Τα μαλλιά μαρτυρούν την κατάσταση της υγείας μας

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι  ορισμένες ορμόνες, δηλώνουν την παρουσία τους στα μαλλιά μας και μαρτυρούν την κατάσταση της υγείας σας.

Η μελέτη έγινε από ομάδα ερευνητών των Πανεπιστημίων του Ρέικιαβικ και του Μοντερέι, που μελέτησαν τα επίπεδα κορτιζόλης, της γνωστής ορμόνης του στρες.

Μέχρι τώρα ο γνωστός ρόλος της κορτιζόλης είναι να βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέλθει κινητοποιώντας την απαραίτητη ενέργεια για τη θρέψη των μυών, του εγκεφάλου, της καρδιάς και των εντέρων.

Συνήθως μετριέται στο αίμα, αλλά και στο σάλιο.

Μετά τα συμπεράσματα της μελέτης οι ερευνητές καταλήγουν ότι η κορτιζόλη μπορεί να αναλυθεί και στα μαλλιά.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1300 γυναίκες, τα μαλλιά των οποίων εξετάστηκαν ενδελεχώς.

Οι γυναίκες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ψυχολογική τους κατάσταση, την ευεξία τους καθώς και τα φορτία άγχους, που ένιωθαν σε καθημερινή βάση.

Κατόπιν εξετάστηκαν τα πρώτα 3 εκ. της τρίχας και μετά από ανάλυση, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με το μεγαλύτερο φορτίο άγχους είχαν επίπεδο κορτιζόλης που έφθανε περίπου στο 25% στα μαλλιά τους.

Έτσι οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η συγκέντρωση κορτιζόλης στα μαλλιά θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα πιθανό δείκτη μέτρησης του χρόνιου ψυχολογικού άγχους.

Μάλιστα οι επιστήμονες έδειξαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι εξέτασαν αποκλειστικά γυναίκες, γιατί σε προηγούμενες μελέτες που είχαν εξετάσει άνδρες και γυναίκες εμφανίστηκαν διακυμάνσεις ανάλογα με το φύλο των συμμετεχόντων.

Στην παρούσα μελέτη δεν υπάρχει αυτός ο παράγοντας οπότε τα αποτελέσματα είναι πιο ακριβή.

Επίσης το γεγονός ότι στη μελέτη συμμετείχαν γυναίκες διαφορετικών εθνοτήτων και εμφάνισαν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια αποτελέσματα, αποτελεί ένα ακόμα δυνατό στοιχείο της μελέτης.

Άρα τα μαλλιά μας μαρτυρούν την κατάσταση της υγείας μας, που θα μπορεί στο εγγύς μέλλον να εξετάζεται και ευχή μας είναι η μέτρηση κορτιζόλης στα μαλλιά, να αποτελεί μια από τις εξετάσεις που συμπεριλαμβάνονται στο check up.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !