Σπαράγγια ψητά

Tips

Μια γεύση απίθανη, γήινη και μεστή. Τα σπαράγγια είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C, E, Β6 και Κ καθώς επίσης και φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Έχουν ελάχιστες θερμίδες και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Τα σπαράγγια μπορεί να είναι λευκά, πράσινα ή μωβ.

Το μυστικό για την  επιτυχία του ψησίματος ή της όποιας παρασκευής των σπαραγγιών είναι το σωστό καθάρισμα.

Το κτήμα στη Βραυρώνα

Με σπαράγγια και ψητή σελινόριζα συνόδευσε το φιλέτο ο ταλαντούχος chef Δημήτρης Σκαρμούτζος στο επικό γεύμα, που είμαστε προσκεκλημένοι στο συνεργαζόμενο κτήμα του Δειπνοσοφιστηρίου, στη Βραυρώνα, που καλλιεργούν λαχανικά για τις ανάγκες του βραβευμένου με 2 αστέρια Michelin εστιατορίου Δέλτα και κάποιες ιδιαίτερες εκδηλώσεις. Η τάση του foraging και η φιλοσοφία από τη φάρμα στο τραπέζι κερδίζει καθημερινά έδαφος… και ο Δημήτρης, πάντα πρωτοπόρος.

Χρόνος παρασκευής 35 λεπτά / Εύκολο

Σπαράγγια ψητά

Από τον διακεκριμένο Δημήτρη Σκαρμούτζο, executive chef Δειπνοσοφιστήριο

Υλικά για 4 άτομα

3 ματσάκια μεγάλα πράσινα σπαράγγια

Ανθό αλατιού

Ελαιόλαδο

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα σπαράγγια προσεκτικά. Ακολουθούμε τον  τρόπο όπως καθαρίζουμε τα φασολάκια, χρησιμοποιώντας το ίδιο εργαλείο για την ευκολία μας. Μόνον πρέπει να προσέξουμε να μην πληγώσουμε την κορφούλα τους και τραβάμε τις ίνες πάντα από πάνω προς τα κάτω.  Ξεκινώντας τη διαδικασία πρέπει να κόψουμε 2-3 εκ. από τη βάση τους και αυτό το πετάμε.

Περνάμε τη σχάρα με λίγο ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο.

Αφήνουμε την ψησταριά να ζεσταθεί καλά και είναι έτοιμη όταν ακούσουμε ένα τσιτσίρισμα μόλις ακουμπήσουμε τα σπαράγγια.

Πασπαλίζουμε τα σπαράγγια με ανθό αλατιού και τα γυρίζουμε συχνά με τη λαβίδα, ώστε να ψηθούν από όλες τις πλευρές.

Είναι ωραίο να είναι ψημένα εξωτερικά και να κρατούν τους χυμούς στο εσωτερικό.

Σερβίρουμε και είναι η τέλεια αρμονία να συνοδεύσουμε το φιλέτο ή τα παϊδάκια.

Μικρά μυστικά

Μπορείτε να ψήσετε σπαράγγια επίσης στο σχαροτήγανο  ή σε αντικολλητικό τηγάνι ειδικά αν είναι μικρά και λεπτά.

Επίσης τα σερβίρουμε τυλιγμένα σε προσούτο Ευρυτανίας δίπλα σε ένα φρέσκο τσαλαφούτι.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !