Σχολική τσάντα σακίδιο ή τροχήλατη;

Tips

Oι μέρες επιστροφής στο σχολείο έφθασαν και σημαντικό θέμα είναι η επιλογή της σωστής σχολικής τσάντας, που δυστυχώς στην Ελλάδα είναι πάντα βαριά… Πως θα επιλέξουμε αυτήν για να αποφύγουμε τον πόνο στην πλάτη και να κάνουμε τη ζωή του μαθητή μας πιο εύκολη.

Το σίγουρο είναι ότι η τσάντα είναι διαχρονικό εργαλείο εργασίας για μικρούς και μεγάλους από το νηπιαγωγείο μέχρι την εργασία μας.

Υπάρχουν διάφορα είδη τσάντας ανάλογα με το βάρος που καλούνται οι μαθητές να σηκώσουν και μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους. Η σχολική τσάντα πρέπει να είναι πολύ ελαφριά από κατασκευής της, να είναι στιβαρή, άνετη και γερή για σκληρή χρήση. Πρέπει να έχει θήκες που εξυπηρετούν είτε για ένα μπουκαλάκι νερό, είτε για θήκη ασφαλή για το χαρτζιλίκι. Ο σχεδιασμός της να είναι ανάλογος με την ηλικία που ανταποκρίνεται.

Ποια η καλύτερη επιλογή για μικρούς μαθητές;

To πρώτο στοιχείο που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας είναι το βάρος. Η τσάντα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους του σώματος του μαθητή. Οι σχολικές τσάντες με τροχούς στην αρχή φαίνονται πολύ βολικές στην πραγματικότητα δεν είναι γιατί θα πρέπει να αναλογιστούμε αν υπάρχουν σκάλες προκειμένου να ανέβει το παιδί στην τάξη. Το δεύτερο είναι ότι το παιδί αναγκάζεται να την σέρνει με το ένα χέρι και αυτό δημιουργεί με την καθημερινότητα πόνο στην πλάτη.

Βέβαια είναι βολική γιατί έχει πολλά διαμερίσματα αλλά η επιβάρυνση στο σκελετό δεν είναι αμελητέα.

Δυστυχώς ένας μαθητής καλείται να μεταφέρει βιβλία και τετράδια που ζυγίζουν από 7-10 κιλά… ασήκωτο φορτίο…

Είναι λοιπόν προτιμότερο να επιλέξετε μια τσάντα σακίδιο, με πολλές θήκες και κρυφές τσέπες…που τα παιδιά αρέσκονται.

Είναι κατάλληλο ακόμα και για μικρά παιδιά, αρκεί να ρυθμίσετε σωστά τους ιμάντες και να προσέξετε να είναι φτιαγμένες από ανθεκτικό υλικό και αδιάβροχο.

Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα της σχολικής τσάντας σακιδίου που επιλέγουμε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου.

Για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Και σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερη η λύση του σακιδίου σαν σχολική τσάντα. Όταν μεταφέρεται μια βαριά τσάντα και στους δύο ώμους τότε αποφεύγετε να κατευθύνετε την πίεση μόνον στη μια πλευρά ώστε να μην δημιουργηθεί ανισορροπία στην σπονδυλική στήλη, που με τον καιρό προκαλεί πόνους.

Επίσης ένα άλλο σημείο που θέλει προσοχή είναι η διευθέτηση των βιβλίων και τετραδίων μέσα στο σακίδιο. Οτιδήποτε έχει μεγαλύτερο βάρος  θα πρέπει να μπαίνει όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πλάτη ώστε να μην πιέζονται οι ώμοι και η μέση.

Έτσι θα αποφύγουμε πόνους και τραβήγματα μυϊκά. Να θυμάστε πάντα ότι υποσυνείδητα για να κρατήσουμε το βάρος γέρνουμε το κεφάλι προς τα εμπρός και ο λαιμός τεντώνεται αυτή λοιπόν η στάση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή του αυχένα, των ώμων και της πλάτης.

Στις τελευταίες τάξεις του λυκείου τα παιδιά επιλέγουν τσάντες που κρεμνιόνται στον ένα ώμο και αυτό σίγουρα προκαλεί πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση το πάνω μέρος της πλάτης είναι υπερβολικά τεντωμένο και υπάρχει πίεση από την μια πλευρά αφού το βάρος συγκεντρώνεται σε μια περιοχή και μπορεί να αποδυναμωθεί η σπονδυλική στήλη.

Το πρόβλημα εντοπίζεται περισσότερο στις κοπέλες γιατί επιλέγουν λόγω μόδας τσάντες που κρεμιούνται στον ένα ώμο με αποτέλεσμα να εντείνεται το πρόβλημα ή να δημιουργείται στον αυχένα, την πλάτη και το στήθος.

 Για ενήλικες

Εδώ είναι θέμα επιλογής…

Αν χρειάζεστε χώρο, οι τσάντες θα είναι οι πιο κατάλληλες. Από την άλλη, αν χρειάζεστε κινητικότητα και άνεση, τα σακίδια πλάτης και οι τσάντες ώμου θα είναι πιο κατάλληλα για τις καθημερινές σας μετακινήσεις.

Η επιλογή δική σας…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !