Μια απίθανη σαλάτα που θα εντυπωσιάσει. Αρέσει πολύ και τα τραγανά φύλλα πίτας είναι φευγάτα… Το dressing εσπεριδοειδών δίνει μια αρωματική ξεχωριστή πινελιά αφού τα εσπεριδοειδή είναι στα καλύτερά τους.
Επίσης η σαλάτα είναι ιδανική και για τους vegan ή vegetarian φίλους αν αφαιρέσουμε το τυρί, οπότε γίνεται αυτομάτως και μια πλούσια νηστίσιμη σαλάτα, που μπορεί να προσφερθεί και σαν ελαφρύ γεύμα.
Χρόνος παρασκευής 12 λεπτά / Ψήσιμο 15 λεπτά / Πολύ εύκολη
Σαλάτα σαν χορτόπιτα
Από τη διάσημη ταβέρνα Κακαναράκη, Ναύπλιο
Υλικά για 4 άτομα
2 φύλλα κρούστας
200 γρ. φύλλα baby σπανάκι
1 συσκευασία πράσινων σαλατικών, λόλα, iceberg
Μισό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένων
3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
140 γρ. τυρί φέτα , κομμένη σε κύβους ή σπασμένη με πιρούνι
1 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. φρέσκη ρίγανη
10 σταφίδες ξανθές
Dressing εσπεριδοειδών
Χυμό από 1 λεμόνι
Χυμό και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
2 κ.σ. λευκό ξύδι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. μουστάρδα Dijon απαλή
Τρόπος παρασκευής
Κόβουμε τα δύο φύλλα κρούστας σε κομμάτια 10Χ10 και τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Τα πασπαλίζουμε με άνηθο, φρέσκη ρίγανη, δυόσμο και τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε στους 180οC στις αντιστάσεις για 15 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν στη σχάρα.
Παράλληλα ετοιμάζουμε και το dressing.
Στο μπλέντερ βάζουμε όλα μαζί τα υλικά για το dressing και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το σπανάκι και όλα τα σαλατικά, τις σταφίδες, περιχύνουμε με το dressing και ανακατεύουμε απαλά.
Προσθέτουμε και τη φέτα.
Στην μέση και στην επιφάνεια βάζουμε τα τραγανά φύλλα, που είναι τόσο αρωματικά και νόστιμα.
Σερβίρουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.