Πως θα διαχειριστούμε μια  αποτυχία…

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Οι προηγούμενες ημέρες με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων, σε άλλους έφεραν χαρά και σε άλλους θλίψη. Η αποτυχία και η απογοήτευση είτε στα προσωπικά μας, είτε στα επαγγελματικά μας είναι πάντα δύσκολο να ξεπεραστεί. Κάποιες φορές φαντάζει εμπόδιο ανυπέρβλητο… Πρέπει όμως να βρούμε τη δύναμη να σκεφτούμε θετικά και να αναλογιστούμε την ευκαιρία που μπορεί να μας προσφέρει η αποτυχία αυτή, για ένα απολογισμό και ανασυγκρότηση στη ζωή μας..

Ας δούμε λοιπόν πως θα πρέπει να την διαχειριστούμε ώστε να ξεπεραστεί πιο ανώδυνα. Πάντα υπάρχουν τρόποι.

Αναλύουμε τα αίτια της αποτυχίας

Όταν προσδοκούμε επίτευξη των στόχων μας και τελικά δεν τους πετυχαίνουμε η απογοήτευση είναι τεράστια …

Είναι λοιπόν μια ευκαιρία να αναλογιστούμε και να εμβαθύνουμε στους μηχανισμούς που μας οδήγησαν στην αποτυχία. Τα αίτια σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι τυχαία και ανεξάρτητα της δικής μας προσπάθειας, μπορεί όμως το λάθος να είναι όλο δικό μας. Αντί να στεκόμαστε στην αποτυχία και να ανακυκλώνουμε τη θλίψη, καλύτερα είναι να αναλύσουμε σε βάθος τις διαδικασίες που πήγαν στραβά… Είναι απαραίτητο ένα διάλειμμα λίγων ημερών, προκειμένου να ανασυνταχθούμε και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά, ώστε με την κατάλληλη προσπάθεια να έρθει η επιτυχία. Βασική προϋπόθεση είναι η αποφυγή των ίδιων λαθών.

Η σύγκριση με τους άλλους δεν ωφελεί…

Για να ξεπεράσετε την αποτυχία και την απογοήτευση, πρέπει να μάθετε να μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Είναι απαγορευτικό να ειπωθεί ή να σκεφτείτε καν «αυτός τα κατάφερε εγώ γιατί;». Πρώτα πρέπει να πειστείτε ότι δεν γνωρίζουμε ποτέ τα πάντα για την ιστορία των άλλων. Δεν γνωρίζουμε τους εσωτερικούς τους αγώνες, τη βοήθεια που λαμβάνουν ή τις δοκιμασίες που περνούν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε διαδρομή μας είναι μοναδική. Αν κάτι δεν ολοκληρώθηκε επιτυχώς μήπως είναι σημάδι ότι πηγαίνατε σε λάθος κατεύθυνση;  Να θυμάστε πάντα να βλέπετε το ποτήρι μισoγεμάτο και να θυμάστε ότι «αυτό που δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς».

Βρείτε την αιτία …

Η κατανόηση του τι συνέβη είναι επίσης να μάθετε πώς θα βρείτε εσείς την αιτία, γιατί μόνον εσείς ξέρετε όλα τα δεδομένα. Εάν έχετε το μερίδιο ευθύνης σας για την αποτυχία σας, τότε  θα πρέπει να αξιολογήσετε τον εαυτό σας. Εργαστήκατε αρκετά σκληρά πριν από τις εξετάσεις ή είσαστε πιεστικοί σε μια σχέση ή δεν αντιληφθήκατε από την αρχή την λάθος πορεία σας. Αυτή η εξέταση του συνειδητού είναι  απαραίτητη. Το να ξέρεις πώς να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου σημαίνει ότι μπορείς να αποδεχτείς τις ατέλειές σου, να γνωρίσεις βαθιά τον ίδιο σου τον εαυτό έτσι μόνον θα μπορέσεις να διορθώσεις τα λάθη σου στο μέλλον. Αν έχετε πληγώσει κάποιον, ζητήστε συγγνώμη, θα νιώσετε πολύ καλύτερα μετά. Μπορεί επίσης να μην είστε υπεύθυνοι για την αποτυχία ή την προδοσία, αλλά είναι καλύτερα να το γνωρίζετε. Αυτό θα σας εμποδίσει να πιέζεστε και να βασανίζεστε για το τίποτα.

Μαθαίνουμε από τις ήττες μας…

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση, μπορείτε πιο εύκολα να κάνετε καλές αναλύσεις για το μέλλον. Αποτύχατε στις εξετάσεις; Θα διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας και θα έχετε πίστη στον εαυτό σας την επόμενη περίοδο.

Σας πρόδωσε ο φίλος σας; Θα είστε πιο προσεκτικοί και θα φροντίσετε να μάθετε περισσότερα για τους ανθρώπους πριν τους εμπιστευθείτε.

Πρέπει να γνωρίζετε πρώτα τις δυνατότητές σας και μετά να βάζετε τον πήχη ψηλά … Η αναμονή υψηλών στόχων οδηγεί αναπόφευκτα σε απογοήτευση. Αν, αντίθετα, δεν περιμένετε κάτι εξαιρετικό από άλλους ή από τη ζωή, τότε μια ευγενική χειρονομία, η καλοσύνη και η εξυπηρέτηση από κάποιους ανθρώπους που δεν ήταν αναμενόμενη, θα σας φέρει χαμόγελα και χαρά.

Μην δραματοποιείτε την κατάσταση

Τέλος, είναι επιτακτική ανάγκη να θέσουμε τις απογοητεύσεις μας σε προοπτική. Δεν πρέπει να υποτιμούμε το πρόβλημα, αλλά δεν θα επιτρέψουμε αυτή η αποτυχία να αναστατώσει τη δική μας ζωή, ούτε τις ζωές των ανθρώπων μας. Αναρωτηθείτε για τη σοβαρότητα αυτής της αποτυχίας με την ερώτηση του Κομφούκιου ” Σε ένα χρόνο, αυτή η ιστορία θα με κάνει να γελάσω, να χαμογελάσω ή να με κάνει να θυμώσω ξανά;” 

Αυτό θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ότι σε πολλές περιπτώσεις  το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι ένα βήμα πίσω, για να ανασυνταχθείτε.

Πάρτε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας, πηγαίνετε να δείτε φίλους που σας αγαπούν και προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι άλλο… ξεχαστείτε. Θρηνώντας τη μοίρα του, δεν σηκώθηκε κανένας … Ξεκινήστε θετικά και με χαμόγελο αυτή τη φορά. Θα δείτε και η τύχη ακόμα θα είναι με το μέρος σας.

Ας θυμηθούμε τα λόγια του Paulo Coelho που μας δίνουν δύναμη «όταν θέλεις κάτι πολύ όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις» και εσύ αν θέλεις με όλη τη δύναμή σου θα καταφέρεις …

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !