Μια πίτα χωρίς φύλλο, που είναι τόσο νόστιμη και γίνεται τόσο εύκολα. Η Βάσω επέλεξε το χαρμάνι των τυριών που αγαπά, εσείς μπορείτε να επιλέξετε το δικό σας για να υπάρχει ισορροπία στη γεύση. Τα καπνιστά τυριά ενδείκνυνται όπως και τα φρέσκα τυράκια. Το ούζο επίσης του χαρίζει άρωμα ιδιαίτερο.
Μια πανδαισία πράσινων σαλατικών ή μια βραστή σαλάτα με μπρόκολο και παντζάρια δένει αρμονικά για να έχετε ένα πλήρες γεύμα.
Χρόνος παρασκευής λεπτά / Εύκολο
Πατατόπιτα σε χρόνο dt
Από τη Βάσω Κατσαρού-Γιαννοπούλου γιατρό και περίφημη μαγείρισσα
Yλικά για 1 οβάλ ταψί
1 ½ κιλό πατάτες μέτριες
Μισό κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 μέτρια αυγά
100 γρ παρμεζάνα, χοντροτριμμένη
50 γρ πεκορινο, τριμμένο
2 κομμάτια μοτσαρέλα, κομμένη σε κομμάτια
80 γρ φρυγανιά, τριμμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο εκλεκτό
100 γρ γαλοπούλα ή μορταδέλα ή μπέικον, ψιλοκομμένα
1 αυγό βραστό, κομμένο σε κομμάτια
1 σφηνάκι ούζο
Μια τουφίτσα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το ταψί και το φινίρισμα
1 κ.σ. βούτυρο εκλεκτό για το ταψί
Λίγη φρυγανιά
50 γρ κασέρι Μυτιλήνης, χοντροτριμμένο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Πλένουμε τις πατάτες εξωτερικά και τις βάζουμε με τη φλούδα σε κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι.
Βράζουμε τις πατάτες σε νερό με αλάτι μέχρι να μαλακώσουν.
Σε μπολ καθαρίζουμε τις πατάτες και όπως είναι ζεστές τις λιώνουμε με το πιρούνι.
Στις πατάτες προσθέτουμε τα αυγά, τα αλλαντικά, τη φρυγανιά, το ελαιόλαδο, μια κουταλιά βούτυρο, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον μαϊντανό, τα τυριά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Βουτυρώνουμε το πυρέξ και πασπαλίζουμε με τη λίγη φρυγανιά.
Ρίχνουμε το μείγμα πατάτας και με τη βοήθεια της μαρίζ στρώνουμε την επιφάνεια και ραντίζουμε με το ούζο.
Πασπαλίζουμε με το κασέρι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και φρυγανιά.
Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο βούτυρο.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 40 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και κόβουμε σε κομμάτια.
Σερβίρουμε με ντοματάκια ή φουντίτσες μπρόκολου ή καρότο τριμμένο.