Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη ρίγανη όχι μόνο σαν ένα αρωματικό συστατικό στο φαγητό, αλλά και σαν φάρμακο για τη θεραπεία διάφορων ασθενειών.
Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε αφέψημα ρίγανης σαν αντισηπτικό.
Ο πλέον κατάλληλο για να μας «συστήσει» τη ρίγανη και τη διατροφική της αξία είναι ο κ. Γιάννης Τσάκνης, Καθηγητής, στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστήμιου Δυτικής Αττικής
Κύριε καθηγητά είναι αλήθεια ότι η ελληνική ρίγανη είναι από τις καλύτερες σε διεθνές επίπεδο;
Nαι, η ελληνική ρίγανη έχει την υψηλότερη συγκέντρωση καρβακρόλης σε παγκόσμιο επίπεδο και θεωρείται από τα καλύτερα βότανα αρωματικά στον κόσμο. Τόσο η ρίγανη, όσο και το αιθέριο λάδι της ρίγανης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η καρβακρόλη, η θυμόλη και το ροσμαρινικό οξύ. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι διάφορες μελέτες έδειξαν ότι η καρβακρόλη έχει και ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες.
Η ρίγανη περιέχει επίσης φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, χαλκό, βιταμίνες Α, C, θειαμίνη, ριβοφλαμίνη, νιασίνη, πυριδοξίνη.
Με βάση τα περιεχόμενα συστατικά της, υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι παρέχει στον οργανισμό ωφελήματα;
Tα οφέλη είναι πράγματι πολλά και θα τα αναπτύξουμε ξεχωριστά:
Τα αντιοξειδωτικά που περιέχει, μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας και καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, αφού η ρίγανη έχει 12 φορές μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση από το πορτοκάλι.
Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών έχει συνδεθεί με χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.
Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που συμβάλλουν στη μείωση των φλεγμονών του σώματος και ανακουφίζει από τα συμπτώματα λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, όπως είναι ο πονόλαιμος. Οι αποχρεμπτικές της ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της βλέννας από την αναπνευστική οδό, διευκολύνοντας την αναπνοή.
Η τακτική κατανάλωσή της ανακουφίζει από τις χρόνιες φλεγμονές όπως η αρθρίτιδα.
Αντιβακτηριακή δράση καταπολεμά τα βακτήρια και τους ιούς. Όπως η πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η καρβακρόλη αδρανοποιεί τον νοροϊό, ο οποίος είναι το συχνότερο αίτιο εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας. Η μόλυνση χαρακτηρίζεται από διάρροια, εμετό και στομαχικό πόνο.
Βοηθάει την πέψη γιατί ανακουφίζει από τα συμπτώματα του φουσκώματος, των αερίων και της δυσπεψίας.
Ενισχύει το αναπνευστικό σύστημα. Οι βιταμίνες και ο ψευδάργυρος που περιέχει, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Έχει επίσης διεγερτικές ιδιότητες και έτσι συνιστάται στα άτομα που υποφέρουν από κόπωση.
Είναι ωφέλιμη για το δέρμα γιατί βοηθά στη θεραπεία της ακμής, των δερματικών λοιμώξεων και των πληγών.
Μας είχατε υποσχεθεί ότι θα μας δίνατε και μια συνταγή που καταπολεμά την πιτυρίδα και την ξηροδερμία.
Η συνταγή είναι απλή, αλλά πολύ αποτελεσματική.
Σε κατσαρόλα βάζουμε ένα λίτρο νερό ρίχνουμε μια χούφτα ρίγανης και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 5 λεπτά.
Φιλτράρουμε με ένα τούλι ή γάζα το εκχύλισμα και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε.
Πώς χρησιμοποιείται το εκχύλισμα;
Πριν από το λούσιμο κάνουμε ένα απαλό μασάζ με το εκχύλισμα στο κεφάλι μας, για 3 λεπτά περίπου και το αφήνουμε για λίγο μέχρι να απορροφηθεί. Κατόπιν συνεχίζουμε το λούσιμο.
Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει με κάθε τρόπο να βάλουμε τη ρίγανη στην καθημερινή μας διατροφή.