Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Το σίγουρο είναι ότι κάθε φορά που πετάμε υπολείμματα φαγητού ή τροφές που έχουν λήξει, δεν σκεφτόμαστε ότι η σπατάλη φαγητού είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα του σήμερα. Αφορά την ισορροπία του πλανήτη, την κοινωνική ανισότητα και βέβαια τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξουμε συνήθειες…
Τι συμβαίνει διεθνώς;
Κάθε χρόνο, σχεδόν το ένα τρίτο της τροφής που παράγεται διεθνώς καταλήγει στα σκουπίδια. Πρόκειται για 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφής ετησίως.
Ας σκεφτούμε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα. Η παραγόμενη τροφή που δεν καταναλώνεται επηρεάζει δραστικά το περιβάλλον.
- Αφού απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενέργειας και φυσικών πόρων
- Εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου τόσο κατά την παραγωγή, τη μεταφορά όσο και όταν πετάγεται και καταλήγει σε χωματερές
- Επιβαρύνει την βιοποικιλότητα και τη ρύπανση
Τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας;
Yπάρχουν πρακτικές λύσεις που μπορεί να εφαρμόσουμε βήμα βήμα.
Ας κάνουμε σωστό προγραμματισμό
Πριν πάμε για ψώνια, ελέγχουμε τι μας λείπει από το σπίτι και φτιάχνουμε μια αυστηρή λίστα.
Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας ανά εβδομάδα και αγοράζουμε μόνον ότι χρειαζόμαστε πραγματικά.
Οργανώνουμε το ψυγείο και τα ντουλάπια μας
Ένα έξυπνο κόλπο είναι να τοποθετήσουμε τα προϊόντα που λήγουν μπροστά και να διατηρούμε οργανωμένους τους χώρους αποθήκευσης για να μην ξεχνάμε συσκευασίες, που είναι κοντά στη λήξη.
Αξιοποιούμε τα τρόφιμα
Δεν πρέπει να πετάμε τα μαραμένα λαχανικά γιατί μπορούν να γίνουν σούπες. Τα ώριμα φρούτα γίνονται smoothies ή γλυκά.
Το φαγητό που περίσσεψε γίνεται με λίγη φαντασία νέο γεύμα.
Χρησιμοποιούμε σωστά την κατάψυξη
Κατάψυξε ότι δε θα χρησιμοποιήσεις σύντομα. Γράφε πάντα τις ημερομηνίες πάνω σε ετικέτες για να ξέρεις πότε κατέψυξες το κάθε προϊόν.
Μοιράσου ή πρόσφερε
Αν έχεις περίσσευμα από τρόφιμα που δεν θα χρησιμοποιήσεις, δώστα στα κοινωνικά παντοπωλεία ή στους γείτονες.
Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά
Η μείωση της σπατάλης τροφίμων δεν είναι δύσκολη υπόθεση, απαιτεί μόνο περισσότερη συνείδηση και καλύτερη οργάνωση.
Δεν είμαστε τέλειοι, αλλά ακόμα και αν κάνουμε κάποια βήματα όπως να καταψύξουμε το φαγητό αντί να το πετάξουμε τότε κάτι έχουμε πετύχει.
Να θυμάσαι ότι όσο λιγότερη τροφή πετάμε τόσο λιγότερα χρήματα ξοδεύουμε και τόσο μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα αφήνουμε.
Η αλλαγή ξεκινάει από τον καθένα μας.
Επιλογή μας πρέπει να είναι η μείωση της σπατάλης τροφίμων.

