Στη μικρή Ελβετία της Κορινθίας. Λίμνη Δόξα – Αρχαία Φενεός

Tips

Αγέρωχα βουνά, αλπικό τοπίο, χιονισμένες κορφές, μια λίμνη ζωγραφιά, ένα μοναστήρι που σε κερνούν τριαντάφυλλο γλυκό και ένα όμορφο χωριό με ιστορία, γεύσεις της φωτιάς μοναδικές και ωραίοι άνθρωποι.

Ταξίδι 1 ή 2 ημερών μόλις 2 ώρες από την Αθήνα

Οικονομική εκδρομή 
Στην «Μικρή Ελβετία της Κορινθίας», Λίμνη Δόξα-Αρχαία Φενεός

Η λίμνη Δόξα

Μια λίμνη ζωγραφιά, η τεχνητή λίμνη Δόξα, που βρίσκεται στην καρδιά του Αρχαίου Φενεού, σε υψόμετρο 900 μέτρων. Η περίμετρός της είναι 4,5 χιλιόμετρα και το μεγαλύτερο βάθος της 38 μέτρα. Νερά γαλαζοπράσινα, κυκλωμένη από αγέρωχα βουνά με έλατα και βελανιδιές που καθρεφτίζονται στα νερά.  Στο κέντρο της λίμνης, το πολυφωτογραφημένο εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου, να την διαφεντεύει… το λεγόμενο και «Παλαιομονάστηρο», μια μονόκλιτη βασιλική με τρούλο του 14ου αιώνα, που έχει τη δική του ιστορία.

Πρόκειται για το μόνο κομμάτι της μονής Αγίου Γεωργίου που έμεινε ανέπαφο από τις πλημμύρες του 17ου αιώνα. Το παλιό εικονοστάσι διακρίνεται ακόμα στο βυθό της λίμνης σε βάθος 8 μέτρων.

Η ομορφιά της λίμνης συναρπάζει κάθε εποχή του χρόνου.

Στη λίμνη πλέουν καγιάκ για βόλτες μοναδικές. Αν προτιμάτε ιππασία, τα αλογάκια σας περιμένουν. Ο τόπος είναι ιδανικός για περπάτημα ή ποδηλατάδα ακούγοντας τους ήχους της φύσης. Αν σας αρέσουν οι καταδύσεις έχουμε για εξερεύνηση ένα βυθισμένο δάσος και σπάνιες γαλάζιες καραβίδες, που βολτάρουν κυρίως στη δεξιά όχθη της λίμνης.

Στη στενή λωρίδα γης για το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου οι ντόπιοι παραγωγοί έχουν στήσει πάγκους με τα προϊόντα τους, έτσι έχετε και μοναδική ευκαιρία για μια σπουδή γαστρονομική, με την ανάλογη γευσιγνωσία, που προσφέρετε. Από μέλι και γλυκά του κουταλιού μέχρι φασόλια βανίλιες, γίγαντες και φάβα, που καλλιεργούνται στην περιοχή και είναι εξαιρετικά. Τσάι βουνού, άγρια χόρτα, μανιτάρια και τυριά τοπικά εξαιρετικά.

Η κατασκευή της λίμνης ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με την δημιουργία ενός φράγματος μήκους 225 μέτρων στην κοίτη του χειμάρρου Δόξα, προκειμένου η πεδιάδα του Φενεού να αρδεύεται. Μέχρι τότε ο Δόξας συναντούσε τον ποταμό Όλβιο και συχνά η πεδιάδα Φενεού πλημμύριζε, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες.

Από τη λίμνη ξεκινά ένα πανέμορφο μονοπάτι που περνά μέσα από το πυκνό ελατοδάσος και φθάνει μέχρι την κορυφή της Ντουρντουβάνας, που έχει ύψος 2.109 μέτρα. Η πανίδα και η χλωρίδα πλούσιες. Το σίγουρο είναι ότι στο διάβα σας θα συναντήσετε αγριμάκια και αποδημητικά πουλιά που οσονούπω καταφθάνουν…

Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου

Ανηφορίζοντας από τη λίμνη επισκεπτόμαστε το πολύ ενδιαφέρον ανδρικό  μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, του 14ου αιώνα, που έχει τρεις ορόφους. Κατά τον 17ο αιώνα καταστράφηκε το μοναστήρι από πλημμύρα και έτσι μεταφέρθηκε στη σημερινή του θέση, στην πλαγιά του βουνού, περίπου 1 χιλιόμετρο από τη λίμνη που ήταν αρχικά.

Στο καθολικό της μονής υπάρχουν ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες και η χρυσή εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπάρχει θρύλος ότι το μοναστήρι φιλοξενούσε κρυφό σχολειό. Το σίγουρο ήταν ότι αποτέλεσε μυστικό αρχηγείο κατά την Επανάσταση του 1821, με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη επικεφαλής.

Στο αρχονταρίκι η θέα της λίμνης από τα παράθυρα εκπληκτική και την απολαύσαμε με ένα απίθανο γλυκό τριαντάφυλλο και καφεδάκι ευλογία των μοναχών, που φτιάχνουν οι ίδιοι και το αρωματικό γλυκό.

Αρχαία Φενεός

Ένα κρυφό χαρτί της ορεινής Κορινθίας είναι το όμορφο βουνίσιο χωριουδάκι Αρχαία Φενεός. Χτισμένο σε υψόμετρο 340 μέτρων, στις νότιες πλαγιές του Στρογγυλοβουνίου, ενώ η αγέρωχη Ντουρντουβάνα, που είναι συνέχεια του Χελμού ορθώνεται μπροστά της. Η Αρχαία Φενεός έχει να μας διηγηθεί τη δική της  ιστορία από την αρχαιότητα. Αναφέρεται από τον Όμηρο στην Ιλιάδα, ως κράτος των Αχαιών που πήρε μέρος στον Τρωικό πόλεμο. Οι καταβόθρες της πόλης πίστευαν ότι οδηγούσαν στον Άδη. Στα ιστορικά χρόνια η Φενεός ήταν πόλη-κράτος των Αρκάδων. Σήμερα σώζονται ερείπια θεμελίων και τα αντικείμενα από τις ανασκαφές εκτίθενται στο Αρχαιολογικό μουσείο του χωριού, που άνοιξε και πάλι το 2021.

Πού θα φάμε

Στην περίφημη ταβέρνα του Καπρή

Για γεύσεις της φωτιάς, πίτες με φύλλο χειροποίητο, γίγαντες, φάβα από τα μποστάνια τους, κόκορα με χυλοπίτες, αγριογούρουνο και οσομπούκο.

Το κοντοσούβλι δεν παίζεται ίσως από τα καλύτερα που έχω δοκιμάσει. Αν είστε τυχερός και βρείτε γουρουνοπούλα χτυπήστε την, γιατί γίνεται ανάρπαστη.

Ωραία ατμόσφαιρα, χαμόγελα και ο Πάνος Φιλόπουλος, μοναδικός στο service και στην κουζίνα η ευγενέστατη σύζυγός του.

Μπράβο… μια ταβέρνα που προσφέρει μοναδική γαστρονομική εμπειρία.

Πού θα μείνετε;

Capris Rustic House

Η καλύτερη επιλογή, ωραία δωμάτια, ησυχία, τζάκι, κήπος και ένα πρωινό φευγάτο…

Πάνος Καπρής 6977324014

Τί θα αγοράσουμε;

Γίγαντες, φασόλια βανίλιες, φάβα που είναι εξαιρετικά.

Γλυκά του κουταλιού, καρύδια, μέλι, τσάι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !