατσαβουρόπιτα πορτοκαλιού
Από το εστιατόριο Olympia 2, Ζιά Κως
Υλικά για ένα ταψί 32Χ25
1 πακέτο φύλλο κρούστας
200 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για τη γέμιση
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
200 ml. γάλα
250 γρ. γιαούρτι
Μισό κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 ml. ηλιέλαιο
Μισό κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3 αυγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
300 ml νερό
250 γρ. ζάχαρη
Χυμός από 1 πορτοκάλι
Τρόπος παρασκευής
Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
Σε μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γιαούρτι , το εκχύλισμα βανίλιας, το γάλα, το μπέικιν πάουντερ, τα αυγά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός ή στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Με το βούτυρο που έχει λιώσει αλείφουμε με ένα πινέλο το ταψί.
Απλώνουμε τα φύλλα κρούστας σε μια επιφάνεια και πασπαλίζουμε το πρώτο φύλλο με το βούτυρο.
Διπλώνουμε απαλά το φύλλο σαν πλισέ και το σηκώνουμε μέχρι να πάρει όλο αυτή τη μορφή.
Το βάζουμε στη βάση του ταψιού και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα, βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί μέχρι να γεμίσει.
Ρίχνουμε τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια των φύλλων.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στον αέρα για 40 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα.
Παράλληλα φτιάχνουμε το σιρόπι που πρέπει να έχει κρυώσει όταν βγει η πατσαβουρόπιτα από το φούρνο.
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι με νερό σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού.
Αφήνουμε να βράσει για 4 λεπτά ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
Μόλις είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Μόλις βγάλουμε την πατσαβουρόπιτα από το φούρνο ρίχνουμε το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε για 20 λεπτά να λεπτά να «πιεί» το σιρόπι και την κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε βάζουμε από πάνω ξύσμα πορτοκαλιού.
Μικρά μυστικά
Μπορούμε να πασπαλίσουμε με καρύδα ή τριμμένο αμύγδαλο ή φιστίκι.