Πώς θα μεγιστοποιήσουμε τα διατροφικά οφέλη των τροφών μας;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Kάποιες πολύ συνηθισμένες τροφές που διανθίζουν την καθημερινή μας διατροφή, απαιτούν συγκεκριμένη προετοιμασία και μαγείρεμα για να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα διατροφικά τους οφέλη και να ενδυναμώσουμε τον οργανισμό μας.

Εμείς λοιπόν ερευνήσαμε και μας έμαθαν τους σωστούς τρόπους αξιοποίησης της διατροφικής αξίας αυτών των τροφών.

Ντομάτες

Οι μαγειρεμένες ντομάτες είναι καλύτερες για την υγεία μας.

Οι ντομάτες δεν είναι μόνο σύμμαχοί μας για την ομορφιά και τη σιλουέτα μας αφού έχει λίγες θερμίδες, αλλά βοηθά τους άνδρες να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το λυκοπένιο, που περιέχουν έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Είναι γνωστό ότι το λυκοπένιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό, που ο οργανισμός μας το αφομοιώνει πιο εύκολα μαγειρεμένο παρά ωμό.

Πρόσφατη έγκριτη καναδική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μαγειρεμένες ντομάτες παρουσίασαν 20% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με 10% για εκείνους που τις κατανάλωναν ωμές.

Μπρόκολο

Το ωμό μπρόκολο είναι καλύτερο για την υγεία μας.

Το μπρόκολο είναι ένα το λαχανικό από την οικογένεια των σταυρανθών,  που έχει εξαιρετική φήμη, ότι μας προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του πνεύμονα.

Όμως για να επωφεληθούμε από αυτό, είναι προτιμότερο να τρώμε το μπρόκολο ωμό ή μαγειρεμένο πολύ μέτρια.

Το μπρόκολο κατατάσσεται στα superfood  κυρίως λόγω της σουλφοραφάνης, που είναι μια ένωση που βοηθά τον οργανισμό μας να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα. Η σουλφοραπαχάνη είναι μια ένωση που παράγεται στο μπρόκολο μόνο όταν αντιδρούν δύο στοιχεία: η γλυκοσινολάτη και η μυροσινάση. Όμως  η μυροσινάση είναι ένα ένζυμο που καταστρέφεται από το μαγείρεμα.

Πατάτα

Η πατάτα πρέπει να τρώγεται με τη φλούδα.

Είναι λάθος λοιπόν η κίνηση να ξεφλουδίζουμε την πατάτα για να την χρησιμοποιήσουμε.

Η πατάτα πρέπει να ψήνεται με τη φλούδα της και τελικά θα διαπιστώσετε ότι έτσι είναι πιο νόστιμη. Πέραν όμως του γευστικού αποτελέσματος και για διατροφικούς λόγους η φλούδα της πατάτας βοηθά στη διατήρηση μεγάλου αριθμού βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων.

Μην ξεχνάτε όμως να πλένετε και να βουρτσίζετε καλά τις πατάτες πριν της μαγειρέψετε γιατί υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων και βέβαια χώματα.

arrot and pumpkin cream-soup. Vegetarian vegetables soup. Close up.

Καρότο

Το μαγειρεμένο καρότο μπορείτε να το απολαμβάνετε χωρίς ενοχές, αφού μέχρι τώρα υπήρχε η άποψη ότι οι διαβητικοί και όσοι πρόσεχαν τη διατροφή τους τα απέφευγαν γιατί υποτίθεται ότι ο γλυκαιμικός δείκτης αυξάνονταν όταν μαγειρεύονταν.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επιφυλάξεις σε μεγάλο βαθμό. Ο γλυκαιμικός δείκτης στην πραγματικότητα είναι 47 αντί του 92 που πιστεύονταν μέχρι τώρα.

Βέβαια τα ωμά καρότα έχουν γλυκαιμικό δείκτη 16 οπότε ναι είναι μικρότερος.

Άρα τα μεν ωμά καρότα καταναλώνονται άφοβα ενώ τα μαγειρεμένα με μεγαλύτερη φειδώ χωρίς να αποκλείονται.

Λιναρόσπορος

Ο λιναρόσπορος είναι ένα superfood  που χαρίζει πολλά οφέλη στον οργανισμό μας αφού συμβάλει στην ανακούφιση από πεπτικά προβλήματα, στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Αλλά όμως καταναλώσουμε τους σπόρους άθικτους το στομάχι μας δεν μπορεί να τους διαλύσει οπότε περνάτε από το έντερο και απορρίπτονται χωρίς να επωφεληθούμε καθόλου από τα οφέλη τους.

Οι σπόροι πρέπει να συνθλίβονται και να θρυμματίζονται πριν προστεθούν στις συνταγές και πριν καταναλωθούν.

 

Σπανάκι

Το μαγειρεμένο σπανάκι, είναι πιο θρεπτικό από το ωμό. Το μαγείρεμα παρέχει περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα από ότι το ωμό. Επίσης περιέχει περίπου 6 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά όπως λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και βεταΐνη από το ωμό σπανάκι.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

Γιαούρτι

Μια κίνηση που κάνουμε σχεδόν όλοι είναι όταν ανοίγουμε το γιαούρτι να πετάμε το λίγο ζωμό που επιπλέει στην επιφάνεια. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τη γεύση αυτού του υγρού αρκετά όξινη και προτιμούν να το ξεφορτωθούν παρά να το καταπιούν.

Είναι κρίμα να πετάμε τον χυμό του γιαουρτιού ή αλλιώς τον ορό του γάλακτος αφού στην πραγματικότητα περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ασβέστιο, βιταμίνες Β και αμινοξέα.

Θα πρέπει να το ανακατέψετε με το υπόλοιπο γιαούρτι και έτσι μπορείτε να   απολαύσετε τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα του ορού γάλακτος.

Μήλο

Το μήλο θα πρέπει να τρώγεται πάντα με τη φλούδα του αφού το πλύνουμε καλά.

Μια πρόσφατη καναδική μελέτη έδειξε ότι η φλούδα του μήλου περιείχε τριτερπένια και κερκετίνη, αντιοξειδωτικά που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL)1.

Μια έγκριτη γαλλική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) σε ποντίκια έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που υπάρχουν στο δέρμα του μήλου θα μπορούσαν ενδεχομένως να βοηθήσουν το σώμα μας να καταπολεμήσει τον καρκίνο, το άσθμα και ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τώρα ξέρουμε πως θα πρέπει να καταναλώνουμε τις τροφές ώστε να επωφελούμαστε στο maximum από τα θρεπτικά τους στοιχεία.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !