Λοιπόν, αν σκέφτεσαι να φτιάξεις σπιτικό βούτυρο γάλακτος, συγχαρητήρια! Ετοιμάσου να βουτήξεις τα χέρια σου σε κάτι τόσο απλό, αλλά και τόσο εντυπωσιακό που θα σε κάνει να νιώσεις σαν μάστερ σεφ στην κουζίνα σου. Και όχι, δεν χρειάζεται να έχεις κάποιον ρουστίκ εξοπλισμό ή εξειδικευμένες γνώσεις.
Ένα μίξερ και λίγη υπομονή αρκούν. Πάμε να το κάνουμε σωστά!
Τι θα χρειαστείς:
Κρέμα γάλακτος πλήρης (35% λιπαρά) – Η πλούσια σε λιπαρά κρέμα είναι αυτή που κάνει τη δουλειά. Όσο πιο φυσική, τόσο το καλύτερο.
Μίξερ ή ένα βαζάκι – Το μίξερ είναι το πιο γρήγορο, αλλά αν έχεις αντοχές, μπορείς να το κάνεις και με ένα απλό βαζάκι και πολύ χτύπημα.
Προαιρετικά: λίγο αλάτι – Αν θες το βουτυράκι σου με μια πρέζα έξτρα γεύση.
Πώς θα το κάνεις:
Ξεκίνα το χτύπημα στο μίξερ. Ρύθμισε σε μεσαία ταχύτητα και άφησέ το να δουλέψει. Στην αρχή, η κρέμα θα γίνει σαν σαντιγί. Αν σταματούσες εδώ, θα είχες ωραιότατη σαντιγί. Αλλά όχι, εμείς θέλουμε βούτυρο. Συνεχίζουμε το χτύπημα!
Μετά από λίγα λεπτά, θα δεις την κρέμα να αλλάζει υφή και να ξεχωρίζει σε δύο μέρη: Το συμπαγές βούτυρο και το υγρό, που είναι το περίφημο βουτυρόγαλα. Μόλις το δεις αυτό, χαμογέλα, το πέτυχες!
Στραγγίζεις το υγρό από το βούτυρο. Δεν τελειώσαμε όμως ακόμα, χρειάζεται να το πλύνουμε λίγο.
Βάλε το βούτυρο σε ένα μπολ με πολύ κρύο νερό και ζούληξέ το λίγο για να φύγουν τα υπόλοιπα υγρά. Αυτό το κάνεις για να διατηρηθεί περισσότερο και να μην σου βγάλει δυσάρεστες μυρωδιές μετά από λίγες μέρες.
Αν σου αρέσει το αλατισμένο βούτυρο, τώρα είναι η στιγμή να προσθέσεις λίγο αλάτι και να το ζυμώσεις απαλά για να ανακατευτεί. Αν το θέλεις φυσικό και κλασικό, άφησέ το ως έχει.
Τύλιξε το βούτυρο σε μια λαδόκολλα ή βάλε το σε ένα βαζάκι και τοποθέτησέ το στο ψυγείο. Σε λίγες ώρες θα έχεις ένα απίθανο, σπιτικό βούτυρο, έτοιμο να το απλώσεις σε ψωμί, να το λιώσεις πάνω σε καυτές τηγανίτες ή να το βάλεις σε κάθε συνταγή που αξίζει λίγη παραπάνω… αγάπη.
Tips για έξτρα απόλαυση
Αν θέλεις πιο αρωματικό βούτυρο, μπορείς να προσθέσεις μυρωδικά όπως δενδρολίβανο, δυόσμο, άνηθο, θυμάρι ή ακόμα και λίγο σκόρδο.
Το βουτυρόγαλα που έμεινε; Μην το πετάξεις! Χρησιμοποίησέ το σε pancakes, κέικ ή ακόμη και σε μαρινάδες για κρέας.