Τα μυστικά για να κοιμάστε καλύτερα…

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Ένας ήρεμος και βαθύς ύπνος είναι απαραίτητος για την αρμονία σώματος και νου. Δυστυχείς είναι οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία, γιατί ο αντίκτυπος στο νευρικό σύστημα, αλλά και σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού είναι μεγάλος.

Η έλλειψη ποιοτικού ύπνου έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία μας, στην επαγγελματική μας και προσωπική μας ζωή και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Εμείς ανακαλύψαμε κάποιες κακές συνήθειες, που έχουμε και πρέπει να τις σταματήσουμε άμεσα.

Ποιες είναι οι κακές συνήθειες που εμποδίζουν έναν ποιοτικό ύπνο;

Δείπνο αργά και ατοπήματα διατροφικά

Ένα δείπνο «βαρύ» σίγουρα επιδρά στην ποιότητα του ύπνου. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να τρώμε αργά, ειδικά όταν βγαίνουμε για φαγητό και αυτό δημιουργεί πρόβλημα.

Θυμάμαι πόσο παραστατικά μου είχε περιγράψει διάσημος Γάλλος ενδοκρινολόγος τις επιπτώσεις όταν τρώμε αργά. «Φαντάσου τον οργανισμό σου σαν έναν κατάστημα, που κλείνει συγκεκριμένη ώρα, στις οκτώ το βράδυ. Εσύ μπορείς να πας να ψωνίσεις αφού οι πόρτες είναι κλειστές; Όχι βέβαια… Έτσι να φανταστείς και τον οργανισμό σου, όλες οι λειτουργίες πρέπει να κατεβάσουν ρυθμούς και κάποιες έχουν ολοκληρωθεί, οπότε αν φάμε μετά τις οκτώ υποχρεώνονται σε συνεχή λειτουργία. Αυτή η συνήθεια είναι ιδιαίτερα επιζήμια για τον ύπνο και τον οργανισμό σου γενικότερα. Πρέπει να σταματήσει άμεσα».

Αυτό ισχύει φυσικά και για ροφήματα, που περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές ή το τσάι, που έχουν διεγερτική δράση στο νευρικό σύστημα. Επίσης ένα δείπνο με λιπαρά πιάτα, κρέμες γάλακτος, βούτυρα, βαριές σάλτσες, αλλαντικά, τυριά, πίτσα, που χρειάζονται πολύ χρόνο για την πέψη τους επιβαρύνουν τον ύπνο μας.

Επίσης οι πικάντικες και πολύπλοκες γευστικές δημιουργίες υποβοηθούν τη γαστρική παλινδρόμηση μόλις ξαπλώνουμε, γιατί ανεβάζουν τη θερμοκρασία του σώματός μας, γεγονός που πρέπει να μειωθεί πριν από τον ύπνο.

Τι πρέπει λοιπόν να εφαρμόσουμε στη διατροφή μας για να έχουμε έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο;

Θα πρέπει στην καθημερινότητά μας το δείπνο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 το βράδυ. Εξαίρεση να αποτελεί ένα δείπνο μετά από αυτή την ώρα.

Να τρώμε γενικά ελαφρά, εστιάζοντας σε τροφές που είναι πηγές τρυπτοφάνης, αφού αποτελούν πρόδρομο της μελατονίνης.

Ένα βραστό αυγό, ένα γιαούρτι με φρούτα ή μια μπανάνα, σαλάτα με βραστά λαχανικά, ένα μπολ καστανό ρύζι ή μακαρονάδα ολικής άλεσης με σάλτσα ντομάτας ή πέστο. Υπάρχουν πολλές τροφές που αποτελούν πηγή μελατονίνης, που μπορείτε να αναζητήσετε και έτσι από πλευράς πεπτικού, θα έχετε ήρεμο ύπνο.

Όχι στην εντατική σωματική άσκηση λίγο πριν τον ύπνο

Η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας αποδεδειγμένα βοηθά τον οργανισμό μας και συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση του ύπνου ρυθμίζοντας τα επίπεδα του στρες.

Όμως όταν η έντονη σωματική άσκηση γίνεται αργά, εμποδίζει τον ύπνο. Αιτία είναι η αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος κατά τη διάρκεια της άσκησης και κυρίως η έκκριση αδρεναλίνης και τεστοστερόνης, που είναι ορμόνες ενίσχυσης και σχετίζονται με την κατάσταση εγρήγορσης των λειτουργιών του οργανισμού μας.

Τί θα πρέπει να κάνουμε;

Θα πρέπει να περιορίσουμε τη σωματική άσκηση τουλάχιστον 2 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο.

Επίσης είναι βασικό να μην υποβάλετε το σώμα σας σε έντονη άσκηση όταν είστε κουρασμένος, μετά από μια δύσκολη εργάσιμη ημέρα.

Σε αυτή την περίπτωση περιοριστείτε σε πιο ήπιες δραστηριότητες όπως είναι το περπάτημα, pilates ή η γιόγκα.

Kλείστε το κινητό όταν κοιμάστε

Οι περισσότεροι έχουμε την κακή συνήθεια να κοιμόμαστε αφήνοντας το κινητό ανοικτό, ακριβώς δίπλα μας στο κομοδίνο ή ακόμα χειρότερο στο κρεβάτι μας.

Η συνήθειά μας αυτή λειτουργεί ύπουλα προκαλώντας διαταραχές του ύπνου.

Έτσι υποσυνείδητα θέτει τον εαυτό μας σε κατάσταση επαγρύπνησης, κάτι που κρατά τον εγκέφαλό μας συνεχώς σε εγρήγορση. Κάποιες φορές που δεν μπορούμε να κοιμηθούμε το κινητό είναι η εύκολη λύση, για να ξεχαστούμε υποτίθεται και να μας πάρει ο ύπνος και αρχίζουμε το σερφάρισμα στο διαδίκτυο.

Το σίγουρο είναι ότι θα μείνουμε άγρυπνοι ακόμα περισσότερο χρονικό διάστημα και υποβαθμίζουμε την ποιότητα του ύπνου μας γιατί ούτε βαθύς, ούτε ξεκούραστος και ήρεμος μπορεί να είναι.

Αν υπάρχει λόγος να είναι το τηλέφωνο ανοιχτό, τότε καλύτερα είναι να βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο ή απομακρυσμένο από το κρεβάτι μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις βλαβερές επιπτώσεις του μπλε φωτός στο κινητό μας.

Μια άλλη παράμετρος είναι ότι κινδυνεύουμε να ξυπνήσουμε ανά πάσα στιγμή από κάποιο μήνυμα ή ερέθισμα.

Πάντως οι έρευνες έχουν δείξει ότι η αποσύνδεσή μας από ψηφιακές συσκευές θα πρέπει να είναι 1-2 ώρες πριν τον ύπνο.

Αν πάλι χρησιμοποιείται το κινητό σας, σαν ξυπνητήρι τότε τουλάχιστον ας το έχετε σε λειτουργία πτήσης.

Πιστεύουμε αν σεβαστείτε αυτές τις συμβουλές των ειδικών, τότε σίγουρα ο ύπνος σας θα είναι ξεκούραστος και ήρεμος.

Μπορείτε… αντί να καταφεύγετε σε φαρμακευτικές λύσεις.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !