Ένα γλυκό που δημιουργεί εξάρτηση. Η γεύση μοναδική και τώρα που τελειώνουν τα σχολεία και οι γιορτούλες και οι φιλικές συναντήσεις είναι στο φόρτε τους μια σοκολατόπιτα είναι πάντα ευπρόσδεκτη.
Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 15 λεπτά / Εύκολο
Σοκολατόπιτα μούρλια
Από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, ταβέρνα Nisos, Πλατανιάς Χανίων
Yλικά για 4-6 άτομα
200 γρ. ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο εκλεκτό
100 ml νερό
25 ml brandy ή κονιάκ
3 αυγά
40 γρ. κακάο εκλεκτό
20 γρ. baking powder
125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
Για το σιρόπι
250 γρ. ζάχαρη
500ml νερό
50 γρ. κακάο
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το κονιάκ, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σβήνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε απαλά.
Σταδιακά ρίχνουμε τα αυγά και στο τέλος το αλεύρι, το baking powder και ανακατεύουμε καλά για να μη σβολιάσει το αλεύρι.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Bάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 – 50 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε το φούρνο.
Στο τέλος δοκιμάζουμε με ένα μαχαιράκι αν ψήθηκε καλά, οπότε σε αυτή την περίπτωση το μαχαίρι βγαίνει καθαρό.
Παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Σε κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας σταδιακά με το σύρμα.
Μόλις πάρει την πρώτη βράση το σιρόπι είναι έτοιμο και το αφήνουμε στην άκρη να χλιάνει.
Μόλις βγάλουμε τη σοκολατόπιτα ζεστή από το φούρνο την περιχύνουμε με το χλιαρό σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Σερβίρουμε τη σοκολατόπιτα με παγωτό καϊμάκι ή κρέμα ή μπανάνα.
Η σαντιγί επίσης δένει αρμονικά.
Μπορούμε να χτυπήσουμε μπανάνα με σοκολάτα και να την απλώσουμε πάνω στην σοκολατόπιτα για extra γεύση.