Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Ο φούρνος είναι μια απαραίτητη συσκευή για κάθε σπίτι και οπωσδήποτε χρειάζεται προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα για να μην δημιουργήσουμε προβλήματα στη λειτουργία του.
Πολλές φορές κάνουμε λανθασμένες κινήσεις και λάθη χωρίς να το συνειδητοποιούμε και μελλοντικά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα και σοβαρές βλάβες στη συσκευή μας.
Τι πρέπει να προσέχουμε;
- Δεν πρέπει να αφήνουμε την πόρτα του φούρνου κλειστή μετά το ψήσιμο.
- Πρέπει να καθαρίζουμε τακτικά το φούρνο μας.
- Δεν αφαιρούμε τους τηλεσκοπικούς μηχανισμούς που κρατούν τις σχάρες και το ταψί, για να τους πλύνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό.
- Δεν πρέπει το ταψί να έρχεται σε επαφή απευθείας με τη βάση του θαλάμου του φούρνου.
- Δεν καλύπτουμε ποτέ τη βάση του φούρνου με αλουμινόχαρτο.
- Δεν χρησιμοποιούμε σκληρά καθαριστικά και σφουγγάρια σκληρά για το καθάρισμα του φούρνου.
Τα συνηθισμένα λάθη και τα γιατί;
Ο φούρνος παθαίνει ζημιά αν κλείνουμε αμέσως μετά το μαγείρεμα. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο λάθος που το κάνουμε όλοι, για να διατηρήσουμε ζεστό το φαγητό.
Όμως έτσι η υγρασία που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του θαλάμου, μπορεί να διαβρώσει με τον καιρό τα τοιχώματα του και ειδικά την πλάτη του.
Αφαιρούμε το φαγητό λοιπόν μόλις ολοκληρωθεί και αφήνουμε για λίγη ώρα ανοιχτή την πόρτα του φούρνου.
Μπορούμε να καλύψουμε το ταψί με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό, εκτός και αν πρόκειται για πίτα ή άλλες παρασκευές που θέλουμε να παραμείνουν τραγανές.
Όλοι ξέρουμε ότι το καθάρισμα του φούρνου δεν είναι και πιο ευχάριστη δουλειά, αλλά είναι αναγκαία αφού πάντα υπάρχουν υπολείμματα φαγητών.
Ένας φούρνος που δεν είναι καθαρός δεν μπορεί να θερμάνει το θάλαμο σωστά. Έτσι η συσκευή πιέζεται προκειμένου να φθάσει στην απαιτούμενη θερμοκρασία.
Κάθε φορά μετά το ψήσιμο πρέπει να καθαρίζουμε τα τοιχώματα του φούρνου με ένα ελαφρά βρεγμένο πανί ή σφουγγάρι. Προσέχουμε να μην έχουν πέσει σταγόνες από τις σάλτσες στο θάλαμο, γιατί αν μείνουν θα κολλήσουν στο εμαγιέ. Μην περιμένετε λοιπόν να καθαρίσετε το φούρνο σας κάθε 6 μήνες.
Οι τηλεσκοπικοί μηχανισμοί ή βραχίονες να ξέρετε ότι έχουν γράσο ή κάποιο λιπαντικό υλικό για να γλιστρούν στις ράγες του φούρνου. Αν εσείς του πλύνετε θα φύγει το γράσο.
Το ταψί θα πρέπει να τοποθετείται πάντα πάνω στη σχάρα και ποτέ απευθείας στη βάση του θαλάμου, γιατί υπερθερμαίνεται και μπορεί να ξεφλουδίσει το υλικό επικάλυψης της βάσης.
Για τον καθαρισμό δεν επιλέγουμε σκληρά χημικά καθαριστικά, αντίθετα χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά εξειδικευμένα για το θάλαμο και τις εξωτερικές επιφάνειες του φούρνου. Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ ξύστρες ή σύρμα, αλλά μαλακό πανί ή σφουγγάρι για να προστατεύσουμε το εμαγιέ του θαλάμου και το κρύσταλλο της πόρτας.
Τώρα ξέρουμε πως μπορούμε να διατηρήσουμε το φούρνο μας σαν καινούργιο. Δεν χρειάζεται κόπος, αλλά τρόπος, για να συνεχίσει να λειτουργεί σαν καινούργιος.