Ριζότο με γαρίδες και ντομάτα

Tips

Μια γευστική δημιουργία καλοδεχούμενη από όλους. Μια φίνα γεύση που θέλει την αγάπη σας και την απόλυτη προσοχή σας, για να γίνει ουράνια… για να την προσφέρετε στους ανθρώπους, που αγαπάτε.

Εμείς σας δίνουμε όλα τα μυστικά για να φτιάξετε ένα απίθανο μπισκ ή το ζωμό γαρίδας. Μπορείτε όμως να τον βρείτε έτοιμο και στην αγορά, οπότε το μαγείρεμα του ριζότο γίνεται παιχνίδι.

Η επιλογή δική σας.

Χρόνος παρασκευής 50 λεπτά / Μέτριας ευκολίας

Ριζότο με γαρίδες και ντομάτα

Από την ταβέρνα Κακαναράκη, Ναύπλιο

Υλικά για 4 άτομα

300 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες

Για το ριζότο

250 γρ. ρύζι αρμπόριο

3 κ.σ. ελαιόλαδο

Μισό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

Θυμάρι αποξηραμένο

80 ml λευκό κρασί, μοσχοφίλερο

600 ml ζωμό γαρίδας

250 ml χυμό ντομάτας

80 γρ. παρμεζάνα ή πεκορίνο, τριμμένο

1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Για το ζωμό γαρίδας

160 γρ. κελύφη γαρίδας

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Μισό μέτριο φινόκιο, κομμένο σε λεπτές φέτες

Μισό από ένα ξερό κρεμμύδι μέτριο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 καρότο, κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

50 ml ούζο

1 λίτρο ζεστό νερό

Για το φινίρισμα

Φρέσκο Μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε προσεκτικά τις γαρίδες και κρατάμε το κεφάλι και την ουρά σε κάποιες.

Αφαιρούμε το μαύρο εντεράκι από την πλάτη της γαρίδας και πλένουμε καλά.

Τα υπόλοιπα κελύφη τα κρατάμε για το ζωμό.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα κελύφη από τις γαρίδες.

Σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το φινόκιο, το κρεμμύδι, το καρότο και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ανακατεύοντας με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με το ούζο.

Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε το νερό και σιγοβράζουμε για 20-30 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε το περιεχόμενο της.

Το σουρώνουμε σε λεπτή σήτα και κρατάμε το ζωμό στην άκρη.

Ετοιμάζουμε τις γαρίδες.

Βάζουμε τις γαρίδες σε ένα μπολ και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.

Βάζουμε το αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά να κάψει και αραδιάζουμε τις γαρίδες τις σοτάρουμε για 1 ½ λεπτό από κάθε πλευρά, γυρίζοντάς τες με τη λαβίδα.

Ετοιμάζουμε το ριζότο.

Ζεσταίνουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το θυμάρι και τα καραμελώνουμε για 4 λεπτά.

 Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύοντας συνεχώς σοτάρουμε για 2 λεπτά.

Σβήνουμε με λευκό κρασί και μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε  το ¼ της ποσότητας του ζωμού γαρίδας και το χυμό ντομάτας.

 Ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση ζωμού, συνεχίζουμε με την επόμενη. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το ζωμό γαρίδας.

 Μόλις το ρύζι χυλώσει, αλλά κρατάει λίγο, προσθέτουμε τις γαρίδες και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι.

Ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό το ριζότο πασπαλίζοντάς το με φρέσκο μαϊντανό.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !