Μια γλυκιά δημιουργία αρωματική και εμβληματική της ελληνικής κουζίνας. Δημιουργεί έντονες γευστικές αναμνήσεις και συνδέεται με οικογενειακά τραπεζώματα αλλά και αποδράσεις στη φύση…
Τους καλύτερους λουκουμάδες τους έφτιαξε κυριολεκτικά «στην στιγμή» στα όμορφα Βίλια Αττικής, η νεαρή Ειρήνη Μπέλση.
Τα καρύδια δένουν αρμονικά με τους λουκουμάδες, αλλά και τα αμύγδαλα ή μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα μείγμα ξηρών καρπών για ακόμα πιο δυνατή γεύση.
Για να δώσουμε αυτό το σχήμα στους λουκουμάδες ή το κάνουμε με το χέρι ή χρησιμοποιούμε αυτό το ειδικό εξαρτηματάκι, που υπάρχει στα καταστήματα ειδών κουζίνας.
Αν δεν έχουμε χρόνο για μεγαλύτερη ευκολία χρησιμοποιούμε έτοιμο μείγμα για λουκουμάδες.
Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Χρόνος αναμονής 30 λεπτά / Εύκολο
Λουκουμάδες σαν κουλουράκια
Από την Ειρήνη Μπέλση, ζαχαροπλαστείο Αλκυονίδες Βίλια Αττικής
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
1 κ. γ. αλάτι θαλασσινό
1 φακελάκι μαγιά
3 κ.σ. ούζο
Περίπου ½ λίτρο χλιαρό νερό
Για το τηγάνισμα
Σπορέλαιο
Για το φινίρισμα
Μέλι ανθέων ή θυμαρίσιο
Κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη
Ξηρούς καρπούς που αγαπάμε
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά αφού τη έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό.
Ξεκινάμε να ρίχνουμε στο μείγμα το χλιαρό νερό λίγο-λίγο μέχρι να γίνει χυλός και τότε προσθέτουμε το ούζο.
Χτυπάμε το μείγμα πολύ δυνατά με τα χέρι μας και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σκεπασμένο να «ξεκουραστεί» για 20-30 λεπτά.
Οι παραδοσιακοί λουκουμάδες σχηματίζονται με το χέρι, επειδή όμως είναι μία πιο δύσκολη τεχνική καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε το εξαρτηματάκι που δίνει το κλασσικό σχήμα δακτυλίδι.
Βάζουμε στο τηγάνι αρκετό λάδι και αφού «κάψει» καλά ξεκινάμε να ρίχνουμε με το εξάρτημα τη ζύμη.
Αφήνουμε τους λουκουμάδες να ροδοκοκκινίσουν τους γυρίζουμε με την τρυπητή κουτάλα και από την άλλη πλευρά.
Σε μεγάλο ταψί στρώνουμε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λάδι.
Σερβίρουμε σε πιάτο, τους περιχύνουμε με αρωματικό θυμαρίσιο μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλα.