Πολλές φορές δεν προλαβαίνουμε να καταναλώσουμε όλο το ψωμί και ίσως ξεχνάμε να το βάλουμε στην κατάψυξη για να διατηρηθεί για περισσότερο. Ωστόσο, στο πλαίσιο της οικονομίας και της βιωσιμότητας είναι συνετό να μην πετάμε τίποτα. Για το ξερό ψωμί μάλιστα υπάρχουν αμέτρητες λύσεις, μερικές από τις οποίες σας δίνουμε παρακάτω:
Ξερό Ψωμί Πανετόννε
Ένας εξαιρετικός τρόπος για να αξιοποιήσετε το ξηρό ψωμί είναι να φτιάξετε ψωμί πανέττονε. Απλά κόψτε το ψωμί σε κύβους και στη συνέχεια σοτάρετέ το σε μια κατσαρόλα με λίγο βούτυρο. Προσθέστε σταφίδες, κόντιτα και κανέλα και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά και πασπαλίστε με άχνη ζάχαρη.
Κρουτόν
Κόψτε το ξηρό ψωμί σε μικρά κομμάτια, αλείψτε τα με λίγο ελαιόλαδο και αγαπημένα μυρωδικά (πιπέρι, σκόρδο, ρίγανη) και ψήστε τα στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανά. Τα κρουτόν θα προσθέσουν υφή και γεύση σε σαλάτες ή σούπες.
Τηγανητές Μπουκίτσες
Ανεβάστε την αξία του ξερού ψωμιού με ένα πιάτο τηγανιτού ψωμιού. Απλά βουτήξτε τα κομμάτια του ψωμιού σε ένα αυγό που έχει ανακατευτεί με γάλα, και τηγανίστε τα σε ένα τηγάνι με ζεστό λάδι μέχρι να χρυσίσουν.
Ψητά Φρούτα με Ψωμί και Κανέλα
Κόψτε το ξηρό ψωμί σε μικρά κομμάτια και ανακατέψτε τα με φρέσκα φρούτα της εποχής, όπως μήλα ή αχλάδια. Προσθέστε μια πρέζα κανέλας και ψήστε στο φούρνο μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν και το ψωμί να χρυσίσει.
Φασολάδα Σούπα με Ψωμί
Προσθέστε λίγο ξερό ψωμί σε αραιή σούπα φασολάδας. Αυτό θα προσθέσει επιπλέον πλούσια υφή και γεύση στη σούπα.
Πίτσα με Χοντροκομμένο Ξερό Ψωμί
Χρησιμοποιήστε ξερό ψωμί ως βάση για μια νόστιμη πίτσα. Απλά τοποθετήστε το ψωμί κομμένο σε λεπτές φέτες σε ένα ταψί, προσθέστε σάλτσα ντομάτας, τυρί και τα αγαπημένα σας αρωματικά και ψήστε μέχρι το τυρί να λιώσει και το ψωμί να γίνει τραγανό.
Αυτές είναι μερικές πρακτικές και γευστικές ιδέες για να αξιοποιήσετε το ξερό ψωμί σας στην κουζίνα. Με τη δημιουργικότητα και τη φαντασία σας, μπορείτε να δημιουργήσετε πολλές ακόμα νόστιμες συνταγές!