Τα κεράσια … μικρές βόμβες βιταμινών

Tips

Τα κεράσια είναι πανέμορφα έχουν χρώμα ζωηρό και σε πολλούς από εμάς ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις.. αφού πολύ μας άρεσε να τα κρεμάμε από τα αυτιά. Χάρηκα πραγματικά όταν είδα φέτος τα παιδιά του νηπιαγωγείου τις γειτονιάς, να επιβραβεύονται στα παιχνίδια τους με κεράσια. Το σίγουρο είναι ότι εκτός από τα παιχνιδίσματα πρέπει να «υιοθετήσουμε» τα κεράσια στη διατροφή μας. Γιατί ;

Eίναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3), περιέχουν επίσης βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C, καθώς επίσης μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου. Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες και χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο, που οφείλουν και το χρώμα τους. Είναι συγκεντρωμένες κυρίως στην φλούδα και έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η περιεκτικότητά τους σε θερμίδες διαφέρει ανάλογα με την ποικιλία με τα γλυκά κεράσια να παρέχουν περισσότερες θερμίδες /100 γρ. σε σύγκριση με τα ξινά κεράσια.

Ποιες ποικιλίες καλλιεργούνται στην Ελλάδα;

Τα λουλούδια της κερασιάς είναι από τα ωραιότερα δενδρολούλουδα. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες κερασιάς στην Ημαθία, τη Πιερία, την Έδεσσα, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά αλλά και σε άλλες ορεινές περιοχές. Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι τα κερασιά των βοδενών, του Ρουπκόβου, τα πετροκέρασα, τα τραγανά του Βόλου και τα  Ναπολέων.

Η Ελλάδα έχει την 10η θέση παραγωγών στον κόσμο με 43.000 τόνους το χρόνο.

Η ελληνική κερασιά

Τα κεράσια έχουν τη δική τους ιστορία 

Θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες στον ρωμαίο στρατηγό Λούκουλο, που ήταν διάσημος για τα πλούσια τραπέζια του και για την ενασχόλησή του με τη γαστρονομία και θεωρείτε ότι αυτός μαγεύτηκε από τη γεύση τους και  έφερε την κερασιά στην Ιταλία, μετά τη μάχη της Κερασούντας, στον Εύξεινο Πόντο. Άλλωστε από την Κερασούντα, προέρχεται και το όνομά τους.

Οι ανθισμένες κερασιές και οι γιορτές που οργανώνονται στην Ιαπωνία είναι ιερές και περίφημες για τη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου». Η κερασιά είναι δέντρο σύμβολο και το προσφέρουν σαν ένδειξη φιλίας στους επίσημους επισκέπτες τους. Ακόμα και η λαβή των  σπαθιών των Σαμουράι είναι στολισμένη με κεράσια. Μάλιστα στους γάμους, η παράδοση και το έθιμο απαιτεί να ετοιμάζεται ένα ρόφημα από άνθη κερασιάς, που αποτελεί εγγύηση για την ευτυχία των νεονύμφων.

 

Μυστικά της γεύσης

Αγοράζετε πάντα κεράσια που έχουν κοτσάνια και λαμπερό χρώμα. Μην κόβετε τα κοτσάνια από τα κεράσια γιατί έτσι διατηρούνται καλύτερα και στο ψυγείο θα τα βάλετε χωρίς να τα πλύνετε για να διατηρηθούν.

Για να απολαύσετε τα κεράσια δροσερά και να παραμείνουν στη σωστή θερμοκρασία τα σερβίρουμε σε μεγάλο μπολ διαφανές μπολ, στη βάση βάζουμε παγάκια και από πάνω τα κεράσια προσεκτικά πλυμένα.

Τα κεράσια διανθίζουν τις γεύσεις των γλυκών μας αλλά και των ποτών.

Το γλυκό κεράσι του κουταλιού είναι αγαπημένο κέρασμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !