Μείωση του αλατιού, της ζάχαρης και του λίπους στα τρόφιμα αποφάσισε η Γαλλία

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
H Γαλλία είναι διαχρονικά πρωτοπόρος στον κόσμο της γαστρονομίας. Με αυτή τη δύναμη επηρεασμού της κοινής γνώμης και τη σοβαρότητα που αποπνέει στον κλάδο των τροφίμων είναι η πρώτη χώρα που, από τις αρχές του 2025, που δεσμεύεται επισήμως για τη βελτίωση της ποιότητας και της βιωσιμότητας των τροφίμων, προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία όλων και η διατροφική κυριαρχία και επισιτιστική ασφάλεια.

Η διαπίστωση που τους κινητοποίησε ήταν ότι ένας στους δύο ενήλικες και σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά, στη Γαλλία, είναι ακόμη υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, με συνέπειες ιδιαίτερες  όσον αφορά την καρδιαγγειακή υγεία και τον διαβήτη.

Η δέσμευση είναι επίσημη και συλλογική. Έτσι υπήρχε και επίσημη ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης.

«Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισαν οι αρμόδιοι υπουργοί, είναι επείγουσα η ενίσχυση της συλλογικής δράσης για τη βελτίωση της υγείας όλων. Έτσι φέτος δημιουργείται ένα νέο σύστημα συλλογικών συμβάσεων, ώστε οι επαγγελματίες να δεσμευτούν συλλογικά, στη Γαλλία, να μειώσουν σταδιακά την περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λίπος και να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.

Γνωρίζουμε εδώ και πολλές δεκαετίες ότι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, χαμηλής σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά, αλλά πλούσια σε φυτικές ίνες, αποτελούν ουσιαστικούς παράγοντες για την ανάπτυξη και τη μακροζωία  με καλή υγεία, ιδίως με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης μιας χρόνιας νόσου. Επιπλέον, είναι σκόπιμο να υποστηρίξουμε βιώσιμα και ποιοτικά προϊόντα για να διασφαλίσουμε δίκαιη αμοιβή για τους αγρότες μας. Μαζί, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε νέες συλλογικές τομεακές συμβάσεις με παραγωγούς, μεταποιητές, κατασκευαστές, διανομείς, catering και επαγγελματίες υγείας, για να βελτιώσουμε τη διατροφική ποιότητα και τη βιωσιμότητα της προσφοράς τροφίμων. Μέσα από συντονισμένες ενέργειες και κοινή επιθυμία, στοχεύουμε να προσφέρουμε σε όλους πιο υγιεινά, πιο βιώσιμα και ποιοτικά προϊόντα για να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.

Αυτό απαιτεί συνεχείς προσπάθειες από τον αγροδιατροφικό τομέα για την ουσιαστική βελτίωση της σύνθεσης των προϊόντων, της βιωσιμότητας και της ποιότητας των μεθόδων παραγωγής.

Αντιμέτωποι με τις γεωργικές, περιβαλλοντικές και υγειονομικές προκλήσεις που βιώνουμε, είναι πλέον απαραίτητο να επιταχυνθεί η μετάβαση προς υγιεινά και βιώσιμα συστήματα τροφίμων που προάγουν την επισιτιστική κυριαρχία.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να ξεκινήσει μια φιλόδοξη μετάβαση για να εγγυηθεί την πρόσβαση όλων σε τρόφιμα καλύτερης διατροφικής ποιότητας και από βιώσιμες και ποιοτικές μεθόδους παραγωγής. Οι δημόσιες αρχές δεσμεύονται να διασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με την ποιότητα του εφοδιασμού τροφίμων, ως μέρος μιας συλλογικής και εταιρικής προσέγγισης με όλους τους ενδιαφερόμενους στον αγροδιατροφικό τομέα.

Καλεί μάλιστα και τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ να συμμετάσχουν σε αυτή τη φιλόδοξη μετάβαση για πιο βιώσιμα και υγιεινά τρόφιμα ξεκινώντας με τη μείωση του αλατιού, της ζάχαρης και του λίπους στα τρόφιμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !