Ποια υφάσματα είναι φέτος must …

Tips

Η τάση στη μόδα επιτάσσει να προτιμάμε συγκεκριμένα υφάσματα που σέβονται πολύ περισσότερο το σώμα μας, αλλά και το περιβάλλον.

Σε αντίθεση με ότι μπορεί να σκεφτεί κανείς, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα φυσικής προέλευσης δεν είναι απαραίτητα τα πιο υγιή ή λιγότερο ρυπογόνα για το περιβάλλον. Επιπλέον, κάθε ίνα έχει τα πλεονεκτήματά της και συνιστάται να επιλέξετε τα υφάσματα των ρούχων ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες.

Εμείς μετά από έρευνα επιλέξαμε κάποια είδη υφασμάτων και σας τα παρουσιάζουμε αναφέροντας τα θετικά και τα μειονεκτήματα, που ίσως δεν έχετε σκεφθεί.

Για καθημερινό ντύσιμο αλλά και χρηστικά υφάσματα επιλέγουμε τα βαμβακερά

Tα βαμβακερά προέρχονται από ίνες φυτικής προέλευσης. Ένα φυσικό ύφασμα που φοριέται ευχάριστα κάθε μέρα. Είναι απορροφητικό και πλένετε εύκολα, ενώ δεν δημιουργεί αλλεργίες.

Βέβαια είναι γνωστό ότι η καλλιέργεια βαμβακιού απαιτεί τεράστια ποσότητα νερού και φυτοφαρμάκων. Επιπλέον, όλες οι βαφές που επιλέγονται δεν είναι αθώες. ΄Ετσι στη Γαλλία και στις ΗΠΑ, ξεκίνησε η τάση να επιλέγουν βαμβακερά ρούχα πιστοποιημένα από οργανισμούς όπως OEKO-TEX. Αυτή η ετικέτα εγγυάται στους καταναλωτές ένα κλωστοϋφαντουργικό προϊόν που σέβεται το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Το Lyocell, μια χημική αλλά οικολογική ίνα

Επίσης ονομάζεται tencel, το lyocell είναι ένα κλωστοϋφαντουργικό προϊόν κατασκευασμένο από πολτό ξύλου. Σε αντίθεση με τη βισκόζη, που η κατασκευή της απαιτεί πολλές χημικές ουσίες, το lyocell είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

Επιπλέον, η παραγωγή του lyocell καταναλώνει πολύ λιγότερο νερό από αυτό του βαμβακιού. Έχει επίσης πολύ καλή ικανότητα απορρόφησης, που καθιστά αυτό το κλωστοϋφαντουργικό αντιβακτηριακό. Με το lyocell δεν θα έχετε πρόβλημα με τον ιδρώτα και τα παράγωγά του όπως συμβαίνει με άλλα συνθετικά υφάσματα.

Οι ίνες ζωικής προέλευσης θα σας κρατήσουν ζεστούς

Ένα μάλλινο πουλόβερ σας κρατά ζεστούς το χειμώνα και η υφή του αρέσει πολύ. Το μαλλί μπορεί να προέρχεται από διάφορα ζώα. Από πρόβατα, αίγες, λάμα ή κουνέλι.

Τι πρέπει να επιλέξετε … απλά ένα ένδυμα από παρθένο μαλλί, δηλαδή χωρίς φυτοφάρμακα. Μια ποιότητα που θα έχει κόστος, αλλά που δεν μετανιώσετε.

Μια άλλη ίνα ζωικής προέλευσης είναι το μετάξι. Προέρχεται από το μεταξοσκώληκα, Bombyx mori, του οποίου το κουκούλι καθιστά δυνατή την κατασκευή αυτού του υλικού. Αυτό το κλωστοϋφαντουργικό προϊόν, είναι γνωστό ότι είναι λεπτό και ζεστό, ιδανικό για άμεση χρήση με το δέρμα ή κάτω από άλλο ένδυμα.

Χρώμα λευκό για το καλοκαίρι

Τα λευκά υφάσματα έχουν δύο πλεονεκτήματα: είναι φυσικά και φιλικά στο περιβάλλον. Τα λευκά ενδύματα φοριούνται σε ζεστές χώρες επειδή επιτρέπουν στο σώμα να ρυθμίζει τις μεταβολές της θερμοκρασίας και έτσι αποτρέπει τον ερεθισμό του δέρματος. Έχει επίσης την ικανότητα να απορροφά τον ιδρώτα.

Η τάση της μόδας θέλει λευκά και ανοιχτόχρωμα ρούχα για το καλοκαίρι. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι τα σκούρα χρώματα προσελκύουν τις θερμές ακτίνες του ήλιου και ανεβάζουν τη θερμοκρασία…

Aπό τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα  

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !