Ψαροκεφτέδες

Τα μυστικά των Chef

Τα κεφτεδάκια δοξάζουν τη θαλασσινή κουζίνα. Η Εύβοια φημίζεται για τα ψάρια της, την νόστιμη και υγιεινή κουζίνα της και τη φυσική ομορφιά της. Οι ψαροκεφτέδες γίνονται εύκολα και γρήγορα και είναι τόσο αρωματικοί και νόστιμοι.

Η συνταγή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 15-20 λεπτά / Εύκολη

Ψαροκεφτέδες

Υλικά για 4 άτομα

350 γρ. ψάρι (τόνο ή παλαμίδα ή βακαλάο), καθαρισμένο

1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη

ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο

ξύσμα από1/2 πορτοκάλι, ακέρωτο

1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο

100 γρ. φρυγανιά τριμμένη ή μπαγιάτικο ψωμί πολύ καλά στυμμένο

1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

1 κ.γ. ρίγανη

1 κ.σ. θυμάρι

1 κ.γ. ξίδι

6 κ.σ. ελαιόλαδο

θαλασσινό αλάτι

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Για το πανάρισμα

αλεύρι ή ψιλό σιμιγδάλι

Για το τηγάνισμα

ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Ψιλοκόβουμε με κοφτερό μαχαιράκι το ψάρι όσο πιο πολύ γίνεται και το βάζουμε σε μεγάλο μπολ.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, τον μαϊντανό και τον δυόσμο και ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε στο μείγμα την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι,  τη φρυγανιά και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε πολύ καλά με το χέρι. Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για μια ημέρα, ώστε να αναδυθούν τα αρώματα.

Πλάθουμε τους ψαροκεφτέδες, έχοντας βρέξει τα χέρια μας σε ούζο, και τους αλευρώνουμε.

Βάζουμε σε τηγάνι το ελαιόλαδο και, όταν ζεσταθεί καλά, τηγανίζουμε τους ψαροκεφτέδες για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τους με λαβίδα ώστε να χρυσίσουν και από τις δυο μεριές.

Τους μεταφέρουμε σε πιατέλα στρωμένη με απορροφητικό χαρτί και τους αφήνουμε να στραγγίσουν από το πολύ λάδι. Κατόπιν τους σερβίρουμε με λεμόνι και, αν θέλουμε, ντιπ της αρεσκείας μας ή σάλτσα.

Συνταγή: από το βιβλίο «Γαστρονομικός Χάρτης Εύβοιας» του Επιμελητηρίου Εύβοιας.

Μικρά μυστικά

Αν θέλουμε και έχουμε χρόνο μπορούμε να αφήσουμε το μπολ με το μείγμα πριν το πλάσουμε στο ψυγείο για 2 ώρες και τότε το αποτέλεσμα θα είναι ακόμα καλύτερο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !