Γιατί πρέπει να επιλέγουμε εμφιαλωμένα επώνυμα κρασιά;

Tips

H εποχή του τρύγου έφθασε και είναι ευκαιρία τώρα που τα κρασιά αρχίζουν να παίρνουν τη θέση τους στις οινοδεξαμενές να σκεφθούμε πως πρέπει να επιλέγουμε ένα ασφαλές για τον οργανισμό μας κρασί.

Ο τρύγος

Μάλιστα ένα σημαντικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα με πολλές δράσεις ενημέρωσης των καταναλωτών, υλοποιείται τώρα προκειμένου να ενημερωθούμε σχετικά με το ευρωπαϊκό καθεστώς ποιότητας των κρασιών, ειδικά εκείνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης ( ΠΟΠ) αλλά και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ( Π.Γ.Ε ).

Ο δεύτερος άξονας του προγράμματος, αφορά στην ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου.

Η δράση υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, μέσω του προγράμματος με τίτλο «Ενημέρωση για την υπεύθυνη κατανάλωση οίνου» και οι χώρες στόχοι είναι η Ελλάδα και η Γερμανία.

Μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες είχα την εξαιρετική τιμή να παρουσιάσω τις δράσεις και τους δύο άξονες του προγράμματος σε γνωστούς γερμανούς δημοσιογράφους και opinion΄s leaders.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ιδιαίτερα το φαινόμενο κατανάλωσης χύμα κρασιών, ενώ έχουμε ευρεία παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ στην Ελλάδα.

Θα πρέπει λοιπόν όλοι οι καταναλωτές να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας την ποιότητα των κρασιών που καταναλώνουμε.

Θυμηθείτε ότι :

Η κατανάλωση χύμα κρασιού άγνωστης προέλευσης είναι επικίνδυνη τόσο για την υγεία των καταναλωτών όσο και για την οικονομία της  χώρας λόγω διαφυγόντων φόρων.

Σε αντίθεση με τα επώνυμα κρασιά,  ο παραγωγός χύμα κρασιού δεν είναι υποχρεωμένος να έχει ετικέτα.

Έτσι ο καταναλωτής  δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πολύ σημαντικά στοιχεία, όπως τον παραγωγό, την προέλευση των σταφυλιών, την ποικιλία τους, την ακριβή σύνθεση του κρασιού, τον χρόνο εμφιάλωσης και άλλα στοιχεία , που συντελούν στην ασφαλή κατανάλωση.

Επίσης, τα κρασιά άγνωστης προέλευσης ενδέχεται να περιέχουν τεχνητές χρωστικές ή αρωματικές ουσίες και άγνωστη ποσότητα θειωδών, σε αντίθεση με τα επώνυμα εμφιαλωμένα κρασιά, που υποχρεωτικά αναφέρουν τέτοιου είδους πληροφορίες στην ετικέτα τους.

Έτσι την επόμενη φορά που θα σας προσφερθεί στην ταβέρνα ή από φίλους χύμα κρασί ξανασκεφθείτε το…

Υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού

Σημαντικό επίσης είναι να ενισχυθεί η συνείδηση της υπεύθυνης κατανάλωσης κρασιού.  Το κρασί είναι απόλαυση και πρέπει να πίνουμε υπεύθυνα για την ασφάλειά μας και τον οργανισμό μας.

Δεν ξεχνάμε ότι το πότε, το πώς και το πόσο αλκοόλ καταναλώνεις επηρεάζει τους γύρω μας.

Πίνουμε με στόχο την ευχαρίστηση, διατηρώντας πάντα το μέτρο.

Αποφεύγουμε το αλκοόλ όταν πρόκειται να οδηγήσουμε ή όταν κάποια γυναίκα είναι έγκυος.

Πίνουμε νερό παράλληλα με το ποτό.

Το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό μας. Έτσι είναι απαραίτητο να πίνουμε παράλληλα νερό για να περιορίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της αφυδάτωσης.

Μάλιστα πρόσφατη ιατρική έρευνα προσδιορίζει και την ποσόστωση σε 1 ποτήρι κρασί αντιστοιχούν 2 ½ ποτήρια νερό.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !