Ποιες δουλειές πρέπει να κάνω προτού στρώσω τα χαλιά;

Tips

Τα χαλιά παραδοσιακά στρώνονται στα τέλη Οκτωβρίου. Όπως λένε και οι γιαγιάδες «Στρώνουμε του Αγίου Δημητρίου και ξεστρώνουμε του Αγίου Κωνσταντίνου». Ωστόσο στα σύγχρονα σπίτια αυτή η παράδοση τείνει να ξεπεραστεί καθώς το στρώσιμο των χαλιών εξαρτάται κυρίως από τον καιρό. Με τον χειμώνα να αργεί να καταφτάσει, μας δίνεται ένα μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να τελειώσουμε τις απαραίτητες δουλειές με την ησυχία μας και σιγά σιγά μέσα στον Νοέμβριο να στρώσουμε το σπίτι μας.


Ξεκινάμε από έξω

Είναι γνωστό πως αν η αυλή και τα μπαλκόνια είναι βρώμικα, αργά ή γρήγορα με τον αέρα και τις πατημασιές μέρος της βρωμιάς θα μεταφερθεί στο σπίτι. Για αυτό και ξεκινάμε τις εργασίες από έξω. Καθαρίζουμε, καλύπτουμε και μαζεύουμε τα έπιπλα κήπου και προχωράμε σε ένα καλό καθάρισμα της βεράντας. Ένα πλυστικό μηχάνημα θα βοηθούσε πολύ εδώ γιατί με μια κίνηση θα αφαιρούσε ακόμα και την κολλημένη βρωμιά από λάσπες καθώς και τα σημάδια από τις γλάστρες. Στη συνέχεια, καθαρίζουμε τα κάγκελα και τους φράχτες. Τέλος, πλένουμε τα παντζούρια, τα περβάζια και τα τζάμια από την εξωτερική πλευρά.

Ταβάνια, τοίχοι, πόρτες και φωτιστικά

Πολλές φορές αφήνουμε αυτές τις απαιτητικές ομολογουμένως εργασίες για αργότερα, κοντά στα Χριστούγεννα. Είναι όμως προτιμότερο να τις κάνουμε τώρα για να έχουμε μετά να ασχοληθούμε με άλλα πιο ευχάριστα και εορταστικά πράγματα. Ξεκινάμε λοιπόν με το ταβάνι. Αφού τοποθετήσουμε στη σκούπα το ειδικό ακροφύσιο την περνάμε γύρω γύρω στα σημεία που ενώνεται το ταβάνι με τον τοίχο, προκειμένου να απορροφηθούν σκόνες, ιστοί κ.λπ.. Στη συνέχεια, βρέχουμε με νερό ένα απορροφητικό πανί από μικροΐνες και καθαρίζουμε στους τοίχους τα βρώμικα σημεία. Αν η βρωμιά επιμένει μπορούμε να προσθέσουμε στο νερό και λίγο υγρό απορρυπαντικό για κάθε χρήση, ρισκάροντας ωστόσο να αφήσουμε σημάδι στον τοίχο και να πρέπει μετά να τον πλύνουμε ολόκληρο. Ίσως αυτό αποφευχθεί αν το μίγμα νερού /απορρυπαντικού είναι αραιό και το ξεπλύνουμε πολύ καλά. Με τον ίδιο τρόπο καθαρίζουμε τις πόρτες και τα κουφώματα. Τέλος, κατεβάζουμε με προσοχή τα φωτιστικά, πάντα με κατεβασμένο τον γενικό του ρεύματος, τα καθαρίζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τα κρεμάμε ξανά με την ίδια προσοχή.

Ράφια,  ντουλάπια, σκληρές επιφάνειες

Ξεκινάμε κάνοντας κάθε δωμάτιο χωριστά. Αρχίζουμε με τα πιο ψηλά ράφια, όπως βιβλιοθήκες και το πάνω μέρος των ντουλαπιών και καταλήγουμε στα τραπέζια στα χαμηλά ράφια κ.λπ.. Πρώτα ξεσκονίζουμε, έπειτα περνάμε με ένα νοτισμένο πανί από μικροΐνες και μετά στεγνώνουμε με ένα στεγνό μαλακό πανί. Εννοείται πως με τον ίδιο τρόπο καθαρίζουμε και ό,τι έχουν πάνω τα ράφια, όπως κορνίζες και διακοσμητικά. Τέλος, καθαρίζουμε εξωτερικά τα ντουλάπια με μαλακό νοτισμένο πανί ή σύμφωνα με τις οδηγίες του επιπλοποιού.

Καναπέδες, πολυθρόνες και στρώματα

Αφού τελειώσουμε με τις σκληρές επιφάνειες, σειρά έχουν τα υφασμάτινα μέρη των επίπλων μας. Αφαιρούμε τα μαξιλάρια από τους καναπέδες και τις πολυθρόνες και με το ειδικό ακροφύσιο της ηλεκτρικής μας σκούπας περνάμε όλες τις επιφάνειες, μπρος πίσω και από κάτω. Στη συνέχεια ξεστρώνουμε το κρεβάτι και περνάμε το στρώμα με την ηλεκτρική σκούπα και από τις δύο πλευρές.

Κουρτίνες, τζάμια και πατώματα

Σειρά έχουν οι κουρτίνες που για το εύκολο πλύσιμό τους έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο. Μέχρι να πλυθούν και να στεγνώσουν οι κουρτίνες μπορούμε να ασχοληθούμε με την καθαριότητα των τζαμιών από την εσωτερική τους πλευρά. Με ένα νοτισμένο πανί από μικροΐνες περνάμε το τζάμι μέχρι να φύγει η βρωμιά και αφού καθαρίσει καλά το περνάμε και με υγρό για τζάμια. Πριν κρεμάσουμε τις κουρτίνες μας, σκουπίζουμε και σφουγγαρίζουμε πολύ καλά το πάτωμα. Μετά και το κρέμασμα των κουρτινών όλα είναι έτοιμα για να στρώσουμε τα χαλιά μας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !