Τρόποι για μείωση κατανάλωσης ενέργειας και νερού στο σπίτι μας

Tips

Σίσσυ Νίκα – Δημοσιογράφος

Πλέον είναι επιτακτική η ανάγκη να επανεξετάσουμε τις καθημερινές μας συνήθειές μας και να υιοθετήσουμε το ταχύτερο δυνατόν έναν τρόπο ζωής, που είναι συμβατός με την οικολογική συνείδηση, που πρέπει να έχει κάθε σοβαρός άνθρωπος, τώρα που ο πλανήτης εκπέμπει SOS…

Ας μην ξεχνάμε, ότι οι συνέπειες των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο περιβάλλον είναι όλο και πιο εμφανείς καθημερινά. Η κλιματική κρίση έχει γίνει πλέον αντιληπτή από όλους μας μαζί με τις επιπτώσεις στην βιοποικιλότητα και την υποβάθμιση των οικοσυστημάτων.

Αλλάζοντας κάποιες συνήθειες στην καθημερινότητά μας, θα μπορούσαμε να  μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα και να συμβάλουμε στη επιβίωση του πλανήτη, ακόμα και με ατομικές εύκολες ενέργειες μικρής κλίμακας.

Εμείς σας βοηθάμε να υιοθετήσετε οικολογική συμπεριφορά που ταιριάζει περισσότερο με τις αξίες σας.

Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι μας;

Για να ξεκινήσουμε, πρέπει να επικεντρωθούμε στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Ένα σημαντικό βήμα είναι να βελτιώσουμε τη μόνωση του σπιτιού μας. Αυξάνοντας τη θερμομόνωση, μειώνουμε την απώλεια θερμότητας το χειμώνα και την αύξηση της θερμότητας το καλοκαίρι, οδηγώντας σε χαμηλότερες ανάγκες θέρμανσης και ψύξης.

Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξουμε ενεργειακά αποδοτικές οικιακές συσκευές. Οι συσκευές με την ένδειξη Α+++ ή Α++, όπως ψυγεία, πλυντήρια πιάτων και πλυντήρια ρούχων, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια ενώ παρέχουν υψηλή απόδοση.

Θα πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουμε όλα τα μέλη της οικογένειας ακόμα και τα μικρά παιδιά ώστε να κλείνουν πάντα τα φώτα όταν δεν βρίσκονται στο δωμάτιο και να αφαιρούν από την πρίζα τις συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε άμεσα. Θυμηθείτε επίσης να αποσυνδέετε φορτιστές και ηλεκτρονικές συσκευές όταν δεν χρησιμοποιούνται για να αποφύγετε την κατανάλωση ενέργειας σε κατάσταση αναμονής.

Σημαντικό επίσης είναι να αντικαταστήσουμε όλες τις λάμπες με λαμπτήρες LED, που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια. Μπορεί να στοιχίζει η αγορά τους περισσότερο, όμως διαρκούν περισσότερο και γίνεται απόσβεση.

Επίσης επειδή ο χειμώνας έρχεται θα πρέπει να φροντίσουμε η θερμοκρασία δωματίου να μην ξεπερνά τους 19-20οC.

Η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα ή η υιοθέτηση και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η  εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών στον τελευταίο όροφο, μπορεί να μας επιτρέψει να παράγουμε τη δική μας ηλεκτρική ενέργεια, μειώνοντας την εξάρτησή μας από παραδοσιακές πηγές ενέργειας που εκπέμπουν αέρια και εμπλουτίζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Πως θα μειώσουμε την κατανάλωση νερού στο σπίτι;

Εκτός από τη μείωση της ενέργειας, θα πρέπει επίσης να λάβουμε μέτρα για να μειώσουμε την κατανάλωση νερού. Ένα πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση εξοπλισμού εξοικονόμησης νερού. Στην αγορά θα βρείτε βρύσες ντους και νιπτήρα χαμηλής ροής και καζανάκια με χαμηλή κατανάλωση νερού που εξασφαλίζουν σημαντική εξοικονόμηση νερού.

Μια βρύση που λειτουργεί συνεχώς χωρίς καμία χρήση σπαταλά περίπου 12 λίτρα νερού ανά λεπτό.

Όταν πλένουμε τα δόντια ή όταν οι άνδρες ξυρίζονται πρέπει να κόψουμε άμεσα την κακή συνήθεια να αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση συνεχώς. Θα πρέπει να την ανοίγουμε όταν χρειαζόμαστε το νερό.

Αν μένουμε σε μονοκατοικία μπορούμε να συλλέγουμε και να επαναχρησιμοποιούμε το βρόχινο νερό για το πότισμα του κήπου ή τη χρήση νερού στις τουαλέτες.

Αυτό μειώνει την κατανάλωση πόσιμου νερού και συμβάλλει στη διατήρηση των πόρων.

Η διόρθωση διαρροών, ο περιορισμός του χρόνου στο ντους,  το πότισμα των φυτών νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ για να αποφευχθεί η υπερβολική εξάτμιση είναι όλα απλές αλλά αποτελεσματικές ενέργειες.

Αυτές είναι κάποιες μικρές κινήσεις που έχουν μεγάλες σημασία για την επαύξηση των αποθεμάτων του πλανήτη.

Ας το προσπαθήσουμε λοιπόν.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !