Πρέπει ή όχι να πλένουμε τα καινούργια μας ρούχα πριν τα φορέσουμε;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά καινούργιων ρούχων φτιάχνει τη διάθεση στους περισσότερους από εμάς, οπότε ανυπομονούμε να τα φορέσουμε αν είναι δυνατόν την ίδια ημέρα.

Τελικά μέχρι χθες πριν γράψω το άρθρο και κάνω τη σχετική έρευνα δεν ήξερα αν είναι καλή ή κακή ιδέα να πλένουμε τα καινούργια ρούχα πριν καν τα φορέσουμε …

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν φορέσουμε τα ρούχα που μόλις αγοράσαμε, χωρίς να τα πλύνουμε μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα στο δέρμα και όχι μόνον.

Το γιατί μας το αναλύουν δερματολόγοι και ένας κατασκευαστής ρούχων.

Δεν σημαίνει ότι τα καινούργια μας ρούχα είναι και καθαρά, όπως φαίνονται.

Τα περισσότερα κατασκευάζονται σε χώρες που είναι πολύ μολυσμένες και βρίσκονται σε υποβαθμισμένες περιοχές. Οπότε μπορεί τα ρούχα να περιέχουν τοξικές ουσίες και ρύπους, που μπορούν να περάσουν στο δέρμα μας.

Επίσης οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται μπορεί να είναι επιβλαβείς. Όπως μας ενημερώνει επαγγελματίας κατασκευαστής ρούχων τέτοιες ουσίες είναι :

Μόλυβδος, που βρίσκεται συχνά σε χρωστικές που χρησιμοποιούνται για το χρωματισμό των υφασμάτων.

Αζωχρώματα, καρκινογόνες ουσίες που περιέχονται στα χρώματα των υφασμάτων. Αυτές απορροφώνται εύκολα από το δέρμα και μπορούν να προκαλέσουν έκζεμα επαφής.

Υπερφθοριωμένες χημικές ουσίες ( PFCs).

 Οι δερματολόγοι μας προειδοποιούν…

Έτσι μας ενημέρωσαν ότι πολλές φορές εκδηλωθεί σε υγιείς ανθρώπους βλαβερές συνέπειες όταν φόρεσαν τα καινούργια τους  ρούχα. Αρκετοί ήταν εκείνοι που ζήτησαν τη βοήθειά μας.

Οι ασθενείς κυρίως παρουσίασαν αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής, με τη μορφή εξανθήματος, που συνοδεύονταν από έντονο κνησμό και ερυθρότητα. Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν αμέσως μετά την επαφή με τα καινούργια ρούχα.

Η εφίδρωση και η τριβή των ρούχων στο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν την απελευθέρωση δυνητικά αλλεργιογόνων χημικών ουσιών, που διαπερνούν την επιδερμίδα.

Αυτή η αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής μπορεί να επιμείνει και μετά την απομάκρυνση του καινούργιου ρούχου, από το δέρμα μας.

Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί σαν υπερμελάγχρωση του δέρματός μας.

Δύο άνθρωποι ήρθαν με δήγματα από κοριούς και τους δόθηκε η κατάλληλη αγωγή.

Ένας ακόμα λόγος που θα πρέπει να πλένονται τα καινούργια ρούχα μας πριν τα φορέσουμε είναι ότι έχουν δοκιμαστεί και από άλλους ανθρώπους, που μπορεί να είχαν κάποιο μεταδοτικό νόσημα.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τις συνθήκες αποθήκευσης των ρούχων. Υπάρχει περίπτωση να έχουν μολυνθεί και από έντομα…

Πώς θα πλύνουμε τα καινούργια ρούχα μας αποτελεσματικά;

Καταρχήν γυρίζουμε τα καινούργια ρούχα προς τα έξω, πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο στο πρόγραμμα πλυσίματος για ευαίσθητα και χρωματιστά ρούχα.

Μόλις τα βγάλουμε από το πλυντήριο τα στεγνώνουμε στον ήλιο για να αφαιρεθούν τυχόν υπόλοιπα τοξινών ή ρύπων που προέρχονται από εργοστάσια ή αποθήκες.

Το σιδέρωμα θα επισφραγίσει την όποια απολύμανση

Αν τα υφάσματα των ρούχων μας, δεν πρέπει να μπουν στο πλυντήριο μπορούμε να τα πλύνουμε στο χέρι με απορρυπαντικό για να αφαιρεθεί η βρωμιά και οι χημικές ουσίες πριν τα ρούχα έρθουν σε επαφή με το δέρμα μας.

Θα τα στεγνώσουμε στον ήλιο και μετά θα σιδερωθούν οπότε θα μπορέσουμε να τα φορέσουμε άνετα.

Άρα είναι εντελώς απαραίτητο τα ρούχα μας να πλυθούν προσεκτικά πριν τα φορέσουμε για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο…

Προηγούμενο άρθροΠρασοτηγανιά
Επόμενο άρθροΡυζόγαλο της Χρυσούλας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !