Μια γευστική δημιουργία με άρωμα και νοστιμιά σε δόσεις χορταστικές. Γίνεται πολύ εύκολα και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή της χοιρινό, κοτόπουλο, μοσχάρι ή κόκορα.
Τη δοκιμάσαμε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας προσκεκλημένοι από το Επιμελητήριο Τρικάλων, για να μυηθούμε στα μυστικά της γαστρονομίας τους και να αναδείξουμε τη γαστρονομική τους ταυτότητα. Μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με το όνομα Meteorisimo του υπερδραστήριου Προέδρου κ. Βασίλη Γιαγιάκου.
Χρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Πολύ εύκολο
Πρασοτηγανιά
Από την ταβέρνα Ίανθος, Τρίκαλα Θεσσαλίας
Υλικά για 4 άτομα
800 γρ. χοιρινό από σπάλα, κομμένο σε κύβους
1-2 πράσα, κομμένα σε χοντρές φέτες μόνο το λευκό μέρος
Χυμό και ξύσμα από 1 φρέσκο λεμόνι
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Ζεσταίνουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα πράσα να μαλακώσουν σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το χοιρινό κομμένο σε μπουκιές.
Με τη λαβίδα το γυρίζουμε ολόγυρα να ροδοκοκκινίσει καλά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού και σβήνουμε με το χυμό λεμονιού.
Σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 10 λεπτά, να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα, να μείνει ελάχιστη.
Στο τέλος, πασπαλίζουμε με χοντροκομμένο κόκκινο πιπέρι.
Βάζουμε την πιατέλα στη μέση του τραπεζιού γιατί είναι από τα πιάτα που μοιράζονται.
Μικρά μυστικά
Στην πρασοτηγανιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης κοτόπουλο ή μοσχάρι γίνεται το ίδιο νόστιμη.
Στην Ισπανία αντί για κρέας χρησιμοποιούν ψάρι και είναι τόσο γευστικό.