Τα μυστικά για να χτίσετε μια αρμονική σχέση με τον σύντροφό σας

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Στόχος όλων των ανθρώπων είναι να βιώνουν μια υγιή, χαρούμενη και αρμονική ιστορία αγάπης με τον σύντροφό τους. Σίγουρα δεν είναι εύκολο, αλλά μπορούμε να δημιουργήσουμε σταθερά θεμέλια από την αρχή ή την αναθεώρηση της σχέσης μας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν μια σχέση ξεκινήσει από την αρχή σωστά και είναι υγιής, τότε θα μπορέσει να καλλιεργηθεί και να ανθίσει. Άλλωστε αυτό που μετρά είναι να δημιουργήσουμε το προσωπικό μας λιμάνι μας, που όλα να είναι πιο ήρεμα, ώστε να παίρνουμε δύναμη για να αντιμετωπίσουμε τη δύσκολη καθημερινότητα.

Εννοείται ότι κάθε σχέση περνά τις δυσκολίες της και σίγουρα έχει τα πάνω και τα κάτω της. Όμως σημασία έχει να δημιουργήσουμε υγιείς και σταθερές προϋποθέσεις, για να μπορέσει αυτή η σχέση να  αντέξει στο χρόνο, και να μας γεμίζει χαρά και όχι προβλήματα.

Εμείς μελετήσαμε αρκετούς ψυχολόγους και σας αποκαλύπτουμε και κάποια μυστικά, που δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό ψυχολογίας Psychology Today.

Πρέπει να θέσουμε υγιή όρια

Από την αρχή θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα όρια μας και τι πραγματικά περιμένουμε από αυτή τη σχέση. Είναι ζωτικής σημασίας για τη σχέση η καθιέρωση και ο σεβασμός αυτών των υγιών ορίων. Θα πρέπει από την αρχή λοιπόν να συζητήσετε τα όρια της σχέσης δυναμικά με ευγενικό τρόπο.

Επίσης θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σεβαστείτε τα όρια, που θα θέσει και ο σύντροφός σας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα υγιή όρια προάγουν τον αμοιβαίο σεβασμό και την αυτονομία.

Να είστε συναισθηματικά διαθέσιμοι

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι παρών και να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη σου, τα συναισθήματα του συντρόφου σου.

Είναι εντελώς απαραίτητο να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για τη σχέση σας, όπου θα πρωταγωνιστεί η εμπιστοσύνη και θα μπορούν και οι δύο σύντροφοι να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς να χρησιμοποιούν φίλτρα, που κάποιες φορές οδηγούν σε αδιέξοδα.

Η εμπιστοσύνη και η αλήθεια θα πρέπει να πρωταγωνιστούν.

Προσπαθήστε να μην κρίνετε ή να επικρίνετε συνεχώς τον σύντροφό σας.

Το μυστικό είναι να προσφέρετε υποστήριξη και ενσυναίσθηση για να σας προσφέρει η σχέση σας αυτή, αρμονία που είναι το ζητούμενο.

Αυτογνωσία

Η ανάπτυξη μιας υγιούς σχέσης θα πρέπει να ξεκινά με  αυτογνωσία.

Από την αρχή θα πρέπει να γίνει μια ενδοσκόπηση. Θα πρέπει να εξερευνήσουμε, να ανακαλέσουμε στη μνήμα μας τις σκέψεις μας, ακόμα και τις πιο βαθιές, τα συναισθήματά μας, τις συμπεριφορές και των δύο συντρόφων.

Τι δεν πήγε καλά στις προηγούμενες σχέσεις μας… τι μας ενοχλούσε… τι δεν απαιτήσαμε… τι δεν είπαμε… τι κρύψαμε… γιατί δεν προχώρησε η σχέση;

Σκεφθείτε εσείς τι πραγματικά θέλετε από τη σχέση σας, ερευνήστε τις ανασφάλειές σας και τα θετικά ερεθίσματα, που θα σας προσφέρει η συγκεκριμένη σχέση.

Η ενδοσκόπηση, που θα πρέπει να γίνει, θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τις πραγματικές σας ανάγκες.

Ειλικρινής επικοινωνία

Η αλήθεια στην επικοινωνία είναι το κλειδί για μια αρμονική σχέση.

Μάθετε να εκφράζετε τις ανάγκες σας, τις επιθυμίες σας, τις ανησυχίες σας με ειλικρίνεια και σεβασμό.

Μάθετε να μιλάτε, να επικοινωνείτε με κάθε αίσθηση, αλλά και να ακούτε, να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας τα μηνύματα …

Καλλιεργήστε την ενσυναίσθηση σας, παρουσιάζοντας τις αλήθειες σας και το ενδιαφέρον σας.

Εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία

Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία δεν μπορεί να υπάρξει υγιής και αρμονική σχέση.

Μάθετε να είστε συνεπείς, αξιόπιστοι και κυρίως να τηρείτε τις δεσμεύσεις σας.

Αποφύγετε συμπεριφορές που μπορούν να κλονίσουν την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του συντρόφου σας.

Εννοείται βέβαια ότι η αυτοπεποίθηση, η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία καλλιεργούνται και αποκτούνται με την πάροδο του χρόνου.

Συναισθήματα…

Μάθετε να εκφράζετε, να διαχειρίζεστε, να αναγνωρίζετε και να αποδέχεστε τα συναισθήματά σας με υγιή και εποικοδομητικό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της σχέσης σας, δεν θα πρέπει να ξεχάσετε τα δικά σας θέλω, τα χόμπι σας, τις παρέες σας, τους φίλους και ότι σας φέρνει χαρά.

Είναι βασική αιτία προστριβών ανάμεσα στους συντρόφους…

Μην θυσιάσετε ποτέ και για κανένα λόγο τον προσωπικό σας χώρο και χρόνο…

Ερευνώντας και μελετώντας τα συναισθήματά σας θα μπορέσετε να προσεγγίσετε τη σχέση σας με ήρεμη και ισορροπημένη ψυχική κατάσταση.

Τώρα ξέρουμε πως πρέπει να είναι μια αρμονική σχέση σύμφωνα με τους ψυχολόγους.

Η μέθοδος για να δημιουργήσουμε και να καλλιεργήσουμε μια αρμονική σχέση, δεν είναι και τόσο δύσκολη. Απλά χρειάζεται θέληση και από τους δύο συντρόφους.

Προϋπόθεση είναι να βασίζεται ο δεσμός μας σε βαθύ αίσθημα εμπιστοσύνης, ασφάλειας, αξιοπιστίας, ηρεμίας, κατανόησης χωρίς να ξεχνάμε και να διεκδικούμε τα θέλω μας..

Η αυτογνωσία, η ειλικρινής επικοινωνία, η γλώσσα της αλήθειας των συναισθημάτων είναι οι αρχές μιας αρμονικής σχέσης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !