Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
O σκύλος μας έχοντας στο Dna του το ένστικτο της επιβίωσης, δεν δείχνει τίποτα ακόμα και όταν έχει έντονο πόνο ή ενόχληση και προτιμά να υποφέρει στη σιωπή του.
Εμείς λοιπόν θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε τη συμπεριφορά τους για να το καταλάβουμε και να ζητήσουμε την συνδρομή του κτηνιάτρου μας.
Αλλαγή της συμπεριφοράς του και της όλης στάσης του
Αν ο σκύλος μας ήταν συνήθως νευρικός και αντιδρούσε άμεσα και τώρα δεν σηκώνεται από το κρεβάτι του για να σας αποχαιρετήσει το πρωί ή να μας κάνει χαρές όταν γυρίζουμε στο σπίτι σίγουρα κάτι συμβαίνει.
Μια ξαφνική νευρικότητα όταν τον πλησιάζουμε, ένα έντονο γρύλισμα ή μια τέλεια απάθεια ή οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά του, που διαρκεί θα πρέπει να μας απασχολήσει και να τηλεφωνήσουμε στον κτηνίατρο άμεσα.
Αν διαπιστώσουμε ότι είναι σε κακή φυσική κατάσταση
Κάποια απώλεια ή αύξηση βάρους ειδικά στο χώρο της κοιλιάς, κόκκινα μάτια, θαμπό τρίχωμα και δύσπνοια θα πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη και να απευθυνθούμε άμεσα στον κτηνίατρο.
Αν ο σκύλος σας συνεχίζει να σας ακολουθεί για την απογευματινή του βόλτα, αλλά με λιγότερο ενθουσιασμό, αν τρώει αργά αλλά πάντα τελειώνει το μπολ του, αν φαίνεται να του λείπει ενέργεια χωρίς να αποθαρρύνεται εντελώς, αυτά είναι ήπια σημάδια αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Το κακό είναι ότι κάποιες σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος, δεν δίνουν άμεσα συμπτώματα και έτσι είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Γιατί ακόμα και αν ο σκύλος σας πονάει πολύ θα βρει τη δύναμη να σας πλησιάσει και να προσπαθήσει να είναι ευχάριστος. Επίσης θα φάει το φαγητό του.
Όμως όλοι οι σκυλογονείς θα πρέπει να παρατηρούμε τη συμπεριφορά του σκύλου μας και κάθε αλλαγή θα πρέπει να μας προβληματίσει.
Αν έχει πεπτικά ή ουρολογικά προβλήματα
Σε κάθε υγιή σκύλο που δεν έχει προβλήματα πεπτικά τα κόπρανα είναι κανονικά και σχηματισμένα.
Όταν δούμε να κάνει εμετό, να παρουσιάσει διάρροια ή δυσκοιλιότητα, αν έχει σκληρή και πρησμένη κοιλιά ή αν δείτε αίμα στα κόπρανα, τότε θα πρέπει να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο γιατί τα συμπτώματα αυτά μαρτυρούν κάποιο πρόβλημα υγείας του.
Αν κρύβεται ή κοιμάται πολύ
Αν ο σκύλος σας κοιμάται ή κρύβεται σε μια μικρή γωνιά του σπιτιού που δεν πήγαινε ποτέ ή τον χώνεται κάτω από το κρεβάτι, ενώ δεν πήγαινε ποτέ, ναι τότε κάτι συμβαίνει.
Ένας σκύλος που κοιμάται πολύ μπορεί να μαρτυρά σύμπτωμα κατάθλιψης ή γεράματα. Εάν παραμένει απαθής στις προκλήσεις για παιχνίδι και κρύβεται σε σκοτεινά μέρη του σπιτιού, τότε θα πρέπει να τον πάτε στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατόν.
Η σημασία της παρατήρησης είναι σημαντική για τη ζωή του σκύλου σας.
Αν είναι νευρικός και ταραγμένος
Εάν ο σκύλος δείχνει υπερβολικά νευρικός ή ταραγμένος και δεν μπορεί να ηρεμήσει, τρέχει σε κύκλους, ξαπλώνει κάτω με την πλάτη και σηκώνεται αμέσως, περπατάει μπρος πίσω, τότε αυτό μπορεί να υποδηλώνει πόνο ή ενόχληση σε κάποιο όργανο ή στα άκρα του.
Εάν γκρινιάζει, κλαίει ή ουρλιάζει κάτι που δεν συνηθίζεται ούτε από τη ράτσα του, ούτε από την μέχρι τώρα ζωή του, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα στον κτηνίατρο.
Αν είναι επιθετικός
Αν αρχίζει να γρυλίζει όταν τον χαϊδεύουμε και δείχνει τους κυνόδοντές του ή τρέχει μακριά μας, ενώ μέχρι πριν από λίγες μέρες απολάμβανε τα χάδια μας, σημαίνει ότι κάπου πονάει πολύ.
Αυτά τα σημάδια δυσφορίας και επιθετικότητας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τον κτηνίατρο, γιατί μάλλον κρύβουν κάποια ασθένεια.
Αν γλείφεται πολύ
Αν το σκυλί γλείφεται υπερβολικά σε διάρκεια, ένταση και συχνότητα, τότε συχνά αποκαλύπτει μια διαταραχή συμπεριφοράς και είναι ενδεικτικό σημάδι άγχους. Επίσης ο σκύλος μπορεί να έχει πεπτικές διαταραχές ή δερματολογικά προβλήματα.
Να ξέρετε ότι μόνον σε περίπτωση τραυματισμού ή φλεγμονής γλείφεται ο σκύλος συχνά στην πληγή του, γιατί το σάλιο του έχει αντισώματα.
Το υπερβολικό γλείψιμο συχνά αποκαλύπτει μια διαταραχή συμπεριφοράς, ένα ενδεικτικό σημάδι άγχους, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει μια σωματική διαταραχή.
Βεβαιωθείτε με τις ανάλογες εξετάσεις αίματος, κοπράνων και ενδελεχούς δερματικής εξέτασης ότι δεν πάσχει από κάποια ασθένεια, οπότε θα πρέπει να υπάρχει διαταραχή συμπεριφοράς, που χρειάζεται ειδική προσέγγιση.