Στο γαστρονομικό σύμπαν των κρητικών παξιμαδιών «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκη

Tips

Τρεις γενιές πίσω, και ερχόμενη στο σήμερα, η οικογένειά Ν. Τσατσαρωνάκη της εταιρείας «Το Μάννα», με κίνητρα την αγάπη, το μεράκι και το πάθος για δημιουργία, συνεχίζει να παράγει προϊόντα που «κρύβουν» μέσα τους τις αξίες της κρητικής διατροφής και παράδοσης.

Η κ. Ελένη Τσατσαρωνάκη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της εταιρείας «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ, τόνισε στην συνάντησή μας  ότι «το όραμά μας για τη διατήρηση της αυθεντικής ποιότητας,  παραμένει αδιαπραγμάτευτο».

Ας θυμηθούμε ότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι η πρώτη που έβαλε στην αγορά τα παξιμάδια, τόσο σε πανελλαδικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και το έκαναν με τέτοιο τρόπο που ουσιαστικά υλοποίησαν, πολλά χρόνια πριν ακόμη ανακοινωθεί, τη μετέπειτα Ευρωπαϊκή Σύσταση Ανασύνθεσης Τροφίμων, παράγοντας, μεταξύ των άλλων, παξιμάδια με ελαιόλαδο, χωρίς αλάτι. Άλλωστε, «πυξίδα» της εταιρείας ήταν από την αρχή οι ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού και του μεταβολισμού. Το σώμα έγινε το όργανο ανοιχτής καινοτομίας του «Μάννα».

Άλλωστε όπως δήλωσε η κ. Χαρά Τσατσαρωνάκη, χημικός και τεχνολόγος τροφίμων, διευθύντρια έρευνας και ανάπτυξης «Η εταιρεία μας, ως leader της ελληνικής και διεθνούς αγοράς στην κατηγορία των παξιμαδιών, είναι πιστοποιημένη με όλα τα διεθνή πιστοποιητικά ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων, όπως IFS, BRC, ISO, FSMA κ.ά. ενώ έχει ελεγχθεί και από τον αμερικανικό FDA».

Επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο παραγωγής και τα παξιμάδια τους είναι μοναδικά, επειδή είναι χειροποίητα. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της παραγωγής τους δεν εκτελείται από μηχανές, αλλά από ανθρώπινα χέρια και ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο ψησίματος.

 Η τεχνολογία παρεμβαίνει μόνο σε σημεία που είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί ομογενοποίηση της ποιότητας.  Δεν πρόκειται  δηλαδή, για προϊόντα μαζικής παραγωγής. Αυτό, από μόνο του, τους προσθέτει ιδιαίτερη αξία, αλλά και χαρακτηριστικά ιδιαίτερη γεύση, εμφάνιση και υφή. Παράλληλα, έχουν υψηλή διατροφική αξία. Μάλιστα τα παξιμάδια ολικής αλέσεως, ανήκουν στην κατηγορία εκείνων των προϊόντων που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιλογή και χρήση εξαιρετικής ποιότητας μη επεξεργασμένων πρώτων υλών, χωρίς πρόσθετα και βελτιωτικά γεύσης συντελούν ώστε ο καταναλωτής να προμηθεύεται μη επεξεργασμένα τελικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, με προστατευτικό ρόλο για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Με αυτή την επιλογή άριστης πρώτης ύλης τα παξιμάδια χαρίζουν γευστικό πλεονέκτημα.

Το μεγάλο ποσοστό αλεύρων ολικής άλεσης που περιέχονται στις συνταγές τους, το κριθάρι, το πίτουρο του σιταριού, η σίκαλη, και το κρητικό ελαιόλαδο, τους δίνουν μοναδική γεύση και νοστιμιά. Τα παξιμάδια  μπορούν να καταναλωθούν άριστα, και ως συνοδευτικά στα γεύματά μας μέσα στην ημέρα, επειδή έχουν την ιδιότητα να μη σκεπάζουν τη γεύση του φαγητού που συνοδεύουν, αλλά αντίθετα να την αναδεικνύουν και να την ενισχύουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κρίθινο και το Λαδιού Χωρίς Αλάτι. Τα συγκεκριμένα προϊόντα, αν και απαλλαγμένα από τη βασική αρτιματική ύλη, το αλάτι, παραμένουν ιδιαίτερα νόστιμα.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι όλα τα παξιμάδια, ακόμα και τα συμβατικά, είναι χαμηλότερα σε αλάτι, από άλλα συμβατικά αρτοσκευάσματα.

Μια μερίδα ενός παξιμαδιού έχει τη μισή ποσότητα αλατιού απ’ ό,τι έχει μια μερίδα ψωμί, όταν αυτό υπολογιστεί σε πραγματική ισοδυναμία βάρους, χωρίς το νερό που περιέχει το ψωμί.

Τέλος, η κ. Ελένη Τσατσαρωνάκη αναφέρθηκε στα στρατηγικά βήματα του Ομίλου στους τομείς της μεταποίησης, τις τουριστικές υπηρεσίες και την πρωτογενή παραγωγή. Επιτυγχάνοντας έτσι εταιρική διαφοροποίηση συνδυάζοντας την αγροτική παραγωγή με τη διατροφή και τον τουρισμό.

Επίσης αναφέρθηκε και στη νέα σχεδιαζόμενη επένδυση του Ομίλου, ως καινοτομική «δράση» στο σύμπλεγμα Τουρισμού – Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης είναι να γίνουν τα Φαλάσαρνα τουριστικός προορισμός,  που διαμορφώνεται σε εμπειρία, βασιζόμενος στην προβολή και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και στα πολιτιστικά δρώμενα, αξιοποιώντας, παράλληλα, τα ιστορικά ίχνη και μνημεία στον παραδοσιακό τρόπο ζωής. Πρόκειται για έναν προορισμό που παρέχει υψηλών προδιαγραφών εξυπηρέτηση φιλοξενίας συνδυάζοντάς αυτές τις προδιαγραφές με φυσικό – οικολογικό τρόπο αναψυχής.

Tσατσαρωνάκειο Πολύκεντρο και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η οικογένεια Ν.Τσατσαρωνάκη έχει δημιουργήσει το Τσατσαρωνάκειο Πολύκεντρου, στην Κίσαμο Χανίων, που αποτελεί ένα χώρο πολιτισμού, δημιουργίας και προσφοράς, δωρεά από την οικογένεια στην τοπική κοινωνία και στη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου.

Τα εγκαίνιά του έγιναν πριν από 12 περίπου χρόνια από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Άλλωστε πάντα η εταιρεία «Το Μάννα» Τσατσαρωνάκη αισθάνεται την ευθύνη για την ελληνική ύπαιθρο και τη νεολαία που ασφυκτιά. Διευρύνοντας την έννοια της μη τυπικής αριστείας, πάντα στην περιφέρεια της Κρήτης, κατέγραψε τις ανάγκες της νεολαίας της περιοχής και προχώρησε στην υλοποίηση του Τσατσαρωνάκειου Πολύκεντρου, ως εκπαιδευτικού πόλου για 400 παιδιά κάθε εβδομάδα, από την Κίσαμο και τα γύρω χωριά.

Το Ίδρυμα – Πολυκέντρο περιλαμβάνει χώρους εκδηλώσεων, συνεδρίων, ομιλιών, διαλέξεων και σεμιναρίων, βιβλιοθήκης – αναγνωστηρίου, εκμάθησης ηλεκτρονικού υπολογιστή, αγιογραφίας, ψηφιδωτού, φιλοξενίας, κοινωνικών φροντιστηρίων, θεατρικής ομάδας, φωτογραφικής ομάδας, καθώς και χώρους ψυχαγωγίας και λειτουργίας Ωδείου.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της καλλιέργειας της κουλτούρας του «επιχειρείν» στο Λύκειο, που αποτελεί και στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ανάγκη για την αγορά, η εταιρεία υποστηρίζει με υποτροφίες, για παιδιά της Κρήτης, το Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας (Youth Entrepreneurship Summer Program –YES). Είναι το πρώτο στην Ελλάδα που διοργανώνεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου.

Στόχος είναι να αναδειχθεί η νεανική καινοτομία και επιχειρηματικότητα και να εκπαιδευτούν οι μαθητές σε έναν νέο τρόπο σκέψης που ενισχύει την καινοτομία και την επιχειρηματική υλοποίηση ιδεών, ανεξάρτητα από τον τομέα σπουδών που θέλει να ακολουθήσει ένας/μία μαθητής/τρια είτε πρόκειται για διοίκηση επιχειρήσεων και οικονομικά, πολυτεχνικές σχολές, νομική, ιατρική, είτε άλλες σχολές επιλογής τους.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι η εταιρεία «Το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκης ΑΒΕΕ, υλοποιεί διαχρονικά ένα πλούσιο και ευρύ πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, τόσο στην Κρήτη, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !