Αυθεντική Ρώσικη Σαλάτα  

Tips

Η σαλάτα έχει τη δική της ιστορία …

Σαλάτα αγαπημένη πλούσια και ιδιαίτερα νόστιμη. Πρόκειται για μια γιορτινή σαλάτα που εθιμικά την έχουν συνδέσει με την πρωτοχρονιά στη Ρωσία, αφού όσο περισσότερα υλικά είχε τόσο πιο μεγάλη ευημερία θα είχε το σπίτι. Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο σαν ρώσικη σαλάτα, οι ίδιοι οι ρώσοι την αποκαλούν Σαλάτα Olivier, αφού ο δημιουργός της είναι ο Γάλλος Chef Lucien Olivier, που το 1860 είχε δημιουργήσει στη Μόσχα, το περίφημο ξενοδοχείο και εστιατόριο Ermitage, όπως ήταν το όνομα των Θερινών Ανακτόρων των Τσάρων, στην Αγία Πετρούπολη. Στο εστιατόριο συνήθιζαν να δειπνούν ευγενείς και όλη η υψηλή κοινωνία της Μόσχας. Η συνταγή της σαλάτας ήταν μυστικό επτασφράγιστο που ο Olivier πήρε μαζί του όταν «έφυγε» το 1883.

Από τότε η σαλάτα δέχθηκε πολλές επιδράσεις. Η αρχική σαλάτα περιείχε αστακοουρές, μοσχαρίσια γλώσσα, φιλέτο πέρδικας, ας μην ξεχνάμε ότι η γαλλική κουζίνα ήταν καλοδεχούμενη και πολύ αγαπημένη για τους ρώσους ευγενείς και πλούσιους. Κάποιοι λένε, ότι μετά την επανάσταση, χρησιμοποίησαν υλικά που θα μπορούσε να βρει όλος ο κόσμος, πιο ταπεινά αλλά η μαγιονέζα ήταν το ίδιο πλούσια και νόστιμη. Μάλιστα οι ρωσίδες διάλεγαν τα πιο φρέσκα αυγά γιατί έτσι ήταν σίγουρες ότι η μαγιονέζα τους θα πετύχαινε.

Κάποιοι βάζουν αντί ζαμπόν, μοσχαράκι ψιλοκομμένο, κρεμμύδι πράσινο ωμό ψιλοκομμένο και μπόλικο μαϊντανό ή άνηθο.

Προσωπικά μου αρέσει η συνταγή της Αννούσκας και κάποιες φορές την διακοσμώ με αυγά ρέγγας ή αυγά κόκκινα σολομού και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

Την μαγιονέζα μπορείτε να την αγοράσετε έτοιμη σας δίνουμε όμως και τη συνταγή της σπιτικής μαγιονέζας.

 Αυθεντική Ρώσικη Σαλάτα  

Από την Αννούσκα Μπροσόβα, Μόσχα

Υλικά

4 πατάτες βρασμένες, κομμένες σε κυβάκια

4 αβγά βραστά, κομμένα σε κύβους

3 καρότα βραστά, κομμένα σε κύβους

500 γρ. αρακά βρασμένος ή κονσέρβας

100 γρ. ζαμπόν ολόκληρο κομμάτι, κομμένο σε κύβους

6-7 μικρά αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα

150 γρ. φιλέτο κοτόπουλου βρασμένο, κομμένο σε κύβους

4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

500 γρ. μαγιονέζα

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Αλάτι

Άνηθο ψιλοκομμένο

Τρόπος παρασκευής

Το μυστικό για την επιτυχία της ρώσικης σαλάτας είναι τα υλικά να είναι ψιλοκομμένα και χωρίς υγρά.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας που έχουμε λαδώσει.

Είναι σημαντικό αυτό, γιατί συνήθως οι πατάτες μένουν στο κάτω μέρος.

Ρίχνουμε το αλάτι, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, τον άνηθο και  ανακατεύουμε και πάλι.

Περιλούζουμε τα λαχανικά με την μισή μαγιονέζα και ανακατεύουμε καλά ώστε να πάει παντού.

Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαγιονέζα ανακατεύοντας και πάλι.

Σκεπάζουμε με διαφάνεια το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο να δροσίσει για 2 ώρες τουλάχιστον.

Σερβίρουμε σε σαλατιέρα στο μέσο του τραπεζιού.

Η συνταγή για σπιτική μαγιονέζα

Υλικά

2 κρόκοι φρέσκων αυγών

130 ml ελαιόλαδο

Μισή κ.σ. μουστάρδα, σε σκόνη

1 κ.γ. αλάτι

Μισή κ.σ. ζάχαρη

Τρόπος παρασκευής

Σε στεγνό και καθαρό κάδο του μίξερ ρίχνουμε τους κρόκους αυγών, το ελαιόλαδο, την μουστάρδα, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα δυνατά μέχρι να έχουμε μια κρεμώδη βελούδινη υφή στη μαγιονέζα.

Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά.

Αφήνουμε να σταθεί η μαγιονέζα και την χρησιμοποιούμε στη ρώσικη σαλάτα μας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !