Σημάδια alert πριν την καρδιακή προσβολή

Tips

H καρδιακή προσβολή πάντα προειδοποιεί, μας δίνει σημάδια, απλά δεν τα αξιολογούμε σωστά, τις περισσότερες των περιπτώσεων και η επικινδυνότητα είναι μεγάλη.

Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίσετε τα συμπτώματα, που πρέπει να σημάνουν συναγερμό, γιατί έτσι μπορείτε να σώσετε κάποιον άνθρωπο από το περιβάλλον σας ή ακόμα και την δική σας ζωή.

200 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά στη χώρα μας από καρδιαγγειακά νοσήματα… Τελευταία τα καρδιακά επεισόδια επηρεάζουν όλους, ανεξάρτητα ηλικίας και φύλου. Οι παράγοντες πολλοί, γνωστοί και άγνωστοι…

Ποια τα σημάδια alert;

Εμείς μετά από έρευνα σας ενημερώνουμε για τα σημάδια που πρέπει να μας κινητοποιήσουν για να πάμε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή στον καρδιολόγο. Ακόμα και ένα υπογλώσσιο χαπάκι μπορεί να μας σώσει, εννοείται αν το συστήσει ο καρδιολόγος μας.

Μάλιστα για μεγαλύτερη ευκολία χωρίσαμε τα συμπτώματα σε δύο κατηγορίες χωριστά για τους άνδρες και για τις γυναίκες γιατί υπάρχει διαφοροποίηση.

Η καρδιακή προσβολή είναι γνωστή περισσότερο σαν έμφραγμα. Συμβαίνει όταν εμποδίζεται η ροή αίματος στην καρδιά, τις περισσότερες φορές λόγω θρόμβου αίματος ή υποκείμενου νοσήματος. Εάν η ροή του αίματος δεν αποκατασταθεί γρήγορα, το προσβεβλημένο τμήμα του καρδιακού μυός μπορεί να καταστραφεί ή να παύσει να λειτουργεί η καρδιά, αν το τμήμα που νεκρώνεται είναι εκτεταμένο ή καθοριστικό για τη λειτουργία της.

Σημάδια alert για τις γυναίκες

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) το 30% των θυμάτων εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι γυναίκες και μάλιστα ηλικίας κάτω των 55 ετών, που θεωρητικά είναι προστατευμένες. Το ποσοστό ήταν πολύ μικρότερο τα προηγούμενα χρόνια και παλαιότερα ελάχιστο σε αυτές τις ηλικίες γυναικών.

Υπάρχει άγνοια των προειδοποιητικών συμπτωμάτων στις γυναίκες, οι οποίες συγχέουν τα συμπτώματα με αυτά του άγχους ή των κρίσεων πανικού.

Τα σημάδια που σημαίνουν συναγερμό για τις γυναίκες είναι:

Άτακτοι καρδιακοί παλμοί, ταχυκαρδία και αρρυθμία

Υπερβολικός ιδρώτας

Ναυτία, έμετος ή δυσπεψία

Μεγάλη κόπωση, ακόμα και με ελαφριά σωματική δραστηριότητα

Δύσπνοια

Πόνος ή δυσφορία στο στήθος, σφίξιμο, κάψιμο, αίσθημα πίεσης ή πόνος, που ακτινοβολεί κάτω από το χέρι και τον ώμο και επεκτείνεται.

Κάψιμο στο στήθος και βήχας, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας που επιδεινώνεται με την εισπνοή ή το βήχα.

Τα σημάδια που σημαίνουν συναγερμό για τους άνδρες είναι:

Πόνος, κάψιμο ή έντονη πίεση στο στήθος, που εξαπλώνεται ή ακτινοβολεί στα χέρια, το λαιμό, την πλάτη ή το στομάχι.

Ζάλη

Λιποθυμία

Δύσπνοια ή ασυνήθιστη κόπωση, ακόμη και με ελαφριά σωματική δραστηριότητα

Άγχος ή πανικός

Υπερβολικός ιδρώτας

Ακανόνιστοι ή γρήγοροι καρδιακοί παλμοί.

Πάντως όπως φαίνεται το πιο κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής είναι η δυσφορία ή ο πόνος στο στήθος, τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Εάν λοιπόν εμφανιστεί κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ή συνδυασμός αυτών, θα πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε τον καρδιολόγο σας προκειμένου να αποφανθεί και να προσδιορίσει την αιτία των συμπτωμάτων.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !