Φρούτα που δίπλα τους ωριμάζουν τα πάντα…

Tips

Τα φρούτα τα βάζουμε στα συρτάρια του ψυγείο για να είναι προφυλαγμένα και να έχουν την ανάλογη ψύξη. Υπάρχουν όμως κάποια είδη φρούτων που κάνουν να υπόλοιπα να ωριμάζουν πολύ γρήγορα.

Είναι καλύτερα αυτά τα φρούτα να τα απομακρύνεται από τα συρτάρια σας γιατί τα αγαπημένα σας φρούτα θα σαπίσουν γρήγορα πριν προλάβετε να τα απολαύσετε…

Αυτά τα φρούτα που λέγονται κλιμακτηρικά, θα πρέπει να τα βάζετε σε χώρο ξεχωριστό από τα λαχανικά ή τα άλλα φρούτα.

Γιατί γίνεται όμως αυτό;

Το αιθυλένιο είναι η αιτία της ωρίμανσης,  που μπορεί να γίνει σε λίγες ώρες. Υπάρχουν φρούτα που συνεχίζουν να ωριμάζουν μετά τη συγκομιδή τους, ακόμα και μέσα στο ψυγείο. Εκκρίνουν φυσικά αέρια και αυτά μπορούν να επηρεάσουν την ωρίμανση άλλων φρούτων και λαχανικών, που βρίσκονται κοντά τους.

Ποια είναι αυτά τα φρούτα που πρέπει να μπαίνουν στο συρτάρι απομονωμένα από τα υπόλοιπα;

Αυτά τα φρούτα είναι καλύτερα να μην μπαίνουν καν στο ψυγείο. Αυτός είναι και ο λόγος που το καρπούζι και το πεπόνι πρέπει να μπαίνουν καλυμμένα στο ψυγείο ή κομμένα μέσα σε μπολ.

Η μπανάνα

Το μήλο

Η ντομάτα

Το αχλάδι

Το βερίκοκο

Το ακτινίδιο

Το ροδάκινο

Το πεπόνι

Το καρπούζι

Το δαμάσκηνο

Το αβοκάντο

Το μάνγκο

Ο λωτός

Το φρούτο του πάθους

Tι συμβαίνει κατά την ωρίμανση του φρούτου;

Τα μαλακά και σάπια φρούτα και λαχανικά δεν αρέσουν σε κανένα και πετάγονται στα σκουπίδια…

Τα φρούτα που αναφέραμε προηγουμένως είναι αυτά που απελευθερώνουν περισσότερο αιθυλένιο. Αυτό το άοσμο και άχρωμο αέριο, εκπέμπεται όταν τα συγκεκριμένα φρούτα ωριμάσουν. Σε λίγο όμως θα ωριμάσουν και όλα τα φρούτα και λαχανικά που είναι κοντά τους.

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να τα βάζουμε στα συρτάρια του ψυγείου μας, με άλλα φρούτα ή λαχανικά.

Αν θέλετε όμως να ωριμάσετε τις πατάτες χρειάζονται αιθυλένιο οπότε βάζετε ανάμεσά τους και ένα μήλο ή μπανάνα που θέλετε να θυσιάσετε…

Τι δημιουργεί το αιθυλένιο στα φρούτα μας;

  1. Τα μαλακώνει
  2. Τα κάνει πιο γλυκά
  3. Μειώνει την οξύτητα
  4. Εξαφανίζει τη χλωροφύλλη

Σχέση αιθυλενίου και λαχανικών

Το αιθυλένιο είναι επιβλαβές για τα λαχανικά έτσι ποτέ δεν τα βάζουμε κοντά στα φρούτα που αναφέραμε, γιατί αλλοιώνονται πολύ γρήγορα και χάνουν το χρώμα τους, κιτρινίζουν… οπότε προσοχή.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !