Πώς απολαμβάνουν τον espresso οι Ιταλοί;

Τα μυστικά των Chef

Ο καφές έχει αναζωογονητική δράση, που οφείλεται στο βασικό του συστατικό, την καφείνη, ένα αλκαλοειδές συστατικό που υπάρχει στους σπόρους του καρπού.

Μάλιστα η διαδικασία ετοιμασίας και σερβιρίσματος ενός καφέ επαναλαμβάνεται πάνω από 400 δισεκατομμύρια φορές το χρόνο ανά τον κόσμο. Ημερήσια παράγονται και πωλούνται στην αγορά 7 εκατομμύρια τόνοι καφέ…

Όμως υπάρχουν ιδιαιτερότητες στην παρασκευή και την κατανάλωση του καφέ.

Αν θέλουμε να απολαύσουμε τον καφέ και να επωφεληθούμε από τα αναζωογονητικά συστατικά του, δεν πρέπει να βάλουμε γάλα και επιτρέπεται ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης έως καθόλου…

Ο καφές espresso πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη. Οι Ιταλοί, που τον επινόησαν, τον απολαμβάνουν ακολουθώντας κάποιους κανόνες. Άλλωστε ο καφές παίζει σημαντικό ρόλο στη καθημερινότητά τους ζωή τους και έτσι δεν έχει συγκεκριμένες ώρες που τον ζητούν. Απλά γιατί το espresso παίζει δυνατά κάθε στιγμή της ημέρας από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Aν βρεθείτε στην Ιταλία και θέλετε να παραγγείλετε καφέ δεν χρειάζεται να ζητήσετε espresso, αρκεί να τους πείτε έναν καφέ, il caffe. Αν θέλετε οποιονδήποτε άλλο καφέ θα τον παραγγείλετε με το όνομά του όπως καπουτσίνο, αμερικάνο, latte κλπ.

Οι Ιταλοί δεν συνηθίζουν, όπως κάνουμε εμείς, να δίνουν ραντεβού για καφέ, αλλά μόνο για φαγητό ή ποτό. Έτσι μην περιμένετε Ιταλός να σας πει «πάμε για καφέ». Γιατί απλά παραγγέλνουν καφέ και τον πίνουν όρθιοι μέσα σε πέντε λεπτά. Καφές με συζήτηση και κοινωνική κριτική στην Ιταλία δεν παίζει…

Στα περισσότερα café bar σερβίρουν τον καφέ με ένα μικρό ποτήρι νερό. Η φιλοσοφία της απόλαυσης του καφέ θέλει να πίνετε πρώτα λίγο νερό, για να καθαρίζουν οι γευστικοί σας κάλυκες και ο ουρανίσκος ώστε να είναι η γεύση του καφέ ατόφια…

Μην πίνετε μετά τον espresso νερό γιατί θα σας κοιτάξουν περίεργα…

Ανακατεύοντας τον καφέ με το μικρό κουταλάκι κάνετε μικρούς κύκλος από την επιφάνεια, που είναι η κρέμα του και προς τα κάτω για να αναδυθούν τα αρώματα του. Αφήνουμε το κουταλάκι δίπλα στο φλιτζάνι.

Στη νότια Ιταλία συνηθίζουν να παίρνουν με το κουταλάκι μια μικρή ποσότητα καφέ και την απλώνουν στο χείλος του φλιτζανιού, πιστεύουν ότι έτσι θα κρυώσει πιο γρήγορα, αφού τον πίνουν άμεσα. Η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω τη σκοπιμότητα της κίνησης αλλά δεν πειράζει…

Τέλος, το espresso σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια που έχουν ζεσταθεί, αφού τα αραδιάζουν πάνω από την μηχανή του καφέ.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !