Πώς να Προφυλάξετε τα Μικρά σας από τις Ιώσεις

Tips

Η προφύλαξη των νηπίων από ιούς και ασθένειες είναι μια από τις σημαντικότερες ευθύνες των γονέων και των φροντιστών. Τα νήπια, λόγω του αδύναμου ανοσοποιητικού τους συστήματος, είναι πιο ευάλωτα σε ιούς και μικρόβια. Ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες που τα μικρά παιδιά συναθροίζονται σε παιδικούς σταθμούς, πάρτι και παιδότοπους το πρόβλημα γίνεται πολύ έντονο με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται τόσο τα παιδιά όσο  και ολόκληρη η οικογένεια.

Παρακάτω, θα βρείτε συμβουλές για το πώς να προφυλάξετε τα νήπια από ιούς και να διασφαλίσετε την καλή τους υγεία.

Συχνό πλύσιμο των Χεριών

Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι η πιο αποτελεσματική πρακτική προφύλαξης από ιούς. Διδάξτε στα νήπια σας να πλένουν συχνά και καλά τα χέρια τους με χλιαρό νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Βεβαιωθείτε ότι καθαρίζουν και τα νύχια τους.

Καλός Ύπνος, Σωστή Διατροφή και Άσκηση

Εκτός από τον καλό ύπνο, η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι σημαντικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των νηπίων. Συμπεριλάβετε στη διατροφή τους φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα.

Αποφύγετε την Επαφή με Άρρωστα Άτομα

Είναι σημαντικό να περιορίσετε την επαφή των νηπίων σας με άτομα που είναι άρρωστα, ειδικά κατά την περίοδο της γρίπης, του κοινού κρυολογήματος και της έξαρσης της covid. Αν χρειαστεί να συναθροιστείτε με άλλους (π.χ. μέσα μεταφοράς) μη διστάσετε να του φορέσετε μάσκα προστασίας.

Καλύψτε το Στόμα και τη Μύτη

Ενθαρρύνετε τα νήπια σας να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με ένα χαρτομάντιλο ή τον αγκώνα τους όταν βήχουν ή φτερνίζονται. Αυτό εμποδίζει τη διάδοση ιών σε περίπτωση που είναι άρρωστα.

Καθαρίστε τα Παιχνίδια

Καθαρίστε τα παιχνίδια και τις επιφάνειες που τα νήπια έρχονται συχνά σε επαφή, με απολυμαντικά υγρά για παιδιά.

Εμβολιάστε

Με τη βοήθεια του παιδιάτρου σας μεριμνήστε για τον εμβολιασμό των νηπίων σας σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Τα εμβόλια μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά από σοβαρές ασθένειες.

Διατηρήστε Υγιεινές Συνήθειες

Διδάξτε στα νήπια σας υγιεινές συνήθειες όπως το να καλύπτουν το στόμα τους όταν βήχουν, το να πλένουν τα χέρια τους και το να μην μοιράζονται τα φαγητά και τα ποτά τους με άλλα παιδιά.

Η προφύλαξη των νηπίων από ιούς είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία τους αλλά και για την υγεία και ευζωία όλης της οικογένειας. Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές και διδάσκοντας τα παιδιά σας υγιεινές συνήθειες, μπορείτε να βελτιώσετε τις πιθανότητες τους για έναν υγιή και ήσυχο χειμώνα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !