Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Η εποχικότητα των φρούτων και των λαχανικών βρίσκεται στην κορυφή των ανησυχιών των Ευρωπαίων, αφού μάλιστα αφορά όλα τα στάδια από την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, την τυποποίηση, τη μεταφορά μέχρι να φθάσουν στο τραπέζι μας.
Πολλές μελέτες από διάφορους οργανισμούς έχουν γίνει. Όμως η πραγματικότητα είναι σκληρή και διαφορετική από αυτή που κάποιοι από εμάς προσπαθούμε να εφαρμόσουμε.
Το σημαντικό μέρος του πληθυσμού εμμένει στην κατανάλωση μη εποχιακών φρούτων και η πρόκληση των πάγκων των super markets να προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από φρούτα και λαχανικά όλο το χρόνο αγνοώντας την εποχικότητα συμβάλλει σε αυτή την τάση.
Το αποτέλεσμα είναι ολέθριο σε ότι αφορά τις εισαγωγές φρούτων από άλλες χώρες, όπως οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα μήλα, τα λεμόνια ή τα πεπόνια ή οι ντομάτες που κάποιοι καταναλώνουν όλο το χρόνο, χωρίς να έχουν ιδιαίτερη γεύση και άρωμα. Χαρακτηριστική περίπτωση οι ντομάτες που καταναλώνονται τον Δεκέμβριο και είναι εντελώς άγευστες.
Εμείς θα σας βοηθήσουμε να ανακαλύψετε τα κύρια οφέλη της κατανάλωσης εποχιακών φρούτων και λαχανικών.
Γιατί λοιπόν πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά εποχής;
Η εποχιακή διατροφή φρούτων και λαχανικών αποτελεί πλεονέκτημα για τη διατροφή μας και όχι μόνον.
Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις
Η παραγωγή αερίων θερμοκηπίου από τους ανθρώπους, που προέρχεται απευθείας από τη διατροφή του θα μπορούσε να μειωθεί κατά 25% αν κατανάλωναν φρούτα και λαχανικά εποχής.
Επίσης θα είχαμε σημαντική ελάφρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις μεταφορές τομέα και το φορτίο αερίων που αφήνουν.
Συνήθως η μεταφορά φρούτων και λαχανικών από την άλλη άκρη του πλανήτη γίνεται κυρίως με αεροπλάνα. Ενώ στις πιο κοντινές χώρες η μεταφορά γίνεται με νταλίκες-ψυγεία ή καράβια και πάλι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας είναι μεγάλη.
Η εποχικότητα προσφέρει ποικιλομορφία στη διατροφή μας
Η προσαρμογή της διατροφής μας σύμφωνα με την εποχικότητα, προσφέρει ένα τουίστ γεύσεων και η καθημερινή μας διατροφή είναι πιο ενδιαφέρουσα.
Στην πραγματικότητα, κάθε μήνας του χρόνου αντιστοιχεί στην άφιξη ορισμένων φρούτων και λαχανικών, που προσφέρουν ενδιαφέρον για να τα ανακαλύψουμε και πάλι στην κουζίνα της ευζωίας και τις νοστιμιές των συνταγών των μαμάδων μας.
Εάν δεν λαμβάνουμε υπόψη η εποχικότητα θα φτιάχνουμε φαγητό, χωρίς να καταλαβαίνουμε τις εποχές και έτσι περιορίζουμε τη διατροφή μας καθώς και τα αντίστοιχα θρεπτικά ωφελήματα που προσφέρει στον οργανισμό μας.
Ημερολόγιο εποχιακών φρούτων και λαχανικών
Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να μαγειρέψετε ανάλογα με τις εποχές, το να έχετε στη διάθεσή σας ένα ημερολόγιο με εποχικά φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο για την καθημερινή σας οργάνωση.
Για να διευκολύνετε την επιλογή και την κατανάλωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών μπορείτε να εμφανίσετε ένα ημερολόγιο στην κουζίνα σας, με τη μορφή αφίσας, που θα είναι πρακτικό και όμορφο…
Συμπερασματικά, η τακτική ενσωμάτωση εποχιακών φρούτων και λαχανικών στη διατροφή θα μπορούσε να έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον.
Εκτός από την καλύτερη προσαρμογή στις πρωταρχικές ανάγκες του οργανισμού, η εποχικότητα θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη διατροφική ποικιλομορφία.
Τα λαχανικά και τα φρούτα του Νοεμβρίου
Ο οργανισμός μας είναι πιο επιβαρυμένος και εκτεθειμένος σε λοιμώξεις συχνά το φθινόπωρο και το χειμώνα. Αρχίζουν τα κρυολογήματα, το φως μειώνεται και η έλλειψη ήλιου γίνεται αισθητή. Έτσι είναι απαραίτητο να έχουμε μια διατροφή πλούσια σε εποχιακά φρούτα και λαχανικά που περιέχουν βιταμίνες που απαντώνται στη φύση και το φαρμακείο της φύσης κατά τον Ιπποκράτη.
Ακόμα και αν η φύση αναπαύεται λίγο αυτή την εποχή, είναι γεμάτη με νόστιμα λαχανικά, λιγότερο πλούσια σε νερό, αλλά πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
Η λίστα μας του Νοεμβρίου
Λαχανικά
Αβοκάντο, μπρόκολο, καρότα, σέλινο, λάχανα διάφορα, λαχανάκια Βρυξελών, σπανάκι, κάρδαμο, μάραθο, αντίδια, γογγύλια, κρεμμύδια, πράσα, αγκινάρες, κολοκύθες, βρούβες, άγρια χόρτα, παντζάρια.
Φρούτα
Αχλάδι, λεμόνια, μανταρίνι, μήλα, πορτοκάλι, ρόδι, κυδώνι, λωτός, ακτινίδιο, γκρέιπ φρουτ, κάστανα.
Αξίζει λοιπόν να τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τα θρεπτικά ωφελήματα, που παρέχει σοφά η φύση, καλύπτοντας τις ανάγκες του.