Τα μυστικά για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας …

Tips

Σίσσυ Νίκα  – Δημοσιογράφος

Κάποιες φορές γυρίζουμε ακόμα και από τις διακοπές και νιώθουμε μια κούραση μόνιμη, που δεν είναι φυσιολογικό. Το φθινόπωρο οι περισσότεροι παραπονούνται για την πεσμένη τους διάθεση, αλλά ίσως είναι η αλλαγή της εποχής που φταίει.

Τελικά η κούραση είναι όλο και πιο συχνή στη αγχώδη καθημερινότητά μας.

Κάποιες φορές οφείλεται στην  εργασία, που μας δημιουργεί άγχος ή επειδή το περιβάλλον είναι τοξικό, κάποιες άλλες φορές οφείλετε στις πάμπολλες οικογενειακές ευθύνες και κάποιες άλλες επειδή δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την ίδια τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας.

Αυτό το αίσθημα κούρασης επηρεάζει τον ψυχισμό μας, την ηρεμία μας και την ευζωία.

Ακολουθώντας δοκιμασμένες τακτικές χρόνων μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κούραση και να ανακτήσουμε την χαμένη μας ενέργεια… γεμίζοντας τις μπαταρίες μας.

Σωστή διατροφή

Θα πρέπει να υιοθετήσουμε ένα μοντέλο ισορροπημένης διατροφής πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής άλεσης.

Αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, που προκαλέσουν διακυμάνσεις στο ενεργειακό μας επίπεδο.

Φροντίστε να τρώτε τακτικά γεύματα για να διατηρήσετε σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που μπορεί να ενδυναμώσει  το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να ανεβάσει τη διάθεσή σας.

Η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση και ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.

Εάν είναι απαραίτητο, αφού συμβουλευτείτε το γιατρό σας μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα διατροφής , ώστε να είστε σίγουροι ότι καλύπτετε τις ανάγκες του οργανισμού σε βιταμίνη C, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ζωτικότητας και της ψυχικής σας ευεξίας.

Πως μπορούμε να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C;

Μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης C καταναλώνοντας τροφές όπως εσπεριδοειδή, φράουλες, ακτινίδια και πράσινα λαχανικά.

Λέμε όχι στη ζάχαρη

Μόλις καταναλώνουμε ένα γλυκό ανεβαίνουμε έχουμε δηλαδή μια προσωρινή ενεργειακή ώθηση, που όμως όταν πέσουν τα επίπεδα του σακχάρου έχουμε μια κόπωση ή αλλιώς κατάρρευση.

Αν αποφεύγουμε τη ζάχαρη τότε αυτό μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων της ενέργειάς μας, οπότε μπορεί να έχουμε σταθερή συναισθηματική ισορροπία.

Οι εναλλαγές των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση και να δημιουργήσουν αίσθημα κούρασης, αλλά και νευρικότητα.

Eνυδάτωση

Εάν ο οργανισμός μας δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένος τότε δεν είναι περίεργο να αισθάνεστε κούραση.

Θα πρέπει να φροντίσουμε να πίνουμε αρκετό νερό όλη την ημέρα για να είστε πάντα ενυδατωμένοι. Θα πρέπει όμως να αποφεύγετε τα ενεργειακά ποτά, τα αναψυκτικά που έχουν πολύ ζάχαρη και σίγουρα τα αλκοολούχα, που σίγουρα προκαλούν διακυμάνσεις ενέργειας.

Ξεκούραστος ύπνος

Ο ύπνος είναι σημαντικός για τη ρύθμιση της διάθεσής σας. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, το σώμα και το μυαλό σας δεν ξεκουράζονται και έτσι μπορεί η διάθεσή σας να είναι κακή.

Είναι σημαντικό να φροντίσετε να κοιμάστε αρκετά και κυρίως ποιοτικά.

Το στρώμα, τα μαξιλάρια και το περιβάλλον του υπνοδωματίου μπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ένα ύπνο που δεν χαλαρώνουμε.

Αερίζουμε το δωμάτιο και αφαιρούμε κάθε συσκευή με μπλε φως… αλλά και την τηλεόραση.

Άσκηση

Η τακτική άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ενέργειά σας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η αύξηση διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, απελευθερώνει τις ενδορφίνες, που είναι η ορμόνες της ευτυχίας, ενώ συγχρόνως καταπολεμά το αίσθημα κόπωσης.

Δεν χρειάζεται να κάνετε εντατικές ασκήσεις, κάποιες απλές ή μια απλή συνεδρία γιόγκα μπορεί να σας αναζωογονήσει.

Διαχείριση άγχους

Το χρόνιο stress σίγουρα συμβάλει στην κόπωση.

Απευθυνθείτε στους ειδικούς για να μάθετε κάποιες τεχνικές διαχείρισης του stress, όπως ο διαλογισμός, γιόγκα, το τάι τσι. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το άγχος και να νιώσετε πιο χαλαροί και ξεκούραστοι.

Υιοθετώντας τις συμβουλές μας στην καθημερινότητά σας, θα καταφέρετε να καταπολεμήσετε αποτελεσματικά την κούραση και θα μπορέσετε να ανακτήσετε την ενέργεια και τη ζωτικότητά σας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !