Ναύπακτος,  μια πόλη ζωγραφιά

Tips

Σίσσυ Νίκα

Η Ναύπακτος μια ζωγραφιά, σε κάθε βήμα μας αποκαλύπτει την πλούσια πολιτιστική της παράδοση. Ένα σταυροδρόμι πολιτισμών. Μια θαλασσινή καστροπολιτεία ονειρική. Εδώ ο χρόνος σταματά…

Η Ναύπακτος απέχει 217 Km από την Αθήνα. Εύκολη πρόσβαση από την Εθνική οδό Αθηνών –Πατρών, γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και μετά δεξιά στα 10 Km

Iδανική επιλογή για 2ήμερη απόδραση

Βενετσιάνικο χρώμα αυθεντικό, αρχοντιά μιας άλλης εποχής, με κάστρα και ιππότες τους σύγχρονους Ναυπάκτιους, που είναι ανοιχτόκαρδοι και φιλόξενοι. Θαλασσινό αγέρι, δροσιά, αιωνόβια πλατάνια, για να απολαύσουμε τον καφέ σε κατάσταση ζεν … κρυφές γωνιές, σημαντικά μνημεία του χθες, αρχοντικά.

Σεργιανήστε στην παλιά αγορά, το Στενοπάζαρο, δείτε την εκκλησιά του Αγίου Δημητρίου, κρυφοκοιτάξετε τις λουλουδιασμένες αυλές και απολαύστε μια κουζίνα πολυπολιτισμική, βουνίσια και θαλασσινή.

Η ιστορία της Ναυπάκτου χάνεται στα βάθη των αιώνων με πρώτη αναφορά το 1104 π.Χ.  Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, στο σημείο που δημιουργήθηκε η πόλη της Ναυπάκτου, οι Δωριείς κατά την κάθοδό τους στα τέλη του 12ου π.Χ αιώνα, σταμάτησαν προκειμένου να κατασκευάσουν πλοία για να περάσουν στην Πελοπόννησο. Έτσι το όνομά της πόλης προέρχεται από τις λέξεις «ναυς» και «πήγνυμι» που σημαίνει, κατασκευάζω πλοία.

Στη δυτική πλευρά του όρους Ριγάνι, πάνω σε λόφο ύψος 200 μέτρων, που δεσπόζει στην πόλη, υψώνεται το επιβλητικό κάστρο της Ναυπάκτου, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά μνημεία οχυρωματικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Την είσοδο του κάστρου προσεγγίζουμε με αυτοκίνητο. Από το αμφιθεατρικά χτισμένο αγέρωχο κάστρο η θέα συναρπαστική… Από εδώ διαχρονικά ελέγχονταν  το θαλασσινό πέρασμα του Κορινθιακού.

Το κάστρο περικλείει την Ακρόπολη στην κορυφή και τις πλαγιές του λόφου, που είναι πνιγμένος στις λεβάντες και τα αγριολούλουδα. Οι δύο βραχίονες των οχυρώσεων του κάστρου ανατολικά και δυτικά, ακολουθώντας το φυσικό ανάγλυφο φθάνουν μέχρι τη θάλασσα και συναντούν το Ενετικό λιμάνι.

Το μήκος των τειχών από την κορυφή του κάστρου μέχρι τη θάλασσα φθάνουν τα 735 μέτρα. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ναύπακτος ήταν το μήλο της Έριδας ανάμεσα στους δυνατούς κάθε εποχής, από την αρχαιότητα μέχρι την επανάσταση του 1821, λόγω της στρατηγικής θέσης της. Έτσι η ανάγκη οχύρωσης ήταν επιτακτική.

Στο πανέμορφο οχυρωμένο Ενετικό λιμάνι, τα τείχη σώζονται σε άριστη κατάσταση. Το επιθαλάσσιο τείχος κατασκευάστηκε την πρώτη ενετική περίοδο τον 15ο αιώνα και είναι διαμορφωμένα σε κεκλιμένο επίπεδο για λόγους ενίσχυσης της άμυνας.

Σύμβολο της πόλης είναι το πανέμορφο κυκλικό φυσικό λιμάνι. Κατά τον Θουκυδίδη οχυρώθηκε πρώτη φορά την περίοδο της κλασικής αρχαιότητας 5ο και 4ο αιώνα αλλά καταστράφηκαν. Τα εντυπωσιακά τείχη αποτελούν εξαιρετικό δείγμα μεσαιωνικής αμυντικής αρχιτεκτονικής. Οι επάλξεις έχουν σχήμα χελιδονοουράς. Τα τείχη αργότερα δέχθηκαν οθωμανικές προσθήκες όπως τα φυλάκια με κωνική στέψη. Η είσοδος του λιμανιού πλαισιώνεται από δύο ισχυρούς κυκλικούς προμαχώνες και το πάχος του τείχους κυμαίνεται από 2,5 – 3,5 μέτρα. Το άνοιγμα του λιμανιού είναι μόνον 35 μέτρα και οι ψαρόβαρκες περνούν τη δίοδο του γοργά και άλλες φορές νωχελικά φορτωμένες ψάρια …

Το λιμάνι διαδραμάτισε διαχρονικά σημαντικό ρόλο στην ιστορική πορεία της πόλης. Στη θαλάσσια πύλη στο δυτικό προμαχώνα, στο σημείο που παλιότερα υπήρχε τελωνείο, δείτε τον ανδριάντα του Γιώργου Ανεμογιάννη, ήρωα του 1821. Στα εστιατόρια γύρω από το λιμάνι θα απολαύσετε γεύσεις αστεράτες, αλλά και καφέ αναζωογονητικό…

Περιδιαβαίνοντας την πόλη με το φωτογραφικό φακό μας αιχμαλωτήσαμε σημεία αδιάψευστους μάρτυρες της ιστορίας της. Το Φετιχέ τζάμι ή αλλιώς τζαμί της νίκης χτίστηκε το 1499, από το σουλτάνο Βαγιαζίτ Β΄.

Το αρχοντικό Μπότσαρη, με ενδιαφέροντα εκθέματα, κατοικία του Αυγουστίνου Καποδίστρια και του στρατηγού Νότη Μπότσαρη.

Στο λιμάνι το «Πολιτιστικό πάρκο Θερβάντες»  και η μαρμάρινη πλάκα μας θυμίζει τη σημαντική Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 μεταξύ δυτικών και οθωμανών. Η καθαρή νίκη των δυτικών ήταν σημαντική για το Χριστιανικό κόσμο. Ο Ισπανός συγγραφέας Μιχαήλ Θερβάντες, έλαβε μέρος στη ναυμαχία και τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι, αναφέρει στον Δον Κιχώτης «εκείνη την ημέρα συντρίψαμε την οθωμανική αλαζονεία».

Στην Άνω Πόλη είδαμε το Βεζίρ τζάμι και το οθωμανικά λουτρά, το αρχοντικό Τζαβέλλα, 19 οθωμανικές κρήνες  και τον χαρακτηριστικό πύργο με το ρολόι του Δεσπότη Σεραφείμ του 1914.

Πού θα φάμε;

Oι επιλογές για φαγητό είναι πολλές τόσο μέσα στην πόλη, όσο και εκτός, σε μικρή απόσταση.

Faces All Day Restaurant

Πάνω στην παραλία με απίθανο μαγειρευτό φαγητό από την χαρισματική μαγείρισσα Κατερίνα Ξηρού.

Τηλ. 2634038400

Κοuzina Mαρία Λόη

Κουζίνα δημιουργική με ενετικές επιδράσεις πάνω στο λιμάνι, με θέα απίθανη

Τηλ.2634038411

Aχινός

Για ψαροφαγία με άποψη. Κατόπιν παραγγελίας σας ετοιμάζει μπουργέτο, την παραδοσιακή πυκνή σούπα και σορπίνα με λιγκουίνι του ονείρου. Στην παραλία Ψανή.

Τηλ. 6955099369

Ευ-οίνος

Για μεζεδάκια ωραία και ατμόσφαιρα στο Στενοπάζαρο.

Τηλ. 2634028266

Απίκο

Ποικιλία πιάτων με κρέας και ελληνική κουζίνα. Οπωσδήποτε θα πάρετε το «φραντζολάκι» γεμιστό με τυρί και κρέας

Τηλ. 26340306927

Παρέα ή «Μπέμπης»

Αν η όρεξή σας τραβάει αρνί σουβλιστό, κοντοσούβλι ή κοκορέτσι και γεύσεις της φωτιάς είναι ο καλύτερος και παλαιότερος.

Λυγιά, οδός Φαρμάκη 26340 28981, 6945974700

Για κρέπα και παγωτό

Delizia

Φημίζεται για την κρέπα του και παγωτό μηχανής.

Τηλ. 2634021771

Που θα μείνουμε;

Αmaryllis Hotel

Εδώ μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Mε θεά απίστευτη και ιδιαίτερο style. Πολύ καλό πρωινό, αλλά και φαγητό με επιδράσεις ιταλικές, σούσι αλλά και φρέσκα ζυμαρικά. Ιδανικό και για καφέ ή cocktail με θέα το απέραντο γαλάζιο και το λιμάνι

Πλατεία Λιμένος 3, τηλ. 2634025525 www.amaryllishotel.gr

Ακτή Hotel

Θέα θάλασσα και στον τελευταίο όροφο μεγάλα δωμάτια και σουίτες.

Κορυδαλέως 3, www.akti.gr

To αρχοντικό της Πέπως

Κομψό με ιδιαίτερη διακόσμηση και 7 μόνον δωμάτια.

Τζαβέλλα 11, www.arxontiko-pepos.gr

 Τί θα αγοράσουμε;  

Ζυμαρικά παραδοσιακά από τον «Βλαχογιάννη» τηλ. 2634029080

Τυρί φέτα και εξαιρετικό ανθότυρο από τα «Τυροκομικά Μόρνου Γρατσάνης» τηλ. 2634020004

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !