Τα μυστικά της καθημερινής υγιεινής του μωρού σας

Tips

Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος

Ο χρόνος που ασχολείστε με την υγιεινή και το μπάνιο του μωρού σας είναι πολύ σημαντικός, γιατί χαρίζει ένα αρμονικό δέσιμο με εκείνο. Είναι ένα δυνατό βήμα, μια στιγμή που ενδυναμώνεται η σχέση σας.

Εμείς θα σας προτείνουμε κάποιες ενέργειες για να είναι η καθημερινή υγιεινή του μωρού σας, η πλέον ενδεδειγμένη.

Καθαρισμός ματιών

Το πρώτο βήμα στο πλύσιμο του μωρού σας είναι ο καθαρισμός των ματιών. Εννοείται ότι θα πρέπει να πλένετε πολύ καλά και να απολυμαίνετε τα χέρια σας, πριν ξεκινήσετε το πλύσιμο του μωρού σας.

Πρώτα περνάτε απαλά ένα βαμβάκι εμποτισμένο με φυσιολογικό ορό, πάνω από τα βλέφαρα του μωρού.

Αμέσως μετά θα καθαρίσετε τις γωνίες των ματιών προσεκτικά και χωρίς να πιέζετε πολύ.

Απαραίτητο είναι να χρησιμοποιείται ένα διαφορετικό βαμβάκι για κάθε μάτι.

Καθαρισμός αυτιών  

Η χρήση μπατονέτας πρέπει να αποφεύγεται, γιατί μπορεί να τραυματίσει το μωρό σας και να δημιουργήσει βλάβη στο τύμπανο του αυτιού.

Μην ξεχνάτε ότι τα αυτιά του μωρού είναι πολύ ευαίσθητα.

Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι βαμβάκι, που θα το διπλώσετε σε σχήμα κώνου και θα περάσετε μόνον το πτερύγιο και την άκρη του αυτιού, ώστε καθαρίζοντάς τα να αποφύγετε τη δημιουργία κεριού.

Εάν το μωρό σας γκρινιάζει όταν καθαρίζετε τα αυτάκια του, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια μόλυνση ή έχει δημιουργηθεί κερί και έτσι μπορεί να νιώθει βουλωμένο το αυτί του.

Καθαρισμός μύτης

Η μύτη του μωρού είναι επίσης πολύ ευαίσθητη. Ο καθαρισμός θα πρέπει να γίνει με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με φυσιολογικό ορό και να την καθαρίσετε απαλά.

Το βαμβάκι για κάθε ρουθούνι πρέπει να είναι διαφορετικό.

Είναι βασικό να αφαιρέσουμε τη βλέννα, για να μπορεί να αναπνέει ελεύθερα. Τα μωράκια δεν μπορούν να φυσήξουν για να βγει, οπότε εμείς θα πρέπει να εμμένουμε στον καλό καθαρισμό.

Καθαρισμός προσώπου

Θα πρέπει να καθαρίζετε το πρόσωπο του μωρού σας, όποτε χρειάζεται, ακόμα και αρκετές φορές την ημέρα.

Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε γαλάκτωμα καθαρισμού και βαμβάκι.

Δεν πρέπει να ξεχνάτε το λαιμό και το πίσω μέρος των αυτιών και να καθαρίζετε επισταμένως αλλάζοντας βαμβάκια μέχρι αυτά να είναι καθαρά. Πολλές φορές αυτά τα αθέατα μέρη είναι αυτά που δημιουργούνται εστίες μικροβίων.

Αλλαγή πάνας

Η υγιεινή του μωρού σας πρέπει να ξεκινά και πάλι μετά από κάθε αλλαγή πάνας. Μπορείτε να χρησιμοποιείται ειδικά μαντηλάκια, που μεταφέρονται εύκολα και μπορείτε να τα έχετε πάντα μαζί σας.

Για τα γεννητικά όργανα, χρησιμοποιήστε απλά υγρό βαμβάκι και θα πρέπει να καθαρίζετε ολόκληρη την περιοχή και τις πτυχές του δέρματος.

Πάντα το βαμβάκι καθαρισμού πρέπει να έχει φορά από μπροστά και προς τα πίσω και ποτέ αντίθετα.

Καθαρισμός δέρματος

Το δέρμα του μωρού σας είναι πολύ ευαίσθητο και έχει πάντα ανάγκη ενυδάτωσης, οπότε αυτό δεν πρέπει να το αμελείτε καθημερινά.

Είναι ακόμα πολύ εύθραυστο, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να το προστατεύετε με καθημερινή ενυδάτωση.

Επιλέξτε μια κρέμα προσαρμοσμένη στον τύπο του δέρματός του, δηλαδή πιο πλούσια αν το μωρό σας έχει ξηρό δέρμα.

Υπάρχουν πολύ καλές κρέμες ειδικά σχεδιασμένες για το δέρμα του μωρού.

Το εξάνθημα από την πάνα με κοκκινίλες στο εσωτερικό των  γλουτών είναι πολύ συχνό στα μωρά.

Συμβουλευτείτε άμεσα τον παιδίατρο, γιατί μπορεί το μωρό σας να υποφέρει από κάποια αλλεργία και να χρειάζεται ειδική περιποίηση.

Αυτά είναι μόνον κάποια από τα μυστικά της καθημερινής περιποίησης του μωρού σας, που θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια αρμονική σχέση μαζί του.

Να ξέρετε ότι τις περισσότερες φορές όταν γκρινιάζει ή κλαίει το μωρό σας πάντα υπάρχει κάποια αιτία, που πρέπει να το ψάξετε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !