Πώς να ενθαρρύνετε το μωρό να τρώει μόνο του

Tips

Το να ενθαρρύνετε το μωρό σας να τρώει μόνο του είναι μια σημαντική δεξιότητα που ενισχύει την ανεξαρτησία του και αναπτύσσει τις κινητικές του ικανότητες. Μια φυσική προσέγγιση αφορά το να ακολουθείτε τον ρυθμό του παιδιού και να είστε υπομονετικοί.

Δώστε χρόνο στο μωρό να εξερευνήσει

Αφήστε το μωρό να αγγίζει, να πιάνει και να “παίζει” με το φαγητό του.

Κόψτε την τροφή σε κομματάκια

Ξεκινήστε να δίνετε στο μωρό σας συμπαγή τροφή (κόβοντας τα τρόφιμα σε κομματάκια) αντί για παραδοσιακές παιδικές τροφές σε μορφή κρέμας. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μαλακά τρόφιμα που το μωρό μπορεί εύκολα να πιάσει και να φάει μόνο του, όπως μπανάνα, καρπούζι, πεπόνι, βραστή πατάτα, βρασμένο μήλο. Καλό είναι πριν ξεκινήσετε να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του παιδιάτρου σας.

Προσφέρετε τα κατάλληλα εργαλεία

Δώστε στο παιδί σας μικρά και μαλακά κουτάλια και πιρούνια που είναι κατάλληλα για τα χεράκια του.

Αποτελέστε το παράδειγμα

Το μωρό σας σάς παρακολουθεί. Όποτε τρώτε μαζί του δείχνετε του τον τρόπο, είτε με τα χέρια είτε με τα κατάλληλα σκεύη, ανάλογα με το στάδιο που βρίσκεται.

Δημιουργήστε ένα θετικό περιβάλλον

Κάντε την ώρα του φαγητού μια χαρούμενη και ξεκούραστη στιγμή. Αποφύγετε την πίεση ή το στρες.

Παρακολουθείτε για σημάδια πείνας

Για να επιτύχει το εγχείρημα αυτό, βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι πεινασμένο. Επίσης, αν δείχνει ότι είναι χορτασμένο, μην το πιέζετε περισσότερο.

Δώστε του χρόνο

Μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για το μωρό να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα διαδικασία, οπότε είστε υπομονετικοί.

Μην αναστατώνεστε από την ακαταστασία

Είναι φυσιολογικό για τα μωρά να τα κάνουν όλα άνω κάτω όταν προσπαθούν να φάνε μόνα τους. Στρώστε γύρω από τη θέση του ένα παλιό σεντόνι ή εφημερίδες και να είστε σε ετοιμότητα με υγρά μαντηλάκια καθαρισμού.

Το να ενθαρρύνετε το μωρό σας να τρώει μόνο του με φυσικό τρόπο είναι μια ανταποδοτική εμπειρία που ενισχύει την αυτονομία και την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !