Σουμάκ,  ένα μπαχαρικό full στα αντιοξειδωτικά 

Τα μυστικά των Chef

Ένα μπαχαρικό που χαρίζει οφέλη στον οργανισμό και διανθίζει τις γεύσεις με  άρωμα ανατολής. Στα αραβικά σημαίνει κόκκινο.

Το σουμάκ είναι ο κόκκινος καρπός του θάμνου Rhus coriaria, που αφού αποξηρανθεί και τριφτεί  παίρνει τη τελική μορφή του. Η γεύση του ξινούτσικη και στις χώρες της Μ.Ανατολής, πολλές φορές αντικαθιστά το λεμόνι ή το ξύδι.

Το σουμάκ είναι από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά, που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ανακουφίζει τους πόνους του στομάχου και όχι μόνον… Οι Άραβες το χρησιμοποιούν ευρέως, σαν αντιπυρετικό και διουρητικό.

Το σουμάκ, είναι από τα σημαντικά μπαχαρικά της κουζίνας της Μέσης Ανατολής και δίνει το «παρών» στο τραπέζι δίπλα στο αλάτι και στο πιπέρι. Χαρίζει τη χαρακτηριστική γεύση του, στο κεμπάπ, το λαχμαντζούν, στα ψητά κρεατικά, αλλά και στο πέρσικο ρύζι, στα φαλάφελ, στα ορεκτικά όπως επίσης στο χούμους, στις μαρινάδες και στις σαλάτες. Οι άραβες ρίχνουν μια πρέζα στο τσάι τους.

Αποτελεί το βασικό συστατικά του μείγματος μπαχαρικών ζατάρ, που χρησιμοποιείται κυρίως στην Ιορδανία.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !