Το φθινόπωρο είναι η εποχή της κολοκύθας και τη βρίσκεις παντού σε σχετικά χαμηλή τιμή. Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε πίτες, αλμυρές ή γλυκιές, να φτιάξεις σούπες ή πουρέ ή να την τεμαχίσεις και να την καταψύξεις για να την έχεις διαθέσιμη όλο τον χρόνο.
Το θέμα είναι ότι το καθάρισμα και ο τεμαχισμός της είναι αρκετά κοπιαστικός γιατί τόσο το φλούδι, όσο και η σάρκα της είναι σκληρή και άκαμπτη. Ας δούμε τί μπορείς να κάνεις για να γίνει αυτή διαδικασία πιο εύκολη.
- Τοποθετείς την κολοκύθα σε μια σταθερή επιφάνεια.
- Παίρνεις ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι, χωρίς δοντάκια και αρχικά το καρφώνεις στην πάνω μεριά της κολοκύθας, δίπλα από το κοτσάνι.
- Πιέζεις μέχρι το μαχαίρι να φθάσει κάτω και το κατεβάζεις σαν να θέλεις να κόψεις μια φέτα.
- Με τον ίδιο τρόπο συνεχίζεις στην απέναντι πλευρά για να κοπεί η κολοκύθα στα 2.
- Τοποθετείς τη μισή κολοκύθα με τη φλούδα προς τα πάνω και την κόβεις σε φέτες. Το ίδιο κάνεις και με την άλλη μισή.
- Κάθε φέτα την τοποθετείς στην επιφάνεια κοπής με την σάρκα προς τα κάτω και τη φλούδα στο πλάι.
- Με καθοδικές κινήσεις του μαχαιριού αφαιρείς τη φλούδα από κάθε φέτα.
- Σε ένα μπολ, αδειάζεις τα κουκούτσια και κόβεις την κολοκύθα σε κομμάτια.